Bilecik Gezi Rehberi
Bilecik , Marmara Bölgesi'nin diğer bölgelere açılan bir kapısı olarak önemli şehirlerden biri olarak biliniyor. Bu sayede geziniz sırasında çevrenin de etkisiyle oldukça zengin bir kültürel ortamın etkilerini görebilirsiniz. Anadolu'nun tarihsel olarak da büyük bir öneme sahip olan bu şehri ziyaret etmek için Bilecik gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bilecik Hakkında
Antik çağlardan bu yana önemli bir yerleşim yeri olan Bilecik, binlerce yıllık bir tarihe sahip. Eski çağlarda dorukların boğaz yeri anlamına gelen Agrilion isminin yanı sıra Bizans Dönemi'nde Belekome ismi de kullanılıyor. M. Ö. 3000'li yıllara Tunç Çağı'na dayanan bir geçmişe sahip.
Bu dönemde kalay çıkardığı bilinen bu bölge, sonrasında da oldukça dikkat çeken yerler arasında bulunuyor. Bilecik tarihi tüm bu köklü geçmişi ile günümüzde de bu kültürel birikimin izlerini taşıyor. Antik dönemde Bitinya sınırlarında olan şehir, M. Ö. 1950'li yıllarda Trakların bir kolu olan Thynlerler'in yerleşim bölgesi olarak biniyor.
Daha sonra sırasıyla Mısırlılar, Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar gibi medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde kesişim noktasında bulunması nedeniyle oldukça önem verilen bir bölge oluyor.
Ayrıca Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda önemli bir yeri olan Söğüt ilçesini de sınırlarında bulundurması ile büyük imparatorlukların ortaya çıktığı bir yer olarak da düşünebiliriz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu döneminde de İnönü Savaşları'nın geçtiği Bozüyük ilçesi sayesinde önemli bir yeri olan bu şehir, küçük yapısına rağmen oldukça büyük bir öneme sahip.
Bilecik turizm faaliyetleri ise birçok alternatifi ziyaretçilerine sunmak üzere planlanıyor. Bilecik nerede sorusuna verilebilecek bir yanıt olarak Marmara, Karadeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin kesişim noktası denebilir. Bursa, Sakarya, Eskişehir ve Bolu illerine olan sınırı ile birçok kültürün zengin bir birleşimi haline geliyor.
Üstelik Bilecik, birçok yeraltı ve yerüstü kaynağa da ev sahipliği yapıyor. Madencilik, ormancılık, seramik, mermer işlemeciliği gibi birçok alternatife sahip. Özellikle zengin mermer ocakları sayesinde şehrin ekonomisini üst bir düzeye çıkması cazibe merkezlerinden biri oluyor. Hem gezi hem de ekonomik yatırım için önemli bir nokta haline geliyor.
Tarım konusunda da geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olması sayesinde şehrin bereketli topraklarının nimetlerini görebilirsiniz. Ceviz, üzüm, nar, kiraz ve ayva şehrin en ünlü tarımsal üretim ürünleri arasında bulunuyor.
Bilecik Harita ve Yol Tarifi
Bilecik'e nasıl gidilir sorusu şehrin bulunduğu konum sayesinde birçok alternatifle cevaplanabiliyor. Özellikle Bilecik harita konumu ile birçok şehrin kesişim noktasında bulunması ve diğer bölgelere açılan kapı konumunda olması sayesinde kolay ulaşım sağlanabiliyor. Özellikle kara yolu ve demir yolu alternatifi ile şehre ulaşımınız kolaylaşıyor.
Birçok büyük şehirden ve ilden düzenlenen otobüs seferleri ile şehre kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca İstanbul-Ankara demir yolu bağlantısı da Bilecik'in yol üstünde olması sayesinde kolay ulaşım sağlıyor. Bilecik yol tarifi ise özel aracıyla gelecekler için uygun bir yolu bulmalarına yardımcı oluyor.
İstanbul'dan 247 kilometre mesafesi ile yaklaşık 3 saatlik sürede bu şehre ulaşabilirsiniz. Ankara'dan ise 316 kilometrelik mesafesi ile 3 buçuk saatlik bir yolculuk sizleri bekliyor. İzmir'den yaklaşık 5 saat süren 432 kilometrelik bir yol bulunuyor. Bu sayede diğer şehirlerden gelirken Bilecik haritası istediğiniz rotayı oluşturmakta yardımcı oluyor.
Ayrıca akıllı telefonlarınızdan ve navigasyon cihazlarınızdan yardım alarak şehre kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Bilecik Hava Durumu ve İklimi
Bilecik hava durumu bir kesişim noktasında bulunması, coğrafi özellikleri ve su kaynakları nedeniyle küçük bir yer olmasına rağmen bölgesel olarak farklılık gösteriyor. Bu noktada Bilecik hangi bölgede sorusunun cevabı bu noktada önem kazanıyor. Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nin iklimlerinin geçiş alanında yer alması sayesinde birçok iklimi bir arada görebilirsiniz.
Merkez, Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt İlçelerinde Marmara Bölgesi'nin iklim etkilerini yaşarken Bozüyük, Pazaryeri ve Yenipazar ilçelerinde ise İç Anadolu Bölgesi'ne ait karasal iklim etkileri daha yoğun görülüyor. Ayrıca Gölpazarı, Osmaneli ve Söğüt ilçelerinin Sakarya Irmağı kıyı şeridinde bulunması nedeniyle mikro-klima iklim bölgesi oluşturuyor.
Ocak ve mayıs aylarında yoğun yağış alan bu şehir, metrekareye 450 kg yağış alıyor. En soğuk ayı ocak olarak kayda geçerken en sıcak ay temmuz oluyor. Batı ve kuzeybatı rüzgarlarının etkisiyle kuvvetli rüzgarların sık görüldüğü bir yer olarak biliniyor.
Bilecik hava şartları tüm bu değişkenliğinin yanı sıra ikliminin etkisiyle yaşayanlara ve ziyaretçilerine oldukça güzel bir doğal ortam sunuyor.