Bitlis Gezi Rehberi
Bitlis, tarihi ve doğasıyla maceraseven ya da yeni yerler keşfetme arayışında olan tatilcilerin uğrak mekanlarından biri. Doğu Anadolu Bölgesi'nde mutlaka keşfetmeniz gereken şehirler arasında yer alıyor. Hazırladığımız Bitlis gezi rehberi sayesinde siz de aklınıza takılan soru veya sorulara yanıtlar bulabilir ve tatilinizi anlatılanlar dahilinde şekillendirebilirsiniz.
Bitlis Hakkında
Herhangi bir konuşma ya da sohbet sırasında ismi geçen Bitlis iliyle ilgili akla gelen ilk sorulardan biri Bitlis nerede yadaBitlis'in hangi bölgede olduğuyla ilgili. Bitlis hangi bölgede sorusuna cevap olarak genel yüz ölçümü 6. 706 km olan şehrin Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer aldığını söyleyebiliriz.
Yukarı Fırat ve Yukarı Murat bölümleri arasında kalan şehir oldukça büyük bir tarihi geçmişe de sahip olmasıyla biliniyor. Bitlis harita konumu itibari ile Van Gölü'nün batısında konumlandırılmış değerli şehirlerimizden biri.
İskender zamanına kadar uzanmayı başaran Bitlis, tarihi ismini de Makedonya Kralı zamanında yapılan kaleden ve bu kaleye ismi verilen komutan Bedlis'ten alıyor. Oldukça fazla tarihi yapısının bulunduğu şehir "Vadideki Güzel Şehir" olarak adlandırılırken bu ismin Bitlis turizm fırsat ve olanaklarını da olumlu yönde etkilediğini söyleyebiliriz.
Asurlular gibi birçok medeniyet ve uygarlığa da ev sahipliği yapmış olan şehir, tarihin tüm izlerini o dönemlerden kalan eser ve kalıntılar sayesinde korumayı ve devam ettirmeyi başarıyor.
Sultan Alpaslan'dan bu yana birçok sultan ve hükümdarı ağırlamış olan bu şehir sahip olduğu yeryüzü şekilleriyle de kendisini ziyarete gelen misafirlerini mest etmeye devam ediyor. Bunlardan en önemlisi elbette ki Van Gölü ve çevresi.
En çok turist çeken yerlerden biri olan Van gölü, Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliğini elinde bulunduruyor. Bunların yanı sıra Nemrut Krater Gölü ve birbirinden eşsiz heykelleriyle Nemrut Dağı en çok ziyaretçi çeken yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
Ahlat ilçesinde yer alan ve Paleolitik dönemden kaldığı bilinen birçok tarihi eser ve kalıntı da tatilciler ve tarih severler tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor. İlk çağlardan izler taşıyan eser ve kalıntılara sahi olan Bitlis'in yegane ilçeleri de tarihin gizemli sayfalarında seyahat etmek isteyen yerli ve yabancıları ağırlamaktan mutluluk duyuyor.
Bitlis Harita ve Yol Tarifi
Tatil için ya da birkaç günlük bir gezi için Bitlis'e gideceğine karar vermiş çoğu tatilci tarafından en çok merak edilenlerden biri de Bitlis'e nasıl gidilir sorusu oluyor. Aslında Bitlis, hava ve kara ulaşımın yanı sıra demir yolu ulaşımına da müsait bir şehir.
Van'dan 168 km, İstanbul'dan 1505 km, Ankara'dan 1097 km ve Konya'dan 1092 km uzaklıkta bulunan Bitlis'e kendi özel aracınızla gitmeniz de mümkün. Bitlis yol tarifi uygulamaları sayesinde kolayca bulunabilecek ve ulaşılabilecek şehirlerden biri olduğu için sizin açınızdan endişe edecek herhangi bir durum olmayabilir.
Bitlis'te havaalanının bulunmamasından dolayı hava yoluyla direkt olarak bu şehre ulaşmanız mümkün değil. Bu nedenle Bitlis yakınlarında bulunan Van, Muş ya da Batman gibi komşu illerdeki havaalanlarından birine iniş yapabilir ve sonrasında şehirler arası otobüs firmalarından birini tercih ederek bu güzel şehre ulaşabilirsiniz.
İki vesaitle gelmek ve taşıt değiştirmekle uğraşmak istemeyenler için de bulunduğunuz şehirden şehirler arası otobüs seferleriyle yolculuk yapmak daha iyi bir fikir.
Bitlis Hava Durumu ve İklimi
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Bitlis'in bitki örtüsünün step ve bozkır olarak biliniyor. Karasal bir iklime sahip olduğu için Bitlis hava durumu yaz ve kış mevsiminde değişiklik gösterebiliyor. Kış mevsiminin oldukça sert ve zorlu geçtiği Bitlis, ülkemizde en çok kar yağışı alan ilimiz olarak biliniyor.
Kışın soğuk ve kar yağışlı geçen bu ilde yazları sıcak ve oldukça kurak bir biçimde seyreden hava tüm şehri etkisi altına alıyor. Doğal ve tarihi güzellikleriyle göz dolduran bu şehirde yılın en sıcak ayı Temmuz olurken en soğuk ayı ise Ocak olarak belirtiliyor.
Yıllık sıcaklık ortalaması 9-7 derece olmasına karşın ildeki yıllık sıcaklık farkı ise 15. 5 C olduğu meteorolojik verilere bakılarak kolaylıkla söylenebiliyor. Bitlis haritası ele aldığında bölgenin girintili ve çıkıntılı olduğu ilk bakışta dahi göze çarpan ince bir detay olarak belirtiliyor.
Denizden yüksekliği 1545 metre olan Vadideki Güzel Şehir, ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi'nin en dağlık yerlerinden biri olma özelliğini de elinde bulunduran şehre gelirken sizin için doğru mevsimi tercih etmelisiniz.