Artvin Gezi Rehberi
Artvin , Karadeniz'in en uzak köşesinde, gözden uzak bir noktada gibi dursa da aslında ülkenin en çok dikkat çeken yerlerinden biri oluyor. Eşsiz doğası, ziyaretçilerine farklı bir dünyanın kapılarını aralarken kültürü ile de her anınızı dolu dolu geçirmenizi sağlıyor.
Artvin gezi rehberi sayesinde tüm tatilinizi planlayabilir, uygun Artvin otel seçenekleriyle muhteşem bir konaklama geçirebilirsiniz.
Artvin Hakkında
Artvin nerede sorusunun cevabı olan Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda bölgenin yapısını da belirleyen önemli etkenlerden biri. Fazla engebeli arazisi ve hava şartları ile dikkat çeken bu şehir, doğanın ortasındaki bir vaha gibi görünüyor. Ayrıca binlerce yıllık Artvin tarihi de ziyaretçilerine köklü bir kültürün keşfine çıkmalarına olanak tanıyor. Artvin, M. Ö.
3000 veya 4000 yıllarına kadar giden eski bir kültüre sahip. Yusufeli ve Şavşat ilçelerinde bulunan bakır baltalar, daha sonra ise ortaya çıkan tunç baltalar bölgenin tüm bakır, tunç ve demir çağlarını yaşadığını gösteriyor. M. Ö. 2000'li yıllarda bölgeye hakim olan düzenli ilk medeniyetin Hurriler olduğu biliniyor.
Hititler ve Urartular'ın da egemenliğine giren şehir, daha sonra İskitlerin baskıları ve akınları ile Urartular'ın yıkılmasına İskitlerin bölgesine hakim olmasına olanak tanıyor. Uzun bir süre İskitlerin askeri üssü olan Artvin daha sonra Şamanist öğretiye inanan Arsaklar adlı ailenin hakimiyetine giriyor.
Bu aile daha sonra Bizanslıların etkisi Hristiyan olarak bölgeyi Bizans egemenliğine bırakıyor. Hazar Türkleri'nin Çoruh boylarında egemen olmasının ardından Emevi saldırılarına karşı birlikte mücadele ediyorlar. Ardından Abbasi Dönemi'nde Bağdat'a bağlanıyor. Tüm bu sürecin sonra tekrar Bizans'a geçen Artvin, daha sonra Gürcü beyliklerinin ardından Saltuklu Beyliğine dahil oluyor.
Büyük Selçuklu'dan sonra İlhanlı Devleti'ne bağlanan bu şehirde onlarca medeniyetin izleri oluşuyor. 1500'lü yıllarda ise Osmanlı Devleti'ne katılan şehir, uzun yıllar boyunca bu devletin hakimiyeti altında yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde de önemli bir nokta olan Artvin, doğuya açılan önemli bir kapı haline geliyor.
Şehir, hem doğası hem de yer altı kaynakları ile oldukça dikkat çekiyor. Bakır, altın, çinko ve gümüş rezervlerinin yoğun olması sayesinde sanayisi oldukça gelişiyor. Özellikle Murgul'da yer alan madenler en önemlileri arasında yerini alıyor.
Tarımsal faaliyetlerin de yoğun olduğu şehirde çay ve fındık yetiştiriciliğinin yanı sıra günümüzde kivi üretimine de başlanıyor. Artvin turizm faaliyetleri ise tüm bu kültür ve doğa içerisinde her anınızı eşsiz güzellikler içerisinde geçirmenize olanak tanıyor. Yüksek oksijen oranı, tertemiz doğası tamamen dinlenebileceğiniz bir tatil sunuyor.
Artvin Harita ve Yol Tarifi
Artvin'e nasıl gidilir sorusu birkaç alternatifle cevaplanabilir. İlk olarak uzak bir noktada olması nedeniyle hava yolu ile ulaşmak isteyenler için farklı bir alternatif sunuyor. Artvin'de hava alanı olmasada Batum'da bulunan hava alanı Artvin Hopa İç Hatlar olarak da hizmet veriyor.
Yeni tip kimliklerinizle bu havalimanına inerek pasaport kullanmanıza gerek kalmadan Artvin'e geçiş yapabiliyorsunuz. Bu hava alanında yer alan servislerle rahatlıkla Hopa'ya ulaşabiliyorsunuz. Hopa'dan merkeze ulaşmak ise dolmuş seferleriyle oldukça kolay olarak planlanıyor. Kara yolunu kullanmak isteyenler ise Türkiye'nin hemen her şehrinden düzenlenen Artvin otobüs seferleri ile Artvin Otogarı'na ulaşabilir.
Artvin, uzak bir noktada olması nedeniyle kara yolu ile ulaşım İstanbul'dan 20 saatte sağlanırken Ankara'dan 16 saat sürüyor. Özel aracı ile gitmek isteyenler ise Artvin yol tarifi için akıllı telefonlardan ve navigasyon cihazlarından yardım alabilir. Ayrıca Artvin haritası gidiş yolunuzu planlamak için oldukça yardımcı olabilir.
Artvin Hava Durumu ve İklimi
Artvin hangi bölgede diye sorulduğunda verilen Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü cevabı, iklimiyle de oldukça yakından ilişkili. Tipik bir Karadeniz ikliminin yaşandığı bu şehir, aynı zamanda eşsiz bir doğaya sahip. Ilık ve yağışlı bir iklim tipi olan bu Karadeniz iklimi, özellikle kıyı kesimlerinde kendisini daha yoğun hissettiriyor.
Şehrin yüksek kesimleri ise kış aylarında yoğun kar yağışı alıyor. Artvin hava şartları yolculuğunuz öncesinde bu tip ayrıntılar nedeniyle önem taşıyor. Artvin harita konumu nedeniyle Doğu Karadeniz bölümünün ikliminde en çok değişkenlik görülen illerinden biri.
Kıyı kesimlerinde tipik çok yağışlı Karadeniz iklimi görülürken daha iç kesimlerde Karadeniz iklimi ve karasal iklimin geçişi görülüyor. Hatta Ardanuç ve Yusufeli ilçelerinde Akdeniz ikliminin belirtileri bile görülebiliyor. Birçok iklimi bir arada yaşaması nedeniyle Artvin hava durumu değişken bir yapıya sahip. Bu nedenle tarımsal alanda da oldukça gelişmiş hale gelebiliyor.
Bitki örtüsü ise bu iklimin etkisi ile birlikte değişkenlik gösteriyor. Doğal yaşlı ormanlar, Rododendron fundalıkları, alpin otlakları gibi geniş bir bitki örtüsüne sahip bu şehir, geniş endemik bitki ortamı ile de dünyanın en önemli ekosistemleri arasında gösteriliyor.
Yemyeşil bir doğanın her ayrıntısını görebileceğiniz bu şehirde yeşilin ve nehirlerin bir araya gelmesi sayesinde doğanın sesini duymanıza olanak tanıyor.