Ordu Gezi Rehberi
Yurt içi ve yurt dışında fındık üretiminin öncü bölgelerinden olan Ordu, Karadeniz Bölgesi'nin zengin doğasına sahip bir liman şehri. Yemyeşil ormanlarla kaplı virajlı yolların ardından bakan bu şehirde keyifli bir tatil deneyimi için Ordu gezi rehberi yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Ordu Hakkında
Ülkemizin en kalabalık otuzuncu şehri olan Ordu ili zengin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarih boyunca topraklarında hayat bulan medeniyetlerin de izlerini taşıyor. Sınır komşuları arasında doğusunda Giresun ile batısında Samsun bulunan ve yüzölçümü ortalama 5.
952 kilometre kare olan Ordu hangi bölgede diye merak edecek olursanız, Doğu Karadeniz'de ünlü yaylaları ve dağlarının ötesinde şehri bulabilirsiniz. Uzun kıyı şeridine sahip ilde yılın belirli zamanında yapılan fındık hasadı öne çıkıyor. Tarım faaliyetlerinin yanında Ordu'nun temel gelir kaynakları arasında balıkçılık, turizm ve hayvancılık bulunuyor.
Bununla birlikte milattan önce 400'lü yıllara kadar dayanan Ordu tarihi geçmişte doğal liman yapısı ile nasıl yabancı uygarlıkların uğrak noktası olduğuna dair ışık tutuyor. Lazlardan sonra Osmanlı idaresine giren Ordu, Kuzey Anadolu Dağları ile çevrili bir coğrafyaya sahip.
Laz ve Osmanlı gibi kültürlerin bölge mutfağından, adet ve göreneklerine kadar geniş alana etki ettiğini açıkça görebilirsiniz. Günümüzde büyükşehir statüsüyle beraber Ordu harita sınırlarını genişleten 19 ilçesiyle aktif bir sosyal yaşam alanı sunuyor. Her geçen yıl artan kültür ve sanat aktiviteler i ile şehir yaşamına renk katıyor.
Ordu Kültür Sanat Merkezi başta olmak üzere birçok sanat alanına sahip ilde sıklıkla konser ve tiyatro etkinlikleri düzenleniyor. Karadeniz mutfağının yanında taze balık ürünlerinin yer aldığı Ordu'nun sahil kesiminde deniz ve temiz havanın tadını çıkarabileceğiniz pek çok yeşil alan, park ve oturma alanları bulunuyor.
Plaj, iskele ve balık tutma yerlerinin ayrıldığı sahil kesiminin arkasına doğru uzanan şehir dağ ile deniz arasına konumlanıyor. Dolmuş, otobüs, taksi ve teleferiğin aktif olarak kullanıldığı şehrin popüler noktalarının başında Boztepe geliyor. Popülerliğinin yanında aynı zamanda Ordu'nun simgeleri arasında kabul ediliyor.
Devamlı olarak artış gösteren turizm yatırımlarıyla beraber yıl boyunca başta komşu iller olmak üzere ülkemizin pek çok noktasından ziyaretçilerini ağırlıyor.
Ordu Harita ve Yol Tarifi
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Ordu nerede ve nasıl gidilir gibi sorularınıza karşılık olarak kişisel aracınızla veya otobüsler ile kara yolu üzerinden ya da hava yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Seyahatinize başlamadan önce Ordu yol tarifi ve durumunu önceden öğrenmek zaman ve yakıt tasarrufu açısından yararlı olabilir.
İstanbul istikametinden gelen ziyaretçiler için kişisel araç yolculuğu yaklaşık 11 saat sürerken, otobüs yolculukları 14 saat, uçak yolculukları ise 1 saat 40 dakika kadar sürebiliyor. Ankara'dan gelmeyi düşünenler içinse 10 saat karayolu, 1 saate yakın da uçak yolculuğuna eş değer bir seyahat zamanı oluşuyor.
Ordu haritası göz önüne alındığında Karadeniz'deki komşuları içinde 151 kilometre uzaklıkta Samsun ve 180 kilometre uzaklıktaki Trabzon'dan Ordu'ya benzer olarak hava ve karayolları ile ulaşmak mümkün oluyor. Samsun ve Trabzon'a ortalama 2 saat uzaklıkta bulunan Ordu'ya bir tren yolculuğu ile ulaşmak isterseniz de şehre en yakın tren istasyonunu Samsun'da bulabilirsiniz.
Tren ile Samsun'a gelip Ordu için aktarma yaparak şehre kolayca erişebilirsiniz.
Ordu Hava Durumu ve İklimi
Ülkemizin kuzeyinde konumlanan ve Karadeniz ikliminin hakimiyetinde olan Ordu hava durumu yıl boyunca genel olarak yağışlı seyrediyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bol yağışlı ve nemli geçen havası yaz aylarına doğru bölgenin en sıcak zamanlarını temmuz ve ağustos aylarında gösteriyor.
Kış mevsiminde kar yağışını sürpriz ile karşılayan Ordu'nun en soğuk zamanları şubat ve mart ayları oluyor. Seyahat planlaması yaparken Ordu'nun iklimini dikkate almak gerekiyor. Ilık ve yağışın az olduğu dönemlerde gezmek isterseniz mayıs ve eylül ayları bunaltmayan havasıyla ideal ortamı yaratıyor.
Sıcaklıkların en yüksek olduğu Ağustos ayında Ordu'da fındık hasadı başlıyor. Bahçe ve çalışma şekline göre 1 ile 2 hafta arasında olan fındık hasat dönemi boyunca şehir merkezi ve plajlardaki kalabalık oldukça azalıyor.
Fındık bahçeleri, meyve ve defne ağaçlarıyla zenginleşen Canik Dağları ile şehir soğuk rüzgarlardan korunsa da denizden esen yeller kıyı boyunca hissediliyor. Dört mevsim yeşil doğa manzarasını muhafaza ederek doğaseverlere adeta bir görsel şölen yaşatıyor.