Adıyaman Gezi Rehberi
Güneydoğu Anadolu'nun en çok ziyaret edilen kentlerinin başında gelen Adıyaman , tarihi, kültürü ve oldukça sevilen coğrafyası ile seyahat planlarınız arasında ilk yeri alabilir. Geziniz boyunca yapabileceğiniz aktiviteleri ve görebileceginiz yerleri Adıyaman gezi rehberi yazımızda bulabilirsiniz.
Adıyaman Hakkında
Adıyaman hangi bölgede sorusu, herkesin merak ettiği bir coğrafyanın kapılarını aralıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kültürel ve tarihi yapısını bünyesinde barındıran bu kent, ziyaretçilerine eşsiz bir tatil sunuyor. Eski adı Mansur'un Kalesi anlamına gelen Hısnımansûr olarak biliniyor.
Hitit, Hurri, Mitanni, Kummuh, Asur, Pers ve Kommagene Krallığı'nın yanı sıra Roma ve Bizans İmparatorluğu'na da ev sahipliği yapmış Adıyaman, büyük bir medeniyetler geçiş bölgesi. Artuklular, Eyyubiler, İlhanlı, Akkoyunlu ve Memlük hakimiyetinin de ardından 1500'lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil oluyor.
Anadolu medeniyetlerinin hemen hepsinden iz taşıması ile öne çıkan bu kentte tarihin canlı dokusunu görebilirsiniz. Adıyaman tarihi tüm bu yoğun dönemlerle birlikte ilk yerleşim izleri M. Ö. 40. 000'li yıllara kadar dayanıyor. Böylece geziniz boyunca her anınızı dolu dolu değerlendirebileceğiniz bu şehirde her köşede bir tarihle karşılaşabilirsiniz.
Adıyaman turizm seçenekleri herkesi memnun eden birçok aktiviteyi sunuyor. Özellikle kültür gezilerinin ilk duraklarından biri olan bu şehirde unutulmaz bir tatil yaşayabilirsiniz. Üstelik bu şehir, 7871 kilometrekarelik alanı ile Güneydoğu'nun en çok dikkat çeken noktalarından biri. Sınırlarında 9 ilçe ve 427 köy barındıran bu il, oldukça gelişmiş bir yapıya sahip.
Şehrin birçok noktasını gezerken kendine özgü mimari yapısı, kültürel yapısı ve ilgi çekici dükkanları ile tüm bu ilçeleri ve köyleri ilgi çekici detayları yakalayabilirsiniz. Çevresinde yer alan Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi kentlerle birlikte bölgenin bütünlüklü yapısında kültürel bir gezi yapabilirsiniz.
Bu kültürel geziyi farklı aktiviteler ve faaliyetlerle birleştirmek isteyenler için festivaller en iyi seçenekler arasında yer alıyor. Bu festivallerden biri olan Uluslararası Nemrut Kommagene Festivali, halka açık konserlerin yanı sıra uluslararasi bir arkeoloji konferansına da ev sahipliği yapıyor.
Bu sayede hem gezmek hem öğrenmek isteyenler için ilk tercihler arasında yer alan Adıyaman, aynı zamanda Adıyaman Arsemia Müzik Festivali ile de oldukça dikkat çekiyor. Adıyaman Filarmoni Orkestrası tarafından düzenlenen bu festival, müzikseverlerin ilk tercihlerinden biri oluyor. Birbirinden farklı tüm bu seçenekler sayesinde Adıyaman'da unutulmaz bir tatil yaşayabilirsiniz.
Adıyaman Harita ve Yol Tarifi
Adıyaman harita konumu itibariyle uzakta görülse de ulaşım alternatiflerinin çeşitliliği sayesinde oldukça kolay bir gezi planlayabileceğiniz noktada yer alıyor. Bu nedenle Adıyaman'a nasıl gidilir sorusu birçok seçeneğe sahip. Nereden gideceğinize bağlı olarak birçok ulaşım alternatifi sayesinde şehre kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kara yolu, hava yolu ve demiryolu gibi farklı alternatiflerin yanı sıra feribotla ulaşım da mevcut. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden tarifeli uçak seferleri ile haya yolunu kullanabileceğiniz gibi karayolu da seçenekleriniz arasında bulunuyor. Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep ve Malatya ile farklı 5 güzergahı sahip.
Bu sayede kara yolundan rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu şehre istediğiniz zaman gezi planlayabilirsiniz. Adıyaman yol tarifi bu noktada özel aracı ile seyahat etmek isteyenler için birçok alternatif yol bulmalarını sağlıyor. Demiryolu ile ulaşım icin ise Elazığ ve Adana arasında tren hattını kullanabilirsiniz. Gölbaşı ilçesindeki durakta inerek Adıyaman merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Aynı zamanda Diyarbakır Güzelsu Köyü ve Şanlıurfa Siverek ilçesi arasında düzenlenen feribot seferlerini de kullanabilirsiniz. Birbirinden farklı tüm bu yol alternatifleri sayesinde unutulmaz bir tatili istediğiniz her an yaşayabilirsiniz.
Adıyaman Hava Durumu ve İklimi
Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer almasının yanı sıra Doğu Anadolu Bölgesi ile de sınırları olması nedeniyle geçiş iklimine sahip. Doğu ve batıyı birbirinden ayıran Toros Dağları iklimin farklılaşmasına neden oluyor. Adıyaman havaşartları genellikle güney ve kuzeyde farklılık gösteriyor.
Güney, yazları kurak ve sıcak kışları ılık ve yağışlı iken kuzey tarafı yazları kurak ve serin kışları ise yağışlı ve serin seyrediyor. Fakat Atatürk Barajı’nın da yapılması ile birlikte baraj ve çevresinde hava şartları Adıyaman iklimini etkileyerek daha yumuşak ve nemli bir havaya sahip olmasını sağlıyor.
Gideceğiniz bölgenin hava şartlarında gitmeden önce kontrol edebilir, böylece gezinizi daha iyi planlayabilirsiniz. Örneğin; gittiğiniz döneme uygun olarak kıyafet seçmek de önemli ayrıntılardan biri. Günün büyük kısmını bölgenin keşfine ayırabilmek için hava durumunu kontrol ederek keyifli bir gezi yapabilirsiniz.