Kırklareli Gezi Rehberi
Doğal güzellikleri ve binlerce yıllık tarihi mirası ile adeta bir turizm cenneti olan Kırklareli, ülkemizin Trakya Bölgesi'nin sevilen şehirleri arasında yer alıyor. Kırklareli, doğal güzellikleri, tarihi mirası ve kendine has kültürü ile gezmeyi sevenlerin uğramak istediği şehirler arasında.
Kırklareli'nin doğal güzelliklerinden, yöresel mutfağına kadar birçok ayrıntıyı Kırklareli gezi rehberi yazımızda bulabilirsiniz.
Kırklareli Hakkında
Eski ismiyle Kırkkilise yeni ismiyle Kırklareli , zengin tarihi geçmişi, eşsiz doğal güzellikleri ve avantajlı konumu ile öne çıkıyor. Kırklareli hangi bölgede diye soracak olursanız lokasyon olarak ülkemizin kuzeybatısında, kendine has bir kültüre sahip olan Trakya Bölgesi'nde yer alıyor. Trakya Bölgesi'nin kendine has kültürünü Kırklareli sokaklarında sonuna kadar hissedebilirsiniz.
Yüzölçümü olarak küçük şehirlerimiz arasında yer alan Kırklareli, nüfus yoğunluğu az, kalabalık olmayan sakin bir şehir. Bölge olarak Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde yer alan Kırklareli, küçük bir şehir olmasına rağmen zengin ve köklü bir tarihe sahip. Kırklareli, 1528 kilometrekare yüzölçümüne sahip.
Kırklareli'nin komşu illeri arasında İstanbul, Edirne, Tekirdağ gibi turistik anlamda zengin şehirler yer alıyor. Konumu itibariyle tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapıyor. Özellikle Kırklareli'de antik zamanlardan geriye kalmış çeşitli kalıntılar ve yapılar görebilirsiniz. Kırklareli sokaklarında, çeşitli medeniyetlerden izler görebilir, şehrin tarihi mirasına yakından tanıklık edebilirsiniz.
Kırklareli turizm açısından zengin olmasının yanı sıra tarım ve hayvancılık sektöründe de başarılı şehirlerimiz arasında yer alıyor. Kırklareli iklim çeşitliliği bakımından oldukça zengin olduğu için şehrin sınırları içerisinden birbirinden farklı meyve ve sebzeler yetiştiriliyor. Diğer bir yandan, Kırklareli'nin Karadeniz'e sınırı olduğu için balıkçılık faaliyetleri de yoğun bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Kırklareli, önemli şehir merkezlerine yakın bir konumda yer aldığı için tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin hakimiyeti altına girmiş. Hızırbey Cami, Vize Küçük Ayasofya Cami, Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor. Kırklareli tarihi mirasının yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çeken şehirlerimizden biri.
Marmara Bölgesi'nin birkaç yükseltisinden biri olan Yıldız Dağları Kırklareli sınırları içerisinde yer alıyor. Dupnisa Mağarası ve Kıyıköy Aya Nikola turistlerin ve doğaseverlerin görünce beğenebileceği yerler arasında diyebiliriz. Bunların yanı sıra sonbahar ve yaz aylarında gençler için hazırlanan çeşitli festivaller ve yağlı güreş müsabakaları şehrin önemli detayları arasında yer alıyor.
Kırklareli Harita ve Yol Tarifi
Trakya'nın kendine has kültürü ile iç içe, kalabalıktan uzak sakin bir doğa tatili yapmak için Kırklareli'yi tercih edebilirsiniz. Trakya bölgesinin sevilen şehirlerinden biri olan Kırklareli'ye nasıl gidilir sorusunun cevabını merak ediyorsanız, şehre ulaşım sağlamak için çeşitli birçok yol mevcut.
Kırklareli'ye gitmek için hava yolu, demir yolu ve kara yolu seçeneklerinden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Kara yolu, en yaygın ulaşım yollarından biridir. Kırklareli'ye, hemen hemen her şehirden otobüs veya özel aracınızla gidebilirsiniz. Her gün büyükşehirlerin birçoğundan Kırklareli'ye otobüs seferleri düzenleniyor.
Kırklareli otogarından kalkan minibüsler ile şehrin diğer bölgelerine kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Kırklareli sınırları içerisinde havaalanı bulunmadığı için misafirler şehre direkt uçak ile ulaşım sağlayamıyor. Fakat Kırklareli'ye oldukça yakın olan Çorlu Havaalanı'nı kullanarak kolay bir şekilde şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Çorlu Havaalanı'ndan Kırklareli merkezine ve diğer ilçelerine minibüs servisleri sunuluyor.
Diğer bir yandan navigasyon gibi uygulamalarının sunduğu Kırklareli yol tarifi hizmetini kullanarak şehre kendi özel aracınızla gidebilirsiniz. Son olarak İstanbul-Edirne demir hattı üzerinden Kırklareli'ye demir yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kırklareli Hava Durumu ve İklimi
Kırklareli harita konumu olarak şehir, ülkemizin en kuzeyinde bulunan sınır şehirlerimiz arasında yer alıyor. Şehir sınırları içerisinde konumundan dolayı birden fazla iklim çeşidi görülebiliyor. Marmara Bölgesi'nde bulunan birçok şehirde iklim çeşitliliği görülüyor. Marmara Bölgesi şehirlerinde hem karasal iklime hem de Karadeniz iklimine rastlayabilirsiniz. Kırklareli hava durumu ilçeden ilçeye değişiklik gösterebiliyor.
Kırklareli hava şartları kuzey, güney ve merkez bölgelerinde birbirinden farklı seyrediyor. Kırklareli'nin merkezinde karasal iklimden dolayı kışlar sert geçerken yazlar sıcak ve bunaltıcı geçiyor. Kırklareli, Istrancalar olarak da bilinen Yıldız Dağları ile çevrili olduğu için merkezinde karasal iklim görülüyor.
Yıldız Dağlarının kuzeye bakan kesimlerinden yer alan ilçelerde daha çok Karadeniz iklimi görülüyor. Denizden uzak olan ilçelerde ise karasal iklim görülüyor. Karadeniz sınırında yer alan Kırklareli ilçeleri yılın her dönemi yağış alıyor. Kırklareli yaz aylarında, özellikle temmuz ayında deniz tatili yapmak için uygun hava şartlarına sahip oluyor.
Kırklareli iklim çeşitliliği sayesinde tarım faaliyetleri bakımından zengin şehirlerimizden biri.