Ardahan Gezi Rehberi
Ardahan , sınırda küçük bir şehir olarak bilinirken doğunun ülkeye açılan kapısı olması sayesinde oldukça önemli noktalardan biri oluyor. Özellikle sınırda yer alması sayesinde birçok kültürün etkisi altında kalmış şehir, ziyaretçilerine bambaşka bir dünya sunuyor. Ardahan gezi rehberi yazımızı okuyarak bu bölgeye eksiksiz bir gezi planı yapabilirsiniz.
Ardahan Hakkında
Ardahan, binlerce yıllık tarihi ve coğrafyası ile farklı bir bölge. Bu nedenle buraya düzenlediğiniz bir gezide Anadolu'nun oldukça farklı bir kültürünü görme şansı elde edebilirsiniz. Ardahan nerede diye soracak olursanız Doğu Anadolu'da Türkiye'nin doğusuna açılan bir kapı konumunda. Kuzeyde Acaristan Özerk Cumhuriyeti, kuzeydoğusunda Gürcistan ve Ermenistan sınırlarında yer alıyor.
Erzurum, Kars ve Artvin şehirleri ile olan sınırları ise Ardahan'ı Türkiye'ye bağlıyor. Oldukça küçük bir şehir olarak bilinmesine rağmen hem sınır bölgesinde bulunması hem de eşsiz bir coğrafyaya sahip olması sayesinde birçok kültürün izlerini taşıyor.
Binlerce yıllık Ardahan tarihi ilk olarak ne zaman başladığı bilinmese de Gürcü kaynaklarında Mtshetos'un oğlunun bu kenti kurduğu söyleniyor. Fakat o dönemde adı Şeytan Şehri anlamına gelen Kacta Kalaki olarak biliniyor daha sonra ise Huri adını alıyor.
Fakat bölgeyi adlandırmak için kullanılan Artaani adı daha sonra şehri adlandırmak için de kullanılmaya başlanıyor. Gürcüce kökenli bu şehir adı Ermeni kaynaklarında Ardahan olarak kullanılıyor ve günümüzde de bu adı kullanıyoruz. Ardahan, Türk akınlarının başladığı döneme kadar yoğun bir Gürcü hakimiyeti yaşıyor.
Daha sonra da bu hakimiyet devam etse de aynı zamanda Türklerin etkisi de yoğun olarak görülmeye başlanıyor. Ermeni, Türk ve Gürcü kültürlerinin bir araya geldiği bu küçük şehir, bir kültür mozaiği haline geliyor. 16.
yüzyılda kesin olarak Osmanlı Devleti topraklarına katılmasının ardından uzun süre boyunca bölgenin çok kültürlü yapısı bu hakimiyet altında da devam ediyor. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Çarlık Rusya topraklarına dahil olan Ardahan, büyük bir göç yaşayarak Osmanlı topraklarına geçen birçok kişinin ardından nüfusu büyük oranda düşüyor. I.
Dünya Savaşı sırasında Rus ordusunun çekilmesi ile Gürcistan sınırlarında kalsa da 1921 yılında Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına katılıyor. Bu köklü geçmiş ile birlikte günümüzde Ardahan turizm faaliyetleri hem coğrafi hem de kültürel şartları göz önünde bulundurularak planlanıyor.
Ardahan Harita ve Yol Tarifi
Ardahan, bulunduğu konum nedeniyle ülkenin uzak bir köşesinde yer alsa da herkesin ziyaret etmesi gereken önemli bir yapıya sahip. Bu noktada Ardahan yol tarifi detaylarına bakarak gezinizi kolaylıkla planlayabilirsiniz. Ardahan hangi bölgede sorusunun cevabı olan Doğu Anadolu Bölgesi, bu ulaşımın önemli detaylarından biri.
İlk alternatiflerden biri olan kara yolu, Türkiye'nin hemen her şehrinden kalkan otobüs seferleri sayesinde ulaşımınızı sağlıyor. Fakat otobüs yolculuğunu uzun bulanlar için bir diğer alternatif ise hava yolu oluyor. Kars Harakani Havalimanı, Ardahan'a ulaşmanızın kolay yollarından biri.
Bu havalimanına geldikten sonra 89 kilometrelik mesafeyi ister araç kiralayarak isterseniz Ardahan otobüsleri ile kolaylıkla kat edebilirsiniz. Birçok şehre göre uzak bir noktada olsa bile bu sayede kısa sürede rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bir diğer yol alternatifi ise Ankara'da yer alan Doğu Ekspresi oluyor.
Demir yolu hattının konforunu da yaşayabileceğiniz bu yolculukta Kars'a kadar gelebilir daha sonra kara yolu ile Ardahan'a geçebilirsiniz. Böylece Ardahan'a nasıl gidilir sorusu ile ilgili olarak birçok seçeneği göz önünde bulundurabilirsiniz.
Ardahan Hava Durumu ve İklimi
Ardahan hava şartları oldukça sert olarak biliniyor. Sert-karasal iklimin hakim olduğu şehirde kışlar sert ve uzun geçiyor. Yaz ayları sıcak geçerken aynı zamanda yağış da görülüyor. Şehrin konumu nedeniyle hem karasal iklim hem de Karadeniz'e olan sınırı ile kuzeyinde Karadeniz ikliminin de etkisi yoğun görülüyor.
Kış ayları 30 derece gibi oldukça soğuk bir noktaya düşerken kar yağışı da yoğun olarak görülüyor. Eylül ayında başlayan soğuk hava dalgası mayıs ayının sonuna kadar devam ediyor. Fakat aynı zamanda Karadeniz ikliminin de görülmesi bitki örtüsünü ve yağış oranını da etkiliyor.
Göle ve Sarıkamış ülkenin en soğuk yerleri kabul edilirken Posof, Karadeniz'e olan sınırı ile Karadeniz ikliminin etkilerinden oldukça yoğun olarak etkileniyor. Bitki örtüsünde de etkisi görülen bu durum, şehrin her yakasını farklı bir doğal güzelliğe sahip olmasını sağlıyor.
Posof, Artvin'e olan sınırı ile ormanlıklar ve çalılıklara sahipken daha kuzeyde yer alan il ve ilçelerde mera ve çayır oranı daha fazla. Ardahan hava durumu bu nedenle gezi öncesi oldukça dikkatli incelenmeli.