Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Afyonkarahisar , Ege Bölgesi'nin iç kesimlerinde yer alan önemli Anadolu kentlerinden biri. Köklü geçmişinin yanı sıra bölgenin kendine özgü yapısı ile misafirlerine unutulmaz bir tatil yaşatıyor. Sizler için hazırlanan Afyonkarahisar gezi rehberi tatiliniz için bir yol haritası olabilir.
Afyonkarahisar Hakkında
Afyon 2005 yılında aldığı Karahisar ekinin ardından Afyonkarahisar adını alıyor. Bölgede yoğun olarak yetişen afyon bitkisinden alan adını aynı zamanda volkanik bir arazi ile oluşmuş koyu renkli tepenin üstündeki hisardan aldığı Karahisar adı ile birleşiyor. Afyonkarahisar tarihi M. Ö.
3000'li yıllara dayanan köklü geçmişi sayesinde burada yaptığınız gezinin her anını dolu dolu geçirebilirsiniz. M. Ö. Hattilerin egemenliğine giren şehir, daha sonra Frigler tarafından yönetiliyor. Bu dönemde Akronium adını alan şehirde 6. yüzyıla kadar Frig hakimiyeti devam ediyor. M. Ö. 6.
yüzyılda Perslerin hakimiyetinin ardından Roma ve Bizans gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. 1300'lü yıllarda Germiyanoğulları Beyliği ile birlikte Türk hakimiyetine girmesinin ardından 1429 yılında Osmanlı topraklarına katılıyor. Böylece binlerce yıllık medeniyet geçişinin her ayrıntısını görebileceğiniz bu şehirde kültürel bir tur yapabilirsiniz.
Tüm bu tarihi görmek için Afyonkarahisar hangi bölgede diye sorulduğunda Ege Bölgesi'nin iç kısımları cevabı ile karşılaşılıyor. Bu bölgenin sağladığı coğrafi avantaj sayesinde birçok farklı termal kaynağa ev sahipliği yapıyor. Afyonkarahisar turizm faaliyetleri, bu avantajı sayesinde ülkenin önemli sağlık turizmi alanlarından biri olarak kendini gösteriyor.
Tüm bu seçeneklerin yanı sıra Afyonkarahisar, bölgenin hem kültürel hem de tarihi değerleri ile oldukça dikkat çekiyor. Ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığı bu şehirde aynı zamanda haşhaş ekiminin yoğunluğu dikkat çekiyor. Bölgenin simgelerinden biri olan bu bitki, M. Ö. 3.
yüzyıla ait Syanada Sikkesi'nde görülen haşhaş kabarması ile binlerce yıllık tarihini ispatlıyor. Afyonkarahisar aynı zamanda binlerce yıllık mermer ocakları ile de dikkat çekiyor. Tüm bu ayrıntılar ile birlikte bölgede yaşayacağınız eşsiz tatilin kapılarını arayabilirsiniz.
Afyonkarahisar'a ziyaret etmek isteyenler aynı zamanda bölgenin kültürel değerlerini yakından takip etmek için festival dönemlerini göz önünde bulundurabilirler. Birçok festivale ev sahipliği yapan bu şehirde hem kültürel hem de oldukça eğlenceli aktiviteler ve faaliyetlere katılabilirsiniz.
Örneğin; Ağustos ayında düzenlenen Uluslararası Vişne ve Patates Festivali, bölgenin kültürünü yakından tanımanıza da fırsat sağlıyor. Festival boyunca yapılan konserler, etkinlikler ve daha birçok eğlenceli planlar sayesinde bölgenin kültürünü yakından tanıyabilirsiniz.
Afyonkarahisar Harita ve Yol Tarifi
Afyonkarahisar, Ege Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi arasında bir kesişim bölgesi sayesinde ulaşımı kolay bir noktada yer alıyor. Birçok alternatif ulaşım yolu sayesinde burada tatil planlamak oldukça kolay. Afyonkarahisar'a nasıl gidilir sorusunun cevabı olarak birçok seçenek mevcut. Türkiye'nin birçok şehrinden Afyonkarahisar'a otobüs seferlerinin bulunması ulaşımı oldukça kolaylaştırıyor.
Özel aracı ile şehre ulaşmak isteyenler ise hangi rotayı izleyeceklerini Afyonkarahisar haritası üzerinden takip edebilirler. Ankara yönünden gelmek isteyenler için Polatlı ve Sivrihisar yolu tercih edilirken İstanbul'dan yola çıkanlar ise Bilecik, Kütahya, Eskişehir yollarını takip edebilirler. Ayrıca İzmir yönü ise yakın mesafesi ile birlikte Uşak üzerinden şehre kolaylıkla ulaşabilirler.
Büyük şehirlere yakın konumu sayesinde kolaylıkla ziyaret edilebilecek bu şehir, Ankara'ya 257 kilometre, İzmir'e 328 kilometre, İstanbul'a ise 461 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra Afyonkarahisar yol tarifi için akıllı telefon uygulamalarınızdan veya navigasyon cihazlarından yardım alabilir, şehre kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Afyonkarahisar Hava Durumu ve İklimi
Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nde bulunmasına rağmen iç kesimlerde İç Anadolu'ya daha yakın olması nedeniyle tipik bir Akdeniz iklimi görülmüyor. Bu nedenle bölgede yer alan diğer kentlere oranla daha sert bir havaya sahip.
Karasal iklimin etkilerinin yoğun hissedildiği bu bölgede Afyonkarahisar hava şartları yazları sıcak ve kurak geçerken kışları soğuk ve kar yağışlı olarak seyrediyor. Fakat bahar aylarında ise ılık ve yağışı bir hava görülüyor. Bu nedenle Afyonkarahisar hava durumudeğişken bir yapıya sahip.
Denize uzaklığı nedeniyle yaz aylarında neredeyse hiç yağmur görülmezken nisan ve mayıs aylarında yağış oldukça yoğun. Karasal iklimin de etkisi ile en soğuk ay ocak ayı olarak bilinirken ortalama 22 derece ile temmuz ayı ise en sıcak ay olarak bölgenin hava şartlarını oluşturuyor. Afyonkarahisar haritakonumu iç bölgelerde yer alıyor.
Bu nedenle gezinizi planlamadan önce hava şartlarını kontrol etmek ve bölgesel değişimleri göz önünde bulundurmak önemli ayrıntılardan biri. Böylece tatiliniz sırasında sürprizlerle karşılaşmaz, istediğiniz gibi bir tatil planlayabilirsiniz.