Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Bingöl Gezi Rehberi
Tümünü gör (1 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Bingöl Gezi Rehberi

Doğal, tarihi güzellikleri ve yıllara meydan okuyan geçmişi ile Bingöl şehri, aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki merkezi konumu ile de ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Farklı anılar biriktirmek ve bu şehirdeki güzellikleri görmek isterseniz tüm ziyaretçilerin görmek isteyeceği yerler ile ilgili bilgilerden oluşan Bingöl Gezi Rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bingöl hakkında birçok bilgiye sahip olarak yepyeni yerler keşfetmenin tadına varabilirsiniz. Bu sayede bambaşka yerler ve farklı aktiviteler ve faaliyetlerle dolu olan turizm merkezlerini görebilirsiniz.

Bingöl Hakkında

Doğu Anadolu Bölgesi'nin ortasında bulunan konumu, içerisinde onlarca tarihi ve doğal güzellik bulundurmasının yanında köklü bir geçmişi ile dikkat çeken Bingöl, ülkemizin doğal güzellikler bulunduran şehirleri arasında yer alıyor. Yüzölçümü yaklaşık olarak 8, 253 kilometre kare olan şehir, içerisinde bolca doğal ve tarihi güzellikler barındırıyor.

Bingöl hangi bölgede ve çevresinde hangi şehirler bulunuyor diye soracak olursanız, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde bulunuyor. Bingöl nerede diye soracak olursanız Bingöl'ün kuzeyinde Erzincan ve Erzurum, batısında Tunceli ve Elazığ, güneyinde Diyarbakır, doğusunda Muş şehri yer alıyor.

Bingöl şehir merkezinin rakımı diğer ilçeleri arasında en düşük, Karlıova ilçesinin rakımının ise en yüksek olduğu biliniyor. Şehir yaylaları ile ön plana çıkıyor. Başlıca yaylalar; Bingöl Yaylası, Şerafettin Yaylaları, Genç'te Çötele Yaylası ve Karer Yaylası olarak biliniyor. Bingöl turizm şehri olmasının yanında öne çıkan ticaret faaliyetleri de bulunduruyor.

Örneğin; hayvancılık ve hayvan ürünleri, dokumacılık, bol meşe ağaçları bulunması nedeniyle odunculuk faaliyetleri ile ön plana çıkıyor. Şehirde bunların yanında birçok doğal ve tarihi güzellik bulunduğu için turizm merkezi olma özelliği de taşıyor. Bingöl tarihi ise oldukça dikkat çekiyor. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde şehre ismini Büyük İskender'in verdiğinden bahsediyor.

Büyük İskender'in neden Bingöl ismini verdiği ise rivayetlere göre şöyle biliniyor; Büyük İskender vücudundaki ağrılardan dolayı birçok hekime başvuruyor fakat şifa bulamıyor, uzun aramalardan sonra Bingöl'de bulunan bir suda şifa buluyor, şifa bulduğu için cennet suyu anlamına gelen Çapakçur adını şehre veriyor. Şehrin tarihi M. Ö.

2000 yıllarına dayandığı biliniyor ve şehir ileriki dönemlerde birçok uygarlığın etkisi altında kalıyor. Bingöl harita konumu incelendiğinde haritada kahverengi kısımda kalıyor. Çünkü Bingöl oldukça dağlık bir konumda yer alıyor. Şehirde yüksekliği 3000 metreyi aşan dağlar bulunuyor. Ayrıca Bingöl birçok akarsuya da ev sahipliği yapıyor.

Peri Suyu, Göynük Suyu ve Murat Nehri bunlardan yalnızca birkaçı. Bingöl içerisinde dağ, akarsu, yayla barındırdığından şelale, mağara, ada ve kaplıca gibi birçok doğal güzelliği içerisinde barındırıyor. Doğal güzellikleri ziyaret ederken Bingöl'e özgü yemekleri tadarak gününüzü farklı ve güzel bir boyuta taşıma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Bingöl Harita ve Yol Tarifi

Doğu Anadolu'nun incisi olarak bilinen şehirlerinden biri olan Bingöl, ziyaretçilerine birçok ulaşım imkanı sunuyor. Doğa ile iç içe ferah ve farklı bir tatil geçirmek isteyen kişilerin tercihi Bingöl şehri oluyor. Bingöl'e nasıl gidilir sorusunu sorarsanız öncelikle hangi ulaşım biçimi ile seyahat edeceğinizi planlamanız gerekiyor.

