Batman Gezi Rehberi
Batman , binlerce yıllık tarihi ve Güneydoğu'nun en köklü şehirlerinden biri olarak ziyaretçilerine farklı bir dünya sunuyor. Buraya yapacağınız gezi ile Anadolu'nun farklı bir köşesini keşfe çıkabilirsiniz. Batman gezi rehberi sayesinde tüm bu seyahat planınızı ayrıntılı şekilde planlayabilirsiniz.
Batman Hakkında
Batman, binlerce yıllık tarihi ile oldukça dikkat çeken bir bölge. Anadolu tarihinin farklı bir yüzüne ev sahipliği yapan şehir, yıllar içerisinde büyük bir gelişme gösteriyor. Batman tarihi Sümerlere kadar uzanıyor. Mitler ve hikayelere dayanan ilk kaynaklar Medleri gösteriyor.
Med Kralı olan Abtyagestin'in torunu Kyros karsıtı Erpagazso'ya yenilmesinin ardından bölgeden ayrılıp kendisi için bir bataklığa kendisi için oluşturduğu yapay bir adacığa yerleşiyor. M. Ö. 500'lü yıllarda yaşanan bu olay sonrasında Elekhan adını alan şehir, 190 yıl kadar bağımsız bir yönetim yaşıyor. Fakat M. S.
352 yılında tüm Anadolu'da olduğu gibi Batman'da da Büyük İskender ordularının saldırıları başlıyor. Bu hakimiyetten sonra Lesepkoslar, Partlar, Sasaniler, Romalılar ve Bizansların egemenliğine giriyor. İlk Çağ'dan bu yana birçok uygarlığa ev sahipliği yapan şehir, Türk akınlarının başlaması ile birlikte farklı medeniyetlerle karşılaşıyor.
Artuklular, Moğollar, İlhanlılar, Celaliler ve Akkoyunluların ardından şehir Safevilerin önemli kentlerinden biri haline geliyor. Osmanlı Devleti'ne geçişi ise 4. Murat Dönemi'nde yaşanan Bağdat Seferi ile oluyor. Şehrin adı bu döneme kadar Elekhan diye kullanılırken halk dilinde kullanılırken Elah daha sonra ise İluh ismini alıyor.
Uzun süre boyunca da bu ismi kullanan şehirde yer alan tepenin ismi de İluh olarak biliniyor. Bu tepenin eski bir şehre ev sahipliği yaptığı fakat bataklık olduğu için suya gömüldüğü düşünülüyor. Tepenin yapay olduğunun ispatlanması ise bu durumu destekler nitelikte.
Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise 1937 yılında Iluh bir köy statüsünden bucak statüsüne geçiyor. 1950'lerde bölgede keşfedilen petrol filizleri ise bölgenin hızla gelişmesine olanak tanıyor. Bu nedenle 1957'de ilçe olan şehir, gelişmesine hızla devam ederek 1990 yılında 72. il olarak kabul ediliyor. Şimdiki isminin kökeninin ise bakmak kelimesinden geldiği düşünülüyor.
Batman, tüm bu köklü tarihinin arkasında aynı zamanda önemli bir konumda yer alıyor. Batman turizm faaliyetleri ise hem coğrafyası hem de tarihi değerleri ile misafirlerin Güneydoğu'nun en güzel köşelerini sunmak üzerine planlanıyor.
Batman Harita ve Yol Tarifi
Batman hangi bölgede sorusunun cevabı olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, aynı zamanda birçok ulaşım alternatifini bünyesinde barındırıyor. Bu sayede buraya yapacağınız yolculuk için istediğiniz bir seyahat seçeneğini belirleyebilirsiniz. Batman harita konumu, Anadolu'nun Güneydoğu'daki önemli noktalarından biri olarak biliniyor.
Batman nerede diye sorulduğunda ise Diyarbakır, Mardin, Siirt, Bitlis ve Muş arasında yer aldığı görülüyor. Güneydoğu'nun büyük şehirlerle olan bağlantısı sayesinde ulaşımının da kolaylaştığı şehre giderken kullanabileceğiniz ilk alternatiflerinden biri kara yolu oluyor. Hemen her şehirden Batman'a düzenlenen otobüs seferleri yılın istediğiniz döneminde rahatlıkla ulaşabiliriz.
Batman'a nasıl gidilir sorusunun bir diğer alternatif cevabı ise hava yolu oluyor. Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerden direkt uçuşla ulaşabileceğiniz Batman Havaalanı, Antalya, Adana gibi şehirlerden aktarmalı uçuşlarla ulaşabileceğiniz şekilde seferler düzenleniyor. Böylece uzun saatler yolculuk yapmak istemeyenler için en uygun seyahat seçeneği oluyor.
İstanbul'dan kalkan Kurtalan Ekspresi ise Batman Merkez'e ulaşımınızı sağlıyor. Özel aracı ile gelecekler ise Batman haritası edinerek rahat bir yolculuk geçirebilir veya navigasyon cihazlarından yardım alabilirler. Batman yol tarifi seçeneklerini böylece kendiniz için en uygun alternatife karar verecek şekilde değerlendirebilirsiniz.
Batman Hava Durumu ve İklimi
Batman hava şartları bulunduğu bölge itibariyle karasal iklim özelliklerini taşıyor. Uzak Akdeniz iklimi standartlarını da taşıyan bu şehirde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise sert ve kar yağışlı geçiyor. Genellikle ilkbahar dönemlerinde daha yoğun yağış alıyor. 750-1000 mm yıllık yağış oranına sahip.
Kış ayları ise bazı dönemlerde çok daha sert geçiyor. Örneğin; 2007 yılında -24 dereceye kadar düşen sert bir kış geçiriyor. Yaz ayları ise 40 derecelerin üzerine çıkan kurak ve sıcak bir hava yaşanıyor. Batman hava durumu tüm bu dönemlerin etkisine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.
Özellikle çevreye yapılan barajlar ile bölgenin iklimi sert iklimden daha nemli ve yumuşak bir iklime geçişi bekleniyor. Bu iklimin etkisiyle oluşmuş bitki örtüsü ise alçak noktalarda bozkır bitkileri, söğüt ağaçları ve nehir kenarlarında kavaklar olarak kendini gösteriyor. Yüksek kesimlerde ise meşe, ardıç ve yaban fıstığı ağaçlarının oluşturduğu ormanlar yer alıyor.