Ankara Gezi Rehberi
Ankara , başkent olmasının yanı sıra konumu ile de ülkenin en önemli noktalarından birinde bulunuyor. Anadolu'nun en önemli şehirlerinden birini görmek için Ankara gezi rehberi yazımıza göz atabilir, istediğiniz gibi bir Ankara otel ve tatil planını kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
Ankara Hakkında
Ankara nerede sorusunun cevabı olan İç Anadolu Bölgesi, şehrin yapısını etkileyen en önemli özelliklerden biri. Binlerce yıllık tarihi ile dikkat çeken şehir, aynı zamanda coğrafi koşulları ile de kendine özgü bir yapıya sahip. Binlerce yıllık tarihinde M. Ö. 3000'li yıllara kadar giden insan yerleşimleri bulunuyor.
Ankara tarihi bu konuda Anadolu'nun köklü geçmişlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Tarihi Eski Taş Çağı'na dayansa da medeniyetin en köklü izleri Hint-Avrupa kavimlerinden biri olan Anadolu'nun en eski uygarlıklarından biri Hititlerin en önemli merkezlerinden biri oluyor. Hititlerden sonra Friglerin hakimiyetine giren şehir, o dönem Gordion adıyla anılıyor.
Özellikle Frigya kralı Midas'ın hakimiyetinde en parlak dönemlerinden birini yaşayan şehir, daha sonra Kafkaslar'dan gelen bir halk olan Kimmerler tarafından fethediliyor. Ankara ismi ise Frig dilinde "gemi çapası" anlamına gelen Anküra'dan geliyor. Efsaneye göre Kral Midas'ın gemi çapası bulduğu bir yer olması nedeniyle daha sonra bu adı alıyor.
O günden bu yana bu adın kökeniyle anılan şehir, daha sonra Lidyalıların egemenliğine giriyor ve o dönemde tahıl, zeytinyağı ve şarap üretiminde oldukça ünlü hale geliyor. Bölge bir geçiş noktası olduğu farklı birçok kavme de ev sahipliği yapıyor. Kelt kökenli Galatlar, Ahamenişler bunlardan yalnızca birkaçı.
Roma ve Bizans İmparatorlukları için de önemli bir nokta olan Ankara, Anadolu'ya başlayan Türk akınları ile birlikte Büyük Selçuklu Devleti sınırlarına dahil oluyor. Beyliklerden sonra Osmanlı İmparatorluğu'na kesin olarak bağlanan kent uzun yıllar Anadolu'nun geçiş noktası olması nedeniyle oldukça önemli bir kent olmayı sürdürüyor.
Kurtuluş Mücadelesi Dönemi'nde de kilit noktalardan biri olması, kentin önemini başkent olarak taçlandırmasını sağlıyor. 1920 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentliğini yapan şehir, günümüzde ülkenin en kalabalık ikinci şehri ünvanına sahip.
Oldukça gelişmiş yapısı insanların ilgisini çekerken sanayisinin gelişmiş yapısı, tarım ve hayvancılığın var olması ve şehrin aynı zamanda ülkenin kalbi noktasında yer alması ile görülebilecek en önemli noktalardan biri oluyor.
Ankara Harita ve Yol Tarifi
Ankara harita konumu ülkenin orta noktasında yer alması sayesinde birçok noktaya kolaylıkla ulaşmanıza olanak tanıyor. Ülkenin birçok noktasından kolaylıkla ulaşım sağlanan bu şehre, ülkenin hemen her şehrinden düzenli otobüs seferleri bulunuyor. Özel aracınızla gelmek için ülkenin birçok yerinden kara yolları ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Ankara yol tarifi konusunda akıllı telefonlarınızdan veya navigasyonlardan yardım alabilirsiniz. Ankara haritası sayesinde istediğiniz rotayı kolaylıkla oluşturabilir, istediğiniz bölgeden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ankara'ya nasıl gidilir sorusunun alternatiflerinden birisi ise hava yolu.
Hem yurt içi hem de yurt dışı seferlerinin düzenli olarak yapılması sayesinde istediğiniz gün ve saatte rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu şehirde bir gezi planı oluşturabilirsiniz. Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yer alan servislerle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Demir yolu hattı ise ulaşım alternatiflerinden bir diğeri.
Ülkenin birçok noktasına demir yolu ile ulaşabilir, hizmet veren yüksek hızlı trenlerle konforlu bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle İstanbul Pendik İstasyonu'ndan yüksek hızlı tren alternatifi İstanbul-Ankara arası mesafeyi 4 saate kadar indiriyor. Tüm bu seçenekler sayesinde Ankara gezinizi tam olarak planlarınızı uygulayarak rahat bir ulaşımla planlayabilirsiniz.
Ankara Hava Durumu ve İklimi
Ankara hangi bölgede sorusunun cevabı olarak verilen İç Anadolu Bölgesi, hava şartlarının da belirlenmesindeki en önemli faktör. Karasal iklime sahip şehir, yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve kar yağışlı geçiyor. Kış ayları -20'lere kadar düşen soğukluk derecesi ile Ankara hava şartları kış aylarında oldukça sert olabiliyor.
Fakat Ankara hava durumu bölgenin belli yerlerinde değişkenlik gösterir. Örneğin; Karadeniz Bölgesi'ne yakın olan kuzeyde yer alan konumlarda daha ılıman bir iklim görülürken güneye ve iç kesimlere doğru karasal iklimin etkisinin artışıyla daha sert bir iklim görülüyor.
Kızılcahamam ve Çubuk ilçeleri Karadeniz'e yakın olması sayesinde ılıman iklimin etkilerini daha fazla gösteriyor. Mart ve nisan aylarında ise kuvvetli rüzgarlar etkisini gösteriyor. Kış aylarında sisin etkisi de oldukça yoğun görülüyor. Şehir, kış aylarının yanı sıra yaz aylarında da kuru ve sıcak bir havaya sahip olabiliyor.
Karasal iklimin de etkisi ile birlikte gündüz ve gece sıcaklık farkları da oldukça yüksek. Tüm bu iklim etkilerini göz önünde bulundurarak gezinizi planlayabilir, böylece çetin hava şartlarıyla karşılaşma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.