Tercihi kara yolundan yana olan kişiler, bir otobüs firması tercih ederek manzara ve yeşilliklerle yolu seyrederek güzel bir yolculuğun tadını doyasıya çıkarıyor. Yine diğer bir yandan kolay ve kısa süreli ulaşım tercih eden kişiler hava yolunu tercih ediyor. Bingöl Havaalanı şehre 20 km uzaklıkta bulunuyor.

Bulunduğunuz şehrin konumuna göre direkt veya aktarmalı uçuş planları yaparak seyahatinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz. Böylece gelmek istediğiniz noktaya kolaylıkla ulaşarak tatilinizi daha farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz. Bir diğer ulaşım seçeneği ise demir yolu. Tren yolculuğu diğer yolculuklara göre daha fazla süre gerekiyor.

Fakat Doğu Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi'nin güzergahı bu ulaşım biçimini tercih edenleri oldukça memnun ediyor. Doğu Ekspresi'nin Bingöl'e direkt ulaşımı yok fakat il sınırı olan Erzincan ve Erzurum duraklarında inerek kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Diğer yandan Van Gölü Ekspresi, Bingöl'ün Genç ilçesinden geçiyor ve merkeze yakın mesafede bulunuyor.

Ayrıca Van Gölü Ekspresi'nin güzergahı da görülmeye değer yerler arasında yer alıyor. Bölgeye diğer illeri de keşfederek gitmek isteyen ziyaretçiler kişisel aracı ile seyahat yapmayı planlıyor. Bingöl yol tarifi için akıllı cihaz veya internet haritaları aracılığıyla bilgi alarak kendi aracınız ile de seyahate başlayabilirsiniz.

Bingöl Hava Durumu ve İklimi

İklime bağlı olarak Bingöl hava sıcaklıkları yazları sıcak, kışları soğuk geçiyor. Bu özellikler genel olarak Doğu Anadolu Bölgesi'ne göre ortalama iklim değerleri şeklinde görülüyor. Kuzeyden nemli-serin hava gelmesi ve yükseltiye bağlı olarak yazları normal sıcaklıkta, kışları ise soğuk geçiyor. Yıllık ortalama sıcaklık değeri 12. 1 derece olarak biliniyor.

Yaz mevsiminde bölgesel geçim kaynağı olan hayvancılığa bağlı olarak yaylara çıkılıyor. Yaylalar hem serinliği hem de yeşilliği ile insanları mest ediyor. Eğer yayla ziyaretinde bulunmak isterseniz Bingöl'ün ünlü olan Bingöl Yaylası, Şerafettin Yaylaları, Çotla Yaylası, Çavreş Yaylası ve Karer Yaylalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bingöl hava durumu incelendiğinde en sıcak ayın ağustos, en soğuk ayın ise ocak olduğu görülüyor. Gezi planınızı yaptıktan sonra sizin için hangi mevsimin uygun olacağını inceleyerek daha keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Bitki örtüsü olarak incelendiğinde Bingöl haritası incelendiğinde bölge yüksek rakımda bulunması sayesinde birçok dağa ev sahipliği yaptığı görülebilir.

Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi'nin gür ve yeşil ormalarıyla dolu olan bölge ağaç türü olarak bolca meşe yetişiyor. Bu ormanlarda ve yaylalarda yetişen bal ülkemizin en iyi balları arasında olduğu biliniyor. Bu ünlü olmasının sebebi arıların tamamen doğal ortamda yetişmesinden kaynaklanıyor.

Sizde bu doğal güzelliklerle dolu olan şehre giderek farklı anılara şahitlik edebilirsiniz.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Bingöl Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bingöl'ün Neyi Meşhur?

Ülkemizin önemli yaylalarının ve birçok doğal güzelliğinin merkezi olarak bilinen Bingöl aynı zamanda yemekleri ile de tanınıyor. Bingöl'ün neyi meşhur denilince akla ilk bal gelse de şehre özgü birçok yemek çeşidi mevcut. Buraya gelen ziyaretçiler bölgeye özgü yemekleri deneyerek yeni lezzetler keşfediyor ve tatilini lezzetli bir boyuta taşıyor. Yemek, ara yemek, çorba ve tatlı çeşitleriyle yöreye gelen kişiler bambaşka bir damak tadı bırakıyor. Örneğin ayran, pirinç ve tereyağı ile yapılan Mastuva yemeği yöreye özgü bir tat. Yine başka değişik bir yemek ise un, yoğurt, su ve sarımsakla yapılan Löl yemeği. Löl yemeği genellikle kış aylarında yapılan bir yemek olarak biliniyor. Çorba menüsüne göz attığımızda ise tutmaç çorbası en ünlü çorbaları olarak yerini alıyor. Ara yemek ve meze olarak bakıldığında sorina pel, yoğurt ve hamurdan yapılan bambaşka bir tat. Yine şehrin her sokağında çiğköfte dükkanları görüyorsunuz. Doğu Anadolu'nun çiğ köftesiyle meşhur olan şehirlerinden biri de Bingöl olarak biliniyor. Tatlılarına bakıldığında ise dolanger tatlısı bir hayli dikkat çekiyor. Tatlının görüntüsü ve şerbeti restoranlar ve mekanlarda ziyaretçilere farklı ve güzel bir tat sunuyor. Yine başka bir tatlı ise zerde tatlısı. Pirinç ve sudan yapılan bu hafif tatlı, istediğiniz aroma ve meyvelerle renklendiriliyor. Bingöl'e bu yiyecekleri tadarak yemek listenize bir sürü yemek ekleyebilirsiniz.

Bingöl'ün Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü olan Bingöl, her yıl birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Şehre gittiğinizde görmeniz gereken şehrin simgesi haline gelen birçok mekan bulunuyor. Bingöl'e gittiğinizde Sebeterias Kalesi, Kiğı Kalesi ve Kral Kızı Kalesi yıllara meydan okuyan görüntüsü ile gezilecek yerler arasında yer alıyor. Çır Şelalesi, Yüzen Ada ve Yolçatı Kayak Merkezi de doğayla iç içe tatil yapmak isteyen kişilerin uğrak mekanı oluyor.

Bingöl'e Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklim özellikleri taşıyan şehir, misafirlerini her mevsim ağırlıyor. kış mevsiminde tatil yapmak isteyen kişiler için kayak merkezi ve kaplıcalar bulunuyor. Yaz mevsiminde tatil yapmak isteyen kişiler için ise gezilecek birçok tarihi ve doğal mekanı içerisinde barındırıyor. Ziyaretçiler planladığı tatil konseptine uygun mevsimleri tercih ediyor. Genellikle ziyaret etmek için bahar ve yaz ayları tercih ediliyor.

Bingöl'de Nerede Kalınır?

Şehir merkezinde ve ilçelerinde konaklama açısından her konsept için uygun Bingöl otelleri ve pansiyonlar bulunuyor. Tatil planınızı yaptıktan sonra zevkinize uygun konsept içeren bir otelde rahatlıkla konaklayabilirsiniz. Aynı zamanda şehirde bulunan otel, pansiyon ve apart çeşitleri her bütçeye uygun imkanlar sağlıyor. Üstelik otellerde mevsime göre bahçe ve havuz seçeneği de bulunuyor. Daha uygun fiyatlardan yararlanmak için erken rezervasyon seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Bingöl'de Alışveriş Nerede Yapılır?

Bu şehre gelmişken sevdiklerinize ve kendinize anılar biriktirmek için şehrin simgesi olan ürünleri satın alabilirsiniz. Bingöl'ün yüksek dağlarından elde edilen ve kendi özgü bir tadı olan balı gelen tüm ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Bingöl'e özgü bu yöresel lezzetleri Bağdat Caddesi üzerindeki dükkanlarda bulabilirsiniz. Dokumacılık olunca adını kendinden söz ettiren Bingöl'de; halı, kilim, eldiven, heybe gibi eşyalarda meşhur. Yine bu eşyaları da Bağdat Caddesi'nde bulabilirsiniz. Ayrıca diğer alışveriş alternatifleri içinde şehir merkezinde ki Kalium AVM'yi ziyaret edebilirsiniz.

Bingöl Alt Bölgeleri

Solhan Otelleri
Daha fazla gör