Amasya Gezi Rehberi
Amasya , binlerce yıllık tarihi ve eşsiz doğası ile ufak kaçamak isteyenler, Amasya otelleri ve tesislerinde dinlenmeye ayıracak vakit arayanların ilk tercihleri arasında yerini alabilir. Bu geziyi planlamak için daha fazla bilgi edinmek isteyenler, Amasya gezi rehberi yazısı ile kendilerine uygun bir rota belirleyebilir.
Amasya Hakkında
Amasya nerede sorusunun cevabı olarak verilen Karadeniz Bölgesi, hemen her köşesinde ayrı bir güzellik bulunduruyor. Bu güzelliklerden biri olan Amasya, binlerce yıllık tarihi ile misafirlerine keşfedecek bir tarih sunuyor. Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmese de tarihinin Hattilere kadar dayandığı biliniyor.
Hattilerden sonra Hititlere geçen bu topraklar Frig, Kimmer, Pers, Med, Pontus gibi oldukça köklü uygarlıkların hakimiyeti altına giriyor. Kral Midas döneminde Frig hakimiyetine giren şehir, bundan sonra Kafkaslar'dan gelen Kimmerler tarafından fethediliyor. Şehrin sürekli olarak bir mücadele alanı olması da önemini ortaya koyuyor.
Pontuslarla birlikte Roma İmparatorluğu'nun bir eyaleti haline geliyor. Daha sonra uzun bir dönem Bizans İmparatorluğu egemenliğinde kalan şehir, 1071'de başlayan Türk akınlarından sonra Türklerin bölgesel olarak hakimiyeti başlıyor. Bu noktadan sonra Danişmendliler'in bölgedeki 100 yıllık hakimiyetinin ardından Selçuklular ve daha sonra Osmanlı Devleti sınırlarına dahil oluyor.
Bu sürede şehzadeler şehri olarak da bilinen Amasya, taht eğitimi almak için gidilen önemli bir sancak. Amasya, tüm bu tarihsel zenginliğinin ve kültürel geçmişi ile birlikte binlerce yıldır aynı adı kullanan nadir şehirlerden biri. Adının Amazon kraliçesi Amasis'den geldiği düşünülüyor. Yunan ve Roma sikkelerinde de Amaseia veya Amasia ismiyle karşılaşılıyor.
Türklerin yerleşiminin ardından Amasya olarak günümüze kadar devam ediyor. Amasya hangi bölgede sorusunun cevabı olarak Karadeniz Bölgesi'nin Orta Anadolu bölümünde yer alan şehir, aynı zamanda bir geçiş bölgesi. Karadeniz'in hemen gerisinde yer alması ile farklı bir coğrafya sunan bu şehir, tarımsal faaliyetlerle de oldukça ilerlemiş durumda.
Amasya turizm faaliyetleri herkesin kendisine uygun bir tatil yapabilmesine olanak tanıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve etkilerini görebileceğiniz Amasya tarihi , şehir geziniz boyunca her anınızı dolu dolu geçirmenize olanak tanıyor. Bölgenin görülebilecek birçok noktasına sahip bu şehirde yapabileceğiniz birçok aktivite ve gezilecek yer bulunuyor.
Bölgeyi daha iyi tanıma fırsatlarından biri Amasya Uluslararası Atatürk Kültür Festivali'ne katılmak olabilir. Genellikle haziran ayında düzenlenen bu festival, Atatürk'ün kurtuluş mücadelesi için geldiği 12 Haziran tarihine göre düzenleniyor. Bu sayede hem tarihsel hem de bölgenin kendine özgü aktiviteler ve faaliyetlerini görmek için en iyi fırsatlardan biri.
Amasya Harita ve Yol Tarifi
Amasya harita konumu Karadeniz'in en iyi noktalarından biri. Bu sayede ulaşım konusunda hiçbir sorun yaşamadan kolaylıkla ulaşabilmenize olanak tanıyor. Özellikle İç Anadolu ve Karadeniz arasında bir geçiş noktası olması sayesinde önemli bir lokasyonda yer alıyor.
Hava yolu, kara yolu ve demir yolu gibi birbirinden farklı seçeneklere sahip olan Amasya, herkesin konforuna uygun bir seçeneği sağlıyor. Kara yolu ile her yönden rahatlıkla gelebilirsiniz. Özel aracınızla gelmek isterseniz Amasya yol tarifi için haritalardan ve navigasyon cihazlarından yardım alabilirsiniz.
İstanbul üzerinden gelmek isteyenler Düzce-Bolu-Tosya-Merzifon hattını takip edebilir, Ankara üzerinden gelenler ise Kırıkkale-Çorum rotasını kullanabilirler. Hemen her şehirden otobüs seferleri düzenlenen Amasya'ya yılın istediğiniz döneminde kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Merzifon ilçesinde yer alan hava alanı ise uçak yolculuğunu tercih edenler için bir seçenek.
Tüm bu seçenekler sayesinde Amasya'ya nasıl gidilir sorusunun cevabı olarak birçok alternatif ile cevap verilebilir.
Amasya Hava Durumu ve İklimi
Amasya hava şartları Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçiş noktası olması nedeniyle farklılık gösteriyor. Karadeniz ve karasal iklim arasında bulunması nedeniyle her iki iklimin de özelliklerini taşıyan bu şehir, yaz aylarında karasal iklim kadar kurak olmasa da Karadeniz iklimi kadar yağışlı da değil.
Bunun yanı sıra kış aylarında ise karasal iklimin sert kış iklimi görülmezken Karadeniz'in ılıman iklimine göre görece daha soğuk bir şehir. Amasya haritası bu noktada önem kazanıyor. Herkes için iklimiyle birlikte rahat bir yaşam sunarken tarım konusunda da gelişmesine olanak tanıyor.
İklimine bağlı olarak ortaya çıkan bitki örtüsü de çeşitlilik gösteriyor. Büyük oranda Akdağ tarafında yayılan ormanlar, sarıçam, karaçam ve kayın gibi ağaçlara ev sahipliği yaparken daha düşük rakımlarda kızılçam, ardıç, gürgen ve meşe gibi ağaçlar bulunuyor.
Bu sayede geziniz sırasında doğanın her biçimini görebileceğiniz Amasya'da kendine özgü bitki yapısı ve temiz havası ile oldukça hoş bir tatil geçirebilirsiniz.