Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer alan Arsemia Ören Yeri, Kommagene Krallığı'nın yazlık başkenti olarak biliniyor. Yıkık olmasına rağmen, mevcut durumda olan iki tüneli ve heykelleriyle ülkemizin en güzel tarihi mekanı olma özelliği taşıyan Arsemia Ören Yeri, Eski Kahta Kalesi'nin (Yeni Kale) hemen karşısında konumlanıyor.
Eski Kahta Kalesi'nin tam karşısındaki tepenin üzerine kurulmuş Arsemia, Arsames tarafından kurulmuş. Kitabelerdeki açıklamalar ise şu şekilde; "Tükenmez kaynaklardan beslenen çift memesinin ortasında Nyph Nehri'ni (Eski Kahta Çayı) barındıran bu Arsemia'yı benim atam Arsames kurdu.
Bu şehir kendiliğinden iki tepeye ayrılmıştır, Arsames, coşkun bir nehrin kutsal sularını yöredeki bir uçuruma akıp gittiğini görerek, şehrin iki zirveli vücudunu iki yandan bir duvarla çevirir. " Arsames, bölgenin tabiat şartlarını gözeterek, iki yakalı bir şehir oluşturmuş ve buraya Arsemia ismini vermiş.
Eski Kahta Çayı ise, Kommagenililer zamanında Nymphois Çayı olarak anılıyormuş ve anlamı da bereket saçan su demekmiş. Dağlardan gelip Fırat Nehri'ne dökülen bu suyun geçtiği güzergahta, çok sayıda Kommagene yerleşim birimlerine rastlamak mümkün. Kommagene uygarlığına ait olan tüm sırlar, burada bulunan ve tercüme edilen kitabelerle ortaya çıkarılmış.
Anadolu'da bulunan en büyük Grekçe yazılı kitabe de, yine bu kutsal toprakların sınırları içerisindedir. Arsemia Ören Yeri'ne ilk girişte, yol gösterici olarak isimlendirilen Apollo Mitrasin Kabartması ve onu takiben bir su sarnıcı ile karşılaşacaksınız.
Sarnıcın önünde ise Kommagene ailesine ait figürler, sarnıcın güney kesimindeki sarp kaya içine oyulmuş güvercinlikler yer alıyor. Olur da yolunuz bir gün Adıyaman'a düşerse eğer, Arsemia Ören Yeri'ni mutlaka ama mutlaka ziyaret edin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.