Bu yazımızda aramızdan ayrılışının 85. yılında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve özlemle anıyoruz. Her yıl 10 Kasım Atatürk'ü anma programları ile yurdun dört bir yanında sirenler çalıyor, hayat duruyor... Sonrasında ise anma törenleri yapılıyor ve Atatürk'ü yad ediyoruz. Peki ya Atamızın yaşadığı evler, anıları ile dolu olduğu yerler? 10 Kasım'ın anlam ve önemini vurgulayan mekanlar nereler? O önemli kararların alındığı mekanlar hangileri? İleri görüşlülüğü ile yalnız bizlerin değil tüm dünyanın hayranlığını kazanan Mustafa Kemal Atatürk'ün izlerini taşıyan mekanları bu yazımızda sizler için derledik.
{facility:0}Doğduğu ve gençlik yıllarının bir bölümünü geçirdiği ev Selanik'teki Apostolou Pavlu caddesi 17 numarada bulunuyor. Her ne kadar günümüzde sınırların ötesinde bulunsa da Türkiye toprakları içerisinde sayılan evi, Atatürk Evi ismi ile müze olarak ziyaret etmek mümkün. Müzede Atatürk'ün bir çok kişisel eşyasını görebilirsiniz. Aslına uygun restore edilen müze evde o zamanların hissiyatı havada asılı kalmış biçimde misafirlerini etkiliyor. Resmi tatiller dahil her gün 10.00 - 17.00 arasında açık olan Atatürk Evi'nde misafirlerden de herhangi bir giriş ücreti talep edilmiyor.
{ad:0}Samsun'un Canik ilçesine bağlı Bandırma Plajı'nda bulunan, Atatürk'ü Samsun'a taşıyan Bandırma Vapuru 1924'te Haliç'te söküldükten sonra 2005 yılında orijinal çizimlerinden yola çıkılarak aslına uygun yapılmış, gemi Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından müze haline getirilmiştir. Bandırma Gemi Müzesi ismini alan müzede İstiklal Savaşı'nda kullanılan toplar, tüfekler, denizaltı mayınları, torpido gibi savaş malzemelerinin yanında bronz rölyefler ve İstiklal Savaşı'nda şehit olan 1200 vatandaşımızın isimlerinin bