Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Yalova Gezi Rehberi
Yalova Gezi Rehberi - Görsel 1
Yalova Gezi Rehberi - Görsel 2
Tümünü gör (3 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Yalova Gezi Rehberi

Yalova Marmara Bölgesi'nde bulunan bir liman şehri olarak karşımıza çıkıyor. Doğal güzellikleri, Marmara'nın iklimi ve insanları ile eşsiz bir şehir haline gelen Yalova, ülkemizin de turizm cennetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Dilerseniz sizin için hazırladığımız Yalova gezi rehberi okuyarak gezi fikrinizi şekillendirebilirsiniz.

Yalova Hakkında

Yalova, Türkiye'nin en güzel yerlerinden birinde konumlanmış bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'nin en küçük yüzölçümüne sahip olan Yalova, oldukça zengin tatil ve gezi seçeneklerini içinde barındırıyor. Yalova'nın yüzölçümü sadece 857 kilometrekare olarak ölçülüyor. Yalova hangi bölgede diye sorulursa, Marmara Bölgesi'nde yer aldığı biliniyor.

Konumu hem manzara için büyüleyici hem de gezi için ideal bir noktada bulunuyor. Üç tarafı dağlarla çevrili, mis gibi bir doğaya sahip olan Yalova'nın komşu illeri Bursa ve Kocaeli gibi doğa dostu iller. Yalova genellikle dağlık bir alana sahip olmasıyla çok avantajlı bir gezi noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Ayrıca kıyılarında girinti çıkıntı bulunmuyor. Her ne kadar Türkiye'nin en küçük yüzölçümüne sahip tek şehir olsa da en uzun kıyıya da sahip bir şehir olarak oldukça dikkat çekici bir coğrafyaya sahip. Aslında Yalova, 1995 yılında il olarak kabul edilmeye başlıyor.

Bu mavinin yeşili kucakladığı ilin içinde birbirinden değerli 6 tane ilçe bulunuyor. Yalova tarihi oldukça zengin bir köklü geçmişe ve kültüre sahip. Bölgedeki ilk yerleşim M. Ö. 8. 000'e kadar uzandığı tahmin ediliyor. Bithynialılar, Marmara Bölgesi'nde krallık kuranlar arasında yer alıyor. Bu krallık, M. Ö. 6. yüzyılları arasında yaşamlarını sürdürüyorlar.

Daha sonra da Roma İmparatorluğu bölgeyi keşfediyor, Bizans yani Doğu Roma bu bölgeyi sınırlarına katarak çok önemli eserler bırakıyorlar. Bizans'tan sonra Selçukluların hakimiyetine giren Yalova, 1326 yılında Osmanlıların fethiyle bugünkü haritamızdaki yerini alıyor.

Bu kültürel hazine değerinde olan ve birçok medeniyet gören Yalova, tarihten geriye pek çok maddî ve manevi miras bırakıyor. Bunlardan biri olan Yalova Kaplıcaları, M. Ö. 1200 yıllarında deprem ile oluşuyor. Çevresinde birçok mitolojik karakterin işlendiği bu kaplıca, pek çok tarihi ve gezi temalı eserde adından söz ettirmeyi başarıyor.

Bu kaplıca Yalova'nın doğal güzelliklerine verilebilecek örneklerden yalnızca biri. Pek çok tatil avantajını ve gezilecek yerleri içinde barındırmasıyla meşhur bu minik bölge hem dingin doğası hem de hareketli noktaları ile herkesi memnun edebilir.

Yalova Harita ve Yol Tarifi

Pek çok güzelliği içinde bulunduran Yalova'ya ulaşım hem kolay hem de çeşitli. Küçük ama şirin bir yer olan Yalova nerede diye sorarsanız, Marmara Bölgesi'nde bulunan bir yerleşim yeri cevabını alırsınız.

Türkiye'deki sevimli tatil rotalarından biri olan Yalova harita üzerinden bakıldığında hem İstanbul, Bursa ve İzmit gibi büyük şehirlere yakınlığı hem de ulaşım açısından elverişli noktada olması sebebiyle oldukça avantajlı bir il. Yalova'ya nasıl gidilir diye sorulursa bunun aslında birçok yolu var denilebilir. Özellikle karayolları Yalova'ya ulaşmak için çok elverişli.

Fakat deniz ve hava yolu da bir seçenek. Tabi havaalanı İstanbul'da bulunuyor ve gitmek için Yalova'dan kalkan servislere binilebilir. İstanbul tarafından gelmek istenirse yolculuk yaklaşık bir saat otuz dakika sürebilir. Tabii bu ulaşım otobüsle ya da özel araçla olursa.

Bu noktalardan Yalova'ya gelmek için ayrıca deniz ya da hava yolu da kullanılabilir. Bursa'dan Yalova'ya gidebilmek için kara yollarının yanı sıra deniz otobüsleri de bir ulaşım alternatifi olabilir. Pek çok şehirden kara yolunu kullanarak Yalova'ya gidilebilir. Ayrıca çoğu seçenek oldukça eğlenceli seyahat imkânı sunabilir.

Bu cennet merkezine ulaşmak işte bu kadar kolay.

Yalova Hava Durumu ve İklimi

Yalova hava temizliği bakımından Türkiye'nin en önemli yerleşim yerlerinden biri. Yemyeşil bir doğaya sahip olan Yalova, makroklima iklim tipine ait. Yani hem Akdeniz hem de Karadeniz iklim tipinin özelliklerini bünyesinde barındırır. Bu da pek çok açıdan Yalova'yı öncelikli kılıyor.

Yazları sıcak, kışları ise yağışlı yapısıyla bu bölge aktiviteler için elverişli bir alan sağlıyor. Oldukça verimli bir ormanlık alana sahip olan Yalova'nın güneyi dağlık ve ormanlık alanlardan oluşuyor. Yalova hava durumu Karadeniz iklimi etkisinde olarak en fazla yağışı kasım, aralık ve ocak aylarında alıyor.

Yaz aylarında ise Akdeniz iklimi etkisinde yer alıyor. Bu sayede hem ikliminin hem de yeşilliğinin tadı çıkarılabilir. Ayrıca Yalova'nın bitki örtüsünü maki ve ormanlar oluşturuyor. Özellikle Yalova'nın güneyindeki bitki örtüsü oldukça canlı ve sık bir halde bulunuyor.

Gürgen, ıhlamur ve kestane ağaçlarıyla süslü ormanı ve bitkileriyle Yalova görülmesi gereken bir yer olarak karşımıza çıkıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Yalova Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yalova'nın Neyi Meşhur?

Hem tarihi ile hem de turizm yönü ile ön plana çıkan Yalova neyi meşhur diye sorulursa, cevaplardan biri termal kaplıcaları. Bu termal kaplıcaları Yalova'nın en eski zamanlarından günümüze uzanan bir mirası devralıyor. Hem tarihi hem de turistik olan bu mekanlar ziyaretçilerin tercih ettikleri yerlerden biri haline geliyor. Yalova'nın meşhur olan ürünü ise ipek dokumacılığı. İpek, pamuk keten dokuyarak hayatlarını kazanan yerliler, halı ve kilim de dokumayı ticarete dönüştürüyorlar. Bu sayede hem size hem de sevdiklerinize Yalova'dan hediyelikler bulunmuş oluyor. Yalova'nın kendine has bitki örtüsünde yetişen bin bir çeşit meyveler de Yalova'nın meşhur ürünleri arasında yer alıyor. Bunlardan biri olan kivi, Türkiye'nin kivi ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu karşılamaya yetiyor. Ayrıca tarihi yapılarının zenginlikleri ile de adından söz ettiren Yalova'da Atatürk'ün Yürüyen Köşk'ü bulunuyor. Aynı zamanda Osmanlı dönemine ait belgelere de Yalova kağıdı adı veriliyor. Yalova'nın restoranlarında köftesi ve kebabı da diğer tüm ürünleri gibi oldukça meşhur. Tüm bu güzelliklerin toplandığı yer olan Yalova'da daha keşfedilecek pek çok şey bulunuyor.

Yalova'da Nerede Kalınır?

Yalova turizm alternatifleri oldukça zengin fırsatlara sahip. Yalova gibi bir tatil cennetine gitmek istenirse, konaklama seçenekleri konusunda zorluk yaşanmayabilir. Yalova yol tarifi oldukça kolay olduğu için konaklama yerlerine ulaşmak da zahmetsiz oluyor. Pek çok noktaya ulaşım hem otobüs hem de şehir içi imkanlarla sağlanabilir. Hem bütçe hem de konaklama hizmetleri bakımından doyurucu seçeneklere sahip olan Yalova'da gönül rahatlığı ile kalınabilir. Pek çok lüks ve uygun Yalova otelleri veya butik otel Yalova merkez ve kıyı bölgelerinde ziyaretçileri memnun etmeyi bekliyor.

Yalova'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Yalova hem doğal güzellikleri hem de tarihi mekanları ile ön plana çıkan bir il. Yalova'nın mavinin yeşille buluştuğu, şelaleleri bu mekânlarından yalnızca biri. Yalova Sudüşen Şelalesi ve Erikli Şelalesi hem kamp için hem de doğa ile baş başa kalmak için oldukça güzel bir gezi rotası olabilir. Yürüyen Köşk de Yalova'da görülmesi gereken yerler arasında tatil planınızda yer alabilir. Yalova'daki Ağaç Müzesi de görülmesi gereken yerler arasında yer alabilir, binlerce ağacın sergilendiği ve doğal ortamlarında görebileceğiniz bu yer oldukça keyifli.

Yalova'ya Ne Zaman Gidilir?

Yalova haritası bakıldığında hem Akdeniz hem de Karadeniz ikliminde yer aldığı görülebilir. Dolayısıyla da genellikle Yalova'da yaz mevsimine yönelik turizm seçenekleri daha çeşitli bir hâlde bulunuyor. Eğer bu seçeneklerden yararlanmak, güneşin ve plajın tadını çıkartmak istenirse kesinlikle yaz ayları Yalova için oldukça canlı ve sıcak. Tabi ki Yalova'ya yılın her mevsiminde gidebilirsiniz. Kış aylarında serin yağmurları ve eşsiz romantik atmosferi ile kaliteli bir kış tatili geçirilebilir. Kışın iş temposu arasında ufak bir Yalova tatili sıkıştırılabilir.

Yalova'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Yalova'da aslında birçok noktada alışveriş imkanı bulunabilir. Bunlardan ilki elbette çarşı. Yalova merkezde oldukça geniş ürün yelpazesine sahip bir çarşı yer alıyor. Bu çarşıdan ziyaretçiler tüm hediyeliklerini ya da ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilirler. Ayrıca sahil tarafında da bu tarz ihtiyaçlar ve hediyelik imkanlar mevcut. Daha geniş bir çeşitlilik için ise iki adet alışveriş merkezi Yalova'da ziyaretçilerini bekliyor.