Abant Gezi Rehberi
Abant Göl'ü etrafından kurulan yerleşim yeri, çeşitli ağaçlarla kaplı bir alandan oluşuyor. Masmavi ve tertemiz gölü, etrafında gezilecek yürüyüş ve piknik alanları ile göz kamaştırıyor. Zengin bitki örtüsünün yıllardır koruma altında alınması, Abant bölgesine olan ilgiyi arttırıyor. Bölge hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Abant gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Abant Hakkında
Mavi ile yeşilin birleştiği Abant nerede diye merak ediyorsanız, yönünüzü Bolu tarafına çevirebilirsiniz. Bolu şehri içinde bulunan Mudurnu ilçesine yaklaşık olarak 18 km uzaklıkta bulunan bölge, aslında heyelan set gölü olarak biliniyor. İlçenin kuzeydoğusunda yer almakla birlikte 1350 m yüksekliğe ve 125 hektarlık alana sahip oluyor.
Abant hangi bölgede diye merak ederseniz, Karadeniz Bölgesi'nde yer alıyor. Karadeniz Bölgesi'nin verimli topraklarından hakkını bolca alan bölge, zengin ve verimli toprakları ile tanınıyor. Bitki örtüsünün muhteşem zenginliği sebebi ile 1988 yılında koruma altına alınarak, Tabiat Parkı olarak anılıyor. Abant Gölü'nün çevresi misafirler için birçok avantaj ve fırsat sağlıyor.
Bu bölgeyi ziyaret eden misafirler alanda çeşitli etkinlikler yaparak doğanın kollarında huzur buluyor. Yemyeşil çimlerde uzanıp piknik yapmak isteyen misafirler için tam olarak dört farklı piknik alanı oluşturuluyor. Bu durum, alanın büyüklüğünü bir kez daha göz önüne sermiş oluyor.
Ayrıca Göl'e oldukça yakın olan Samat yaylası etrafında çadır kurulabilen kamp alanları yer alıyor. Abant Göl'ü etrafından piknik haricinde de çeşitli aktiviteler yapabilir, dilerseniz bireysel olarak bu alanda vakit geçirebilirsiniz.
Göl etrafında bulunan asfalt yol oldukça güvenli tasarlandığı için bu yolda yürüyüş, koşu, spor ve bisiklet sürme gibi hareketli etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alan göl etrafında sarıçam, karaçam, meşe, kavak, dişbudak ve söğüt ağaçları diziliyor.
Bölgede bulunan bitki türleri de hem verimlilik hem de görüntü açısından oldukça zenginlik gösteriyor. Göl için en meşhur türler ise Abant çiğdemi ve Abant alabalığı oluyor. Abant tarihi ise anlatılanlar kadar ihtişamlı bilgilerden oluşuyor. Geçmişi M. Ö. 5000-3000 yıllarına dayanan bölgenin, Hititler zamanında yerleşim alanı olarak kullanıldığı biliniyor.
Bölge zaman içinde belirli nedenlerden dolayı çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. Lidyalıların ve Perslerin hakimiyetinin ardından Makedonya kralı Büyük İskender tarafından da Abant fethediliyor. Bolu tarihi ile eş zamanlı ilerleyen olaylar Abant bölgesini direkt olarak etkiliyor. Fakat en sonunda Osmanlı topraklarına alınarak önemini yükseltiyor.
Abant Harita ve Yol Tarifi
Bölge hakkında aldığınız bilgiler doğrultusunda bu alanda bir tatil planlamak isterseniz birden fazla seçeneği değerlendirebilirsiniz. Fakat bölgeye ilk kez gidecekseniz ve Abant'a nasıl gidilir sorusunun cevabını arıyor iseniz, yazımızın bu bölümünde aradığınız yanıta kavuşabilirsiniz.
Şehirlerarası otobüs firmaları direkt olarak bölgeye ulaşım sağlamadığı için eğer karayolunu kullanacak iseniz ilk önce Bolu'ya gitmeniz gerekiyor. Bolu'ya iniş yaptıktan sonra Abant'a direkt olarak giden minibüs, dolmuş ve taksi gibi araçları kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Dilerseniz Bolu içinden özel araç kiralayarak da bu bölgeye kolayca ulaşabilirsiniz.
Abant yol tarifi oldukça basit olduğundan yolculuğunuz sırasında bir problem yaşamanız pek mümkün olmuyor. Otobüs firmaları dışında şahsi aracınız ile Abant'a gidebilirsiniz. Ankara'dan 225 km, İstanbul'dan 280 km uzaklıkta bulunan bölge, Bolu merkezden tam olarak 35 km uzaklıkta kalıyor. Hava yolunu kullanarak da çeşitli şehirlerden Abant'a ulaşım sağlanıyor.
Bu ulaşım seçeneği için Ankara Esenboğa Havalimanı'nın kullanılması gerekiyor. Ayrıca bölgeye ulaştıktan sonra uzun bir keşfe çıkmak isterseniz araç kiralayıp, yanınıza Abant harita basımlarındanalarak dilediğiniz şekilde gezebilirsiniz.
Abant Hava Durumu ve İklimi
Her mevsim farklı manzaralar ile kendine aşık eden Abant, içinde bulundurduğu alanların güzelliklerini iklime borçlu. Karadeniz iklimine sahip olan bölgede bol bol yağış görülüyor. Abant hava koşulları aynı zamanda karasal iklimden de etkileniyor. Bu nedenle kış aylarında soğuk ve kar etkili oluyor. Karlı geçen günlerde Abant, bembeyaz manzaralarla misafirlerini etkiliyor.
Karlı günlerinde Abant Gölü tamamen buzla kaplı oluyor. Bölgeye gelen misafirler ise göl üzerinde at ile gezme fırsatı yakalıyor. Farklı bir deneyime ev sahipliği yapan Abant Gölü hafızalara kazınıyor. Yaz aylarında Abant hava durumu ise ılıman ve ara sıra hafif yağışlı oluyor.
Bölgede görülen yaz yağışları bitki örtüsünü canlandırarak temiz bir ortam yaratıyor. Canlanan ağaçlar ve çiçekler ormanı renklendirerek misafirlerini unutulmaz manzaralarla baş başa bırakıyor. Bahar mevsiminde daha da renklenen bitki örtüsü doğal bir ortam içinde kamp yapabilmeye olanak sağlıyor.
Her mevsim halka açık olan göl çevresinde iklim şartlarına uygun olarak tatil yapabilirsiniz.