İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Beyazıt semtinde varlığını sürdüren Bayezid Camii, Sultan II. Bayezid tarafından 1505 yılında yaptırılmış. Oldukça ünlü bir cami olan Bayezid Camii, cami, medrese, hamam, kervansaray, tabhane ve sıbyan mektebinden oluşan bir külliye aslında. Külliyenin mimarının kim olduğuna dair net bilgi ise ne yazık ki yok. Ancak Mimar Hayreddin, Mimar Kemaleddin ya da Yakupşah bin Sultanşah tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. İstanbul’da orijinalliğini koruyan en eski camilerden biri olarak kabul edilen Bayezid Camii, II. Bayezid’in mezarına da ev sahipliği yapıyor.
Bayezid Camii’nin bugün bulunduğu alan, Bizans döneminde Theodosius Forumu olarak anılan şehrin en büyük meydanıymış. İstanbul’un fethinin ardından Fatih Camii’nden sonra şehrin ikinci büyük selatin camiiydi Bayezid Camii. Ancak Fatih Camii’nin orijinalliğini kaybetmesinin ardından, İstanbul’un orijinalliğini koruyan en eski selatin camii olarak kabul edilmeye başlandı. Bayezid Camii’nin cümle kapısında Şeyh Hamdullah tarafından yazılan bir kitabe yer alıyor. Kitabeye göre camiinin yapımı, 1501-1506 yılları arasında 5 yılda tamamlanmış. Evliya Çelebi’nin aktardığına göre ise, caminin açılış günü ilk namazı padişahın kendisi kıldırmış.
İstanbul’da 1509 yılında gerçekleşen ve "Küçük Kıyamet" olarak adlandırılan depremde zarar gören Bayezid Camii, depremden sonra kısmen onarılmış. Hatta camiinin onarımını daha sonraki yıllarda tamamlayıp günlendiren de Mimar Sinan olmuş. Mimar Sinan, 1573 yılında, caminin içine bir kemer inşa ederek güçlendirme işlemini gerçekleştirmiş. Caminin minare külahları ise 1683 yılında bir yangında tutuşarak zarar görmüş. 1743 yılında ise minarelerden birine isabet eden yıldırım sonucu külahı tamamen yanmış.
Olur da bir gün yolunuz İstanbul’a düşerse eğer, Bayezid Camii’ni de görmeyi ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.