Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Ağrı Gezi Rehberi
Ağrı Gezi Rehberi - Görsel 1
Ağrı Gezi Rehberi - Görsel 2
Ağrı Gezi Rehberi - Görsel 3
Ağrı Gezi Rehberi - Görsel 4
Tümünü gör (15 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Ağrı Gezi Rehberi

Ağrı , ülkenin uzak bir köşesinde olsa da görülmesi gereken önemli noktalarından biri. Sınır noktasına yakın yer alması, farklı kültürleri bir arada bulundurması ile tatilseverlere oldukça farklı bir tatil vadediyor. Bu yazıda da Ağrı gezi rehberi ile istediğiniz tatil için bir yol haritası oluşturabilirsiniz.

Ağrı Hakkında

Binlerce yıllık geçmişi ve eşsiz doğası ile dikkat çeken bu şehir, ziyaretçilerine farklı bir tatil sunuyor. Ağrı hangi bölgede sorusunun karşılığı olarak verilen Doğu Anadolu Bölgesi, kendisine özgü kültürel yapıya ve doğaya sahip. Ağrı ise genellikle Anadolu'ya giriş noktalarından biri olması nedeniyle birçok medeniyetin geçtiği bir bölge.

Hititler, Hurriler'in ardından bölgedeki en köklü uygarlıklardan birini Urartular oluşturuyor. Urartular bölgenin kültürel yapısını köklü bir dönüşüme uğratıyor. Fakat birçok medeniyetin bulunduğu bir nokta olması nedeniyle daha sonra Kimmerler, Medler ve Persler'in de hakimiyet kurduğu bir bölge haline geliyor. Bir süre Abbasi iktidarında olan şehir, daha sonra Bizans topraklarına katılıyor.

Malazgirt Savaşı'nın ardından Türklerin bölgeye girişi ile birlikte bölgede Türk yoğunluğu oluşuyor ve Sökmenli, Karakoyunlu ve Akkoyunlu hakimiyetinden sonra Osmanlı topraklarına giren şehir, 1918 ve 1921 yılları arasında kısa bir süre Sovyetler Birliği'nin sınırları içerisinde yer alıyor.

1921 yılında itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli şehirlerinden biri haline gelen Ağrı, günümüzde tüm bu medeniyet geçişinin izlerini taşıyor. Ağrı tarihi tüm bu köklü geçmişi sayesinde eşsiz bir kültürel gezi imkanı tanıyor. Ağrı'nın en büyük simgelerden biri olan Ağrı Dağı ise efsanelere konu oluyor.

Nuh Tufanı'nda geminin oturduğu dağ olarak bilinen Ararat Dağı'nın Ağrı Dağı olduğuna inanılıyor. Bu nedenle Türkiye dışında bu dağın adı aynı zamanda Ağrı Dağı olarak biliniyor. Ağrı'nın eski isimlerinden olan Şorbulak, Osmanlı Dönemi'nde kullanılırken Ermeniler Dönemi'nde ise Karakilise olarak adlandırılıyor. Kazım Karabekir ise daha sonra şehrin adını Karaköse olarak değiştiriyor.

Farklı bir yaşam görebileceğiniz Ağrı, özellikle tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu bir şehir. Turizm de kaynakları arasında yer alsa da genellikle hayvancılık, şehrin gelişiminde büyük rol oynuyor. Ağrı turizm faaliyetleri son yıllarda özellikle Doğu'nun turizm potansiyelinin de gelişmesi ile birlikte gelişim gösteriyor.

Bu sayede hem ulaşım alternatiflerinin artması hem de bölgenin gezilecek yerler konusunda çeşitlilik sunması sayesinde bölgede ilginç yerlerle karşılaşabileceğiniz bir keşfe çıkabilirsiniz.

Ağrı Harita ve Yol Tarifi

Ağrı'ya nasıl gidilir sorusunun genellikle birkaç alternatif cevabı bulunsa da ülkenin doğu ucunda bulunan bu şehir, kara yolu ile genellikle uzun sürebiliyor. Özellikle batıdan yolculuk edenler 18 saate varan yolculuk süresiyle karşılaşsalar da Ağrı, tüm bu yolculuğa değiyor. İstediğiniz şehirden hareket eden otobüs firmaları sayesinde Ağrı'ya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kara yolunu tercih etmek istemeyenler ise haftada iki gün olarak düzenlenen Ankara üzerinden kalkan tarifeli uçaklarla rahatlıkla Ağrı'ya ulaşabilir. Bu sayede birden fazla alternatif yol olması uzak mesafesine rağmen ulaşımı kolaylaştırıyor. Ağrı yol tarifi konusunda ise kullanabileceğiniz birçok araç mevcut.

Ağrı haritası şehre ulaşan önemli yolları sizlere sunarken aynı zamanda pratik bir yol tarihi isterseniz navigasyon cihazlarından yardım alabilirsiniz. Özel aracınızla giderken akıllı telefon uygulamalarınızı kullanarak seyahatiniz boyunca gidebileceğiniz en doğru yol haritasını oluşturabilirsiniz.

Ağrı nerede sorusu Doğu Anadolu bölgesi olarak tanımlanırken çevresinde yer alan komşu ülkeler ve illerle birlikte ulaşım da çeşitleniyor. Doğusunda yer alan İran, kuzeyinde Kars, kuzeybatısında Erzurum, güneybatısında ise Muş ve Bitlis, güneyde Van ve kuzeydoğusunda Iğdır ile çevreleniyor.

Tüm bu sınır noktası ve çevresindeki illeri de göz önüne alarak istediğiniz yolu seçebilirsiniz.

