Assos Gezi Rehberi
Behramkale olarak da bilinen Assos , antik çağlardan gelen yerleşim yapıları ve keyifli plajlarıyla ideal bir tatil için gerekli her şeyi sunuyor. Denizin keyfini çıkarmanın yanında gezilecek yerlerinin bolluğuyla da turistlerin ilgisini çekiyor. Siz de Assos gezi rehberi yardımıyla Assos'u keşfedebilirsiniz.
Assos Hakkında
Assos nerede sorusunu Çanakkale 'nin 87 kilometre güneyinde konumlanıyor şeklinde kısaca cevaplamak mümkün oluyor. Küçük bir tatil beldesi olan Assos, Ayvacık ilçesine bağlı bulunuyor. Ayvacık'tan yaklaşık 17 kilometre gittiğinizde Assos'a varıyorsunuz.
Çanakkale'nin bir kısmı Ege Bölgesi'nde bir kısmı da Marmara Bölgesi'ne dahil olduğu için Assos hangi bölgede sorusu da merak uyandırıyor. Assos tam olarak Ege Bölgesi'nin kuzey kısımlarında yer alıyor. Assos harita konumu, Midilli adasının karşısına denk geliyor.
Assos beldesinin bir ucunda Antik Liman diğer ucunda ise volkanik dağın yamaçlarına kurulmuş Behramkale Köyü yer alıyor. Köyün tepesine çıktığınızda 238 metre yükseklikte inşa edilmiş olan Athena Tapınağı'nı bulabilirsiniz. Assos tarihi , farklı medeniyetlerden kalıntılarını ve hikayelerini barındırdığı için oldukça zengin kabul ediliyor.
Assos'taki kalıntılara bakıldığında yerleşimin Tunç Çağı'na kadar gittiği görülüyor. Antik çağlardaki adıyla Troas tarih boyunca Aiol, Lidya, Pergamon, Pers ve Roma İmparatorluğu gibi birçok medeniyetin egemenliğine giriyor. Sonrasında Orta Çağ döneminde önemini yitiren bölge birçok işgalden sonra Osmanlı topraklarına dahil oluyor.
Athena Tapınağı ve çevredeki antik yapılar volkanik dağ kayalarından yapıldığı için günümüzde hala sağlam bir şekilde ayakta duruyor. Bu yapılarda kullanılan andezit taşının geçmişte çevredeki birçok evin yapımında kullanıldığı da biliniyor. Assos'un çevresindeki 20 metreye varan surlar ve Antik Liman'daki tarihi yapılar da yine günümüze kadar geliyor.
Hatta Assos otelleri, şehrin tarihi dokusuna uyum sağlayarak eski taş binalarda hizmet veriyor. Bölgenin tarihinde dikkat çeken noktalardan bir tanesi antik filozof Aristo'nun bu şehirde yaşamış olması ve bir felsefe okulu kurması sayılıyor. Bölgedeki yerleşimin ağırlıklı olduğu Behramkale Köyü'nde geçim kaynağı genelde turizm üzerinden sağlanıyor.
1950'lere kadar palamut ticaretiyle uğraşan köy sakinleri günümüzde turizm dışında zeytincilik ve şarap üretimi ile de ilgileniyor. Assos bu değerleri ve tertemiz denizi ile size unutamayacağınız tatilin kapılarını aralıyor.
Assos Harita ve Yol Tarifi
Assos'a nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, farklı seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Çünkü Assos'a özel araç, uçak ve otobüsle gitmek mümkün oluyor. Assos haritası yardımıyla yaşadığınız şehir için en uygun seçeneği tercih edip buna göre tatil planınızı yapabilirsiniz.
Otobüsle gitmeyi tercih edenler için Assos'a yakın olan Ayvacık, Altınoluk ve Küçükkuyu ilçelerine birçok büyük şehirden seferler bulunuyor. Bu ilçelerden düzenli olarak kalkan minibüsleri kullanabilir ya da taksiyi tercih edebilirsiniz. Hava yoluyla gelecekseniz Çanakkale ya da Balıkesir Havaalanı'nda inip Ayvacık'a ya da doğrudan Assos'a giden minibüs seferlerinden faydalanabilirsiniz.
Assos'un Balıkesir Havalimanı'yla arası 60 kilometre, Çanakkale Havalimanı'yla arası ise 90 kilometre olduğu için hava yolu en kısa seçeneklerden sayılıyor. Özel araçla gelmeyi planlıyorsanız öncesinde Assos yol tarifi alıp seyahatinizi kolaylaştırabilirsiniz. İstanbul-Assos arası Çanakkale Boğazı'nı geçmek için feribot kullandığınızda yaklaşık 5 saat sürüyor.
Ankara'dan gelen turistler için yol neredeyse 8 saate varıyor. İkisi de Ege Bölgesi'nde oldukları için İzmir'den Assos'a yaklaşık 3 saatte gidebilirsiniz.
Assos Hava Durumu ve İklimi
Assos'ta ılıman Akdeniz iklimi görülüyor ancak Akdeniz ikliminin görüldüğü çoğu bölgenin aksine yazları bunaltıcı bir sıcaklık yaşanmıyor. Turistleri Assos'un plajlarına çeken sebeplerden bir tanesi de yazın bile esen serin rüzgarları sayılıyor. Assos da ve çevresindeki birçok tatil beldesinde denizin suyu aşırı sıcak olmuyor.
Assos hava durumu yazın sıcağından bunalan turistler için Assos'u oldukça cazip kılıyor. Körfeze bakan güney kıyılarının aksine bölgenin iç kısımlarında Marmara iklimi de hissediliyor. Bol rüzgarlı Assos hava yapısı, genelde kıyı kesimlerinde belirgin bir bitki örtüsü oluşmasını engelliyor. Ancak daha iç kısımlarda seyrek de olsa kızılçam ormanları ve makiler bulunuyor.
Bölgeye has garig ve pırnal meşesi gibi bitki türleri de dikkat çekiyor. Elbette ki bölgenin gelir kaynaklarından bir tanesi olan zeytin ağaçları da her yerde görünüyor. Birçok farklı hasat yöntemiyle toplanan zeytinlerden yapılan zeytinyağı, Assos'a gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken ürünlerden sayılıyor.
Şarap üretimi de yapılan beldede aynı zamanda çok sayıda üzüm bağı görmek mümkün oluyor.