Yaz mevsimi, yavaş yavaş etkisini hissettirmeye başlıyor. Yılın bu en sıcak dönemini serin bir ortamda geçirmek isteyenler, doğal olarak yaylalara kaçma planları yapmaya çoktan başladılar bile. Eğer siz de benzer düşüncedeyseniz, bu yılki tercih hakkınızı Kahramanmaraş’ın Başkonuş Yaylası’ndan yana kullanabilirsiniz.
Başkonuş Yaylası, Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Yaylanın kaderi, 1987 yılında kurulan geyik üretim çiftliği sayesinde ciddi oranda değişmiş. Zira tesisin faaliyetleri ile doğru orantılı olarak popülaritesi artmış.
Tabii yaylaya yönelik ilginin artmasında konumunun beraberinde getirdiği avantajları da göz ardı etmemek gerekiyor. Ortalama yükseltisi 1.300 ila 1.600 metre aralığında olan yayla, dik yamaçlar ile çevrelenmiş, gayet geniş düzlüğe sahip. Bu özelliği nedeniyle yıl boyunca sadece doğa tutkunları ve sessizlik arayışındakileri kendisine çekmekle kalmıyor. Aynı zamanda festivallerin ve şenliklerin gerçekleştirilebilmesine olanak tanıyor.
Güneyde yer alması ve hem ulaşım hem de altyapı bakımından gelişmiş olması sayesinde yayla ayrıca bölgede dört mevsim tatil yapılabilecek ideal rotalar arasında sayılıyor. Başkonuş Yaylası’na dilerseniz yaz mevsiminde gidip serin havanın keyfini sürebilirsiniz. Zarif kar örtüsü ile kaplandığı kış aylarında yaylada tatil yapanlar ise aradıkları huzuru fazlasıyla bulabiliyor.
Tatil için seçtiğiniz tarihe bağlı olarak Başkonuş Yaylası’nda birbirinden güzel aktivitelere yoğunlaşabilirsiniz. Mesela ilkbahar aylarında bölge, doğa gözlemi için ideal kıvama geliyor. Etrafta dolaşırken bir anda çevrede özgürce dolaşan kızıl geyiklere denk gelebilirsiniz. Yılın bu döneminde sümbül ve salep gibi endemik türlerin oluşturduğu rengârenk manzaraları fotoğraflamak bile insana ayrı bir keyif veriyor.
İlkbaharda ayrıca yaylada uzun yürüyüşlere çıkmayı da düşünebilirsiniz. Gerçi atmosferden dolayı ister istemez bir keşfetme hissi ortaya çıkıyor. Yayla, bu dürtüyü destekler biçimde konuklarına zirvesine giden birçok seçenek sunuyor. Trekking deneyiminize bağlı olarak yaylanın 1.800 metre irtifadaki zirvesine uzanan bu yollar arasından seçiminizi yapabilirsiniz.
Yalnız doğa fotoğrafçılığına ve keşfetmeye meraklıysanız, illa ilkbaharı beklememenizi öneririm. Ortamın daha da sakinleştiği sonbahar ve kış ayları da bu açıdan epey tatmin edici sonuçlar alabilirsiniz. Bölgeye yakın daha fazla fotoğraf çekilecek yer öğrenmek için Kahramanmaraş gezilecek yerler sayfasına bakabilirsiniz.
Yayla hakkındaki genel bilgilerden ve bünyesinde yapılabilecek aktivitelerden sonra sizlere yeme-içme olanaklarından bahsedeceğim.
Başkonuş Yaylası’nın koruma alanı statüsünde olması, kendine özgü yapısının bozulmamasını sağlayan en önemli etken olarak öne çıkıyor. Böyle söylediğim için aklınıza hemen tüm ihtiyaçlarınızı yanınızda götürmeniz gerektiği fikri gelebilir. Ama işin aslı pek de öyle değil.
Başkonuş Yaylası’nda, bir şeyler tüketerek enerjisini geri kazanmanın peşindeki gezginleri ağırlama misyonunu üstlenmiş bir kır lokantası bulunuyor. Lokantanın menüsü, keçi sütünden yapılma tereyağı ve köy yumurtası gibi bölge halkının yetiştirdiği ürünlerden oluşuyor. Üstelik kış aylarında yaylayı ziyaret edenler için sucuk-ekmek ziyafeti çekebilecekleri bir mangal her daim hizmete hazır bekliyor.
Bu mekâna ek olarak yaylanın farklı noktaların günübirlik ziyaretçiler için piknik alanları oluşturulmuş. Dilerseniz yayladaki restoranın market kısmından, temel ölçekte ihtiyaçlarınızı karşılayıp bu alanları kullanabilirsiniz. Mekânda ayrıca günün belirli saatlerinde sıcak ekmek bulabileceğiniz bir fırın da mevcut.
Başkonuş Yaylası’nda konaklama için kendi tatil anlayışınıza bağlı olarak üç farklı seçeneğe yönelebilirsiniz.
Eğer doğayla iç içe olmayı seviyorsanız Başkonuş Yaylası’ndaki kamp alanında çadır kurabilirsiniz. Alanın altyapısı, kampçıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri şekilde kurulmuş. Dolayısıyla içme suyu, tuvalet ve elektrik gibi konularda sorun yaşacağınızı düşünmüyorum.
Başkonuş’ta ayrıca karavanınızla da konaklayabilirsiniz. Araçların park edileceği alanlar yeterli büyüklükte ve güvenli.
Tabii siz konaklayacağınız yerin konforlu olmasını istiyorsanız, yaylada bulunan evlerden birini kiralayabilirsiniz. Başkonuş’ta dört adet dubleks villa inşa edilmiş. Tatilde ev konforundan vazgeçemeyenler için bu villaların dışında 2+1 ve 1+0 seçenekler de unutulmamış. Üstelik konaklama ücretlerine, kır lokantasında kahvaltı hizmeti de dâhil.
Başkonuş Yaylası’na yakın daha fazla konaklama seçenekleri için Kahramanmaraş otelleri sayfamıza bakabilirsiniz!
İl merkezine 55, ilçeye ise 39 kilometre mesafedeki yaylaya, yolculuğunuzun başlangıç noktasına göre farklı yollardan ulaşabilirsiniz.
Kahramanmaraş kent merkezinden yola çıkacaksanız, Kayseri istikametinde ilerleyip Andırın yol ayrımına saptıktan sonra yaklaşık 25 kilometre daha giderek yaylaya ulaşabilirsiniz.
İç Anadolu ya da Akdeniz bölgelerinden yaylaya gitmek için en mantıklı seçenek, Adana üzerinden E-90’ı takip etmek. Ceyhan ve Kadirli’yi geçtikten sonra Andırın yolunda devam ederek Başkonuş’a varabilirsiniz.
Hatay tarafından yola çıkacakların ise İskenderun otoyolunda bir süre ilerledikten sonra Kadirli istikametine yönelmeleri gerekiyor.