Bartın Gezi Rehberi
Bartın , coğrafyası ve kültürü ile oldukça sevilen yerlerden biri. Küçük bir il olmasına rağmen tatiliniz süresince her karesiyle sizi şaşırtacak bir ortam sunuyor. Tatil planınızı Karadeniz'de planlıyorsanız ziyaret etmeniz gereken noktalardan biri olan bu şehri, Bartın gezi rehberi sayesinde tanıyabilirsiniz.
Bartın Hakkında
Bartın hangi bölgede sorusunun cevabı olan Karadeniz Bölgesi, oldukça geniş bir alanda kendine özgü doğası ile dikkat çekiyor. Bartın ise bu bölgede yer alan küçük bir şehir olarak biliniyor. Fakat binlerce yıllık köklü geçmişi ve kültürü ile oldukça farklı bir tatil deneyimi sunuyor.
Doğusunda Kastamonu, batısında Zonguldak ve güneyinde Karabük ile çevrili şehir, Bartın nerede sorusunun da cevabını veriyor. 2143 kilometrekarelik bir alanı kaplayan şehir, küçük bir alanda bulunsa da her köşesinde tarihi ve doğal değerler barındırıyor. Bartın tarihi Karadeniz'in ve Anadolu'nun tarihsel sürecini sırasıyla yaşıyor. İlk olarak M. Ö. 14.
yüzyılda görülen yerleşimin Gaskalar'a ait olduğu biliniyor. Daha sonra M. Ö. 13. yüzyılda Hititlerin egemenliğine giren şehir, bir süre sonra Hititlerin dağılması ile birlikte Bitinyalılar ve Paflagonyalıların ikisinin de toprakları haline geliyor. Bu iki krallığın dağılması ile birlikte Bitinya bölgesi Friglere, Paflagonyalıların elindeki Amasra ise Fenikelilere geçiyor. M. Ö. 7.
yüzyılda ise Kimmerler, M. Ö. 6. yüzyıllar ise Lidyalılar egemenliğini sürdürüyor. M. Ö. 547'de Perslerin daha sonra ise Makedonya Krallığı'nın hakimiyetine giriyor. Eski çağlarda birçok kez el değiştirmiş, doğası ve bulunduğu konum ile oldukça talep gören bu şehir, M. Ö. 279'da kurulan Pontus Krallığı'nın ardından Bizans topraklarına dahil oluyor.
Orta Çağ'da ise Hazarların, Müslüman Arapların, Peçenek ve Kumanların, Selçukluların ve hatta Ruslar'ın akınlarına uğruyor. 1084 yıllarında bir dönem Türk egemenliğine girse de Haçlı Seferleri ile tekrar Bizans'ın eline geçiyor. 11. yüzyıl sonlarında Anadolu Selçuklu Devleti'nin egemenliği altına giren şehir, daha sonra Candaroğulları Beyliği'ne geçiyor.
1392'den itibaren ise Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil oluyor. Bu dönemden sonra kesintisiz olarak bir Türk yurdu haline gelen Bartın, Türkiye Cumhuriyeti döneminde uzun dönem Zonguldak'ın ilçesine bağlıyken 1991 yılında il olarak Türkiye'nin 74. ili oluyor. 4 ilçesi olan şehir, tatil planınızda her anınızda farklı bir aktivite yapabileceğiniz zenginliğe sahip.
Bartın Harita ve Yol Tarifi
Bartın'a nasıl gidilir sorusu birçok alternatif yol ile cevaplanır. İlk olarak kara yolu Bartın'a ulaşmanın en çok tercih edilen seçeneklerinden biri. Birçok şehirden Bartın'a düzenlenen otobüs seferleri sayesinde istediğiniz şehirden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Özel aracıyla gelmek isteyenler için ise batıdan Zonguldak'a bağlı Çaycuma-Devrek ve Bolu'ya bağlı Mengen-Yeniçağa yolu üzerinden sağlanıyor.
Güneyden ise Safranbolu - Gerede yolu Bartın'a ulaştırıyor. Doğudan ise Kastamonu'ya bağlı Cide yolunu kullanarak Bartın'a ulaşabilirsiniz. Bartın yol tarifi için aynı zamanda navigasyon cihazlarınızdan da yardım alarak kolayca ulaşabilirsiniz. Bartın haritası sayesinde yolunuzu rahatlıkla bulabilirsiniz. Ankara - Zonguldak tren hattı ile Zonguldak Saltukova durağından Bartın'a rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Kara yolunun yanı sıra demir yolu da böylece ulaşım alternatiflerinizin arasında yer alıyor. Bartın harita konumu, birçok Batı Karadeniz'in kolay ulaşabilir noktasında yer alması sayesinde herkesin kolayca ulaşmasını sağlıyor. Büyük şehirlere yakın mesafede bulunması sayesinde de kısa sürede tatil merkezine ulaşmak isteyenler için oldukça uygun bir seçenek haline geliyor.
Ayrıca Bartın'ın bir sahil kenti olması limana da sahip olmasını sağlıyor. Bartın Limanı uluslararası bir liman olarak aynı zamanda yolcu giriş-çıkışını da kapsıyor. Demir yolu, kara yolu ve deniz yolu ile ulaşım sağlanabilen şehre istediğiniz gibi ulaşabilirsiniz.
Bartın Hava Durumu ve İklimi
Bartın hava şartları, Karadeniz Bölgesi'nde yer almasının sonucu olarak ılıman bir iklim etkisi gösteriyor. Batı Karadeniz'in Karadeniz iklimine sahip şehir, yüksek yağış oranına sahip. Yazları sıcak ve kışları ise serin geçen bu iklime sahip şehirde tatil planınızı rahatlıkla yapabilirsiniz.
Denize yakın olması ve yüksek olmayan sıra dağların önünde yer alması da hava koşullarını etkiliyor. Bartın hava durumu bu nedenle genellikle nemli bir ortama sahip. Ayrıca bu durum, Balkanlardan gelen hava kütleleri ile de yakından ilişkili sebep oluyor. Yazları ortalama sıcaklık 23 derece iken kış aylarında 4 derece civarında seyrediyor.
Ilıman iklimi sayesinde rahat bir yaşam ortamı sunuyor. İkliminin bir sonucu olarak Bartın, ormanların geniş yer kapladığı bir coğrafyada yer alıyor. Sahil çevresinde ceviz, kestane ve fındık ağaçları bulunurken daha üst noktalarda kayın, köknar ve çam ağaçları yoğun olarak bulunuyor.