Ağrı Hava Durumu ve İklimi

Ağrı hava şartları, genellikle ülkede en sert yaşananlardan yerlerden biri. Sert karasal iklimin etkisi altında olan şehir, kışları soğuk ve kar yağışlı yazları ise sıcak ve kurak bir iklimde geçiriyor. Bu sayede ortaya çıkan zengin otsu bitkiler, iklimin doğaya sunduğu bir görsel şölen haline geliyor.

Hayvancılığın da bu sayede gelişmiş olduğu şehir, ikliminin verdiği zorlukları aynı zamanda bir zenginlik olarak yaşıyor. Senenin 120 gününe kadar büyük bir süre karla kaplı olması nedeniyle oldukça sert geçen kışlar, bazı dönemlerde -40 dereceleri bile görebiliyor.

Yaz ayları ise kurak geçen Ağrı, bahar aylarında oldukça renkli ve ideal bir hava ortamına sahip olabiliyor. Bu nedenle Ağrı hava durumu bilgilendirmeleri seyahatiniz için oldukça önemli hale geliyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Ağrı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ağrı'nın Neyi Meşhur?

Ağrı neyi meşhur sorusuna verilebilecek birçok cevap bulunuyor. Bölgenin hem geçiş noktası olması sayesinde zengin kültür hem de köklü geçmişi sayesinde oldukça farklı bir yapıya sahip. Özellikle zengin mutfağı ile dikkat çeken bu şehirde restoranlar ve mekanlarda istediğiniz gibi tatları kolaylıkla bulabilirsiniz. Şehre geldiğinizde tadabileceğiniz ve en ünlü yemeklerinden biri olan Abdigor köftesi, özellikle Doğubeyazıt ilçesinde oldukça yaygın. Kemiksiz kuzu, dana veya oğlak etinden yapılan köfteler, daha sonra pilav üstünde servis edilerek oldukça lezzetli bir menü oluşturuyor. En ilginç yemek deneyimlerinden biri olabilecek diğer bir tat ise Gösteberg et. Genç kuzu veya oğlak etinin parçalanıp temizlendikten sonra tereyağı, salça ve soğanın yanı sıra gösteberg otu ile bir araya gelmesinden oluşuyor. Pişirme yöntemi ile de oldukça ilginç olan bu karışım, aynı hayvanın postuna doldurulduktan sonra dikiliyor ve bir zeminde üstüne nemli toprak konarak üzerinde bir saat kadar kızgın ateş yakarak pişiriliyor. Daha sonra post açılarak etin servisine başlanıyor. Deneyebileceğiniz diğer lezzetler ise yöreye özgü beyaz bal, haşıl ve hengel olarak biliniyor.

Ağrı'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Ağrı, binlerce yıllık tarihinin yanı sıra birçok medeniyete ev sahipliği yapması sayesinde bu tarihin izlerini yansıtan birçok binaya sahip. Ayrıca doğal güzellikleri ile de dikkat çeken bu şehirde görmeniz gereken birçok yer ve yapabileceğiniz aktiviteler bulunuyor. Ağrı Dağı, bunlardan ilki olabilir. Heybetli görünümü ve bölgenin doğasını kendisine özgü bir hale getiren bu dağ, gezinizin en önemli duraklarından biri olabilir. Görebileceğiniz diğer yerlerden bazıları olan İshak Paşa Sarayı, meteor çukuru, Meya Mağaraları bunlardan yalnızca birkaçı.

Ağrı'da Nerede Alışveriş Yapılır?

Ağrı, küçük bir yer olmasına rağmen alışveriş yapabileceğiniz birçok noktayı sunuyor. Özellikle bölgenin yöresel ürünlerini tatmak veya satın almak için bu yerleri gezebilirsiniz. Şehirde yer alan Büyük Beyazıt Pasajı, Ahmedi Hani Pasajı gibi pasajlarda birçok el dokuması halı görebilirsiniz. Anadolu, İran, Ermenistan ve Kafkasya halklarının tüm tarzlarını benimsemiş bu halıları ile eşsiz güzellikte bir dekorasyon oluşturabilirsiniz. Ayrıca bölgenin kendine özgü tatları olan cacık peyniri ve Ağrı balı seyahatinizde yanınızda götürebileceğiniz lezzetler arasında bulunuyor.

Ağrı'ya Ne Zaman Gidilir?

Ağrı'nın sert hava şartları nedeniyle gezi planlamanız esnasında gitmek istediğiniz dönemi göz önünde bulundurmak önemli hale geliyor. Kış ayları fazla sert geçse bile şehrin kış dönemlerini fotoğraflamak ve şehrin kar altındaki mistik görüntüsünü görmek isteyenler için oldukça uygun bir ortam sunuyor. Eğer serin bir havada rahatça gezinizi planlamak isterseniz ilkbahar ve sonbahar dönemleri en ideal seçenekler arasında yer alıyor. Fakat sert hava şartlarını istemeyenler nisan veya mayıs ayları, eylül ve ekim aylarını da değerlendirebilir.

Ağrı'da Nerede Kalınır?

Ağrı harita konumu uzak bir yerde bulunsa da özellikle kültür gezileri ve kış turizmi sevenler için oldukça sık tercih edilen yerler arasında bulunuyor. Bu nedenle Ağrı, konaklama alternatifleri konusunda birçok seçeneği bir arada bulundurabiliyor. Özellikle şehir merkezinde yer alan 3 ve 4 yıldızlı Ağrı otelleri, konfor arayanlar için oldukça uygun bir seçenek. Bunun dışında pansiyon veya otel seçenekleri de ziyaretçilere sunuluyor.

Ağrı Alt Bölgeleri

Diyadin OtellerDoğubayazıt OtelleriPatnos Otelleri
Daha fazla gör