Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Aynalı Çarşı
Aynalı Çarşı - Görsel 1
Aynalı Çarşı - Görsel 2
Aynalı Çarşı - Görsel 3
Aynalı Çarşı - Görsel 4
Tümünü gör (5 Fotoğraf)
Çalışma saatleri bilinmiyor
Ücretsiz

Aynalı Çarşı Hakkında

Çanakkale'de görülmesi gereken kapalı çarşılardan biri olan Aynalı Çarşı, 1890 yılında şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılmış. Hatta bu nedenle çarşı, Halyo Çarşısı olarak da anılıyor. Çarşının kapısının üzerinde bulunan kitabesinde hem Osmanlıca hem de İbranice iki yazı yer alıyor. Osmanlıca olan yazıda çarşının II.

Abdülhamid tarafından yaptırıldığı ifade ediliyor. İbranice olan yazı da ise çarşının Yahudi Takvimi'ne göre 5650 yılının Tişri ayında, Sultan II. Abdülhamid'in saltanatının 14. yılına istinaden Eliyau Hallio tarafından yaptırıldığı yazıyor. Aynalı Çarşı'nın asıl ismi "Passage Hallio".

Fakat buna rağmen girişinin her iki tarafında bulunan aynalardan dolayı çarşı, Aynalı Çarşı olarak ünlenmiş. Çanakkale'nin meşhur Çanakkale Türküsü'nde de Aynalı Çarşı olarak geçtiğini hatırlatmakta fayda var.

Ne yazık ki Gelibolu Savaşı esnasında bombalanan ve yangınlarla yıkıntı haline gelen Aynalı Çarşı, Mondros Ateşkes Anlaşması'nın ardından Çanakkale'yi işgal eden İngilizler tarafından atların barınması amacıyla ahır olarak kullanılmış. 1921 yılından sonra giriş kapısı haricinde harabe olarak kalan ve kullanılmayan Aynalı Çarşı, tapu kadastro kayıtlarında bedesten arsası olarak gözüküyormuş.

Sonrasında ise bu alana dükkanlar inşa edilmiş. 1934 yılında ise Yahudilere saldırı ve yağmalama olaylarında çarşının kapısındaki kitabe sıvanmış. 1967 yılında Sadi Fenercigil'in belediye başkanlığı sırasında bugünkü halini alan Aynalı Çarşı, günümüzde Çanakkale Belediyesi'ne ait. Olur da yolunuz bir gün Çanakkale'ye düşerse eğer, Aynalı Çarşı'yı da görmeyi ihmal etmeyin.

Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

Yorum / Değerlendirme

Aynalı Çarşı
hakkında deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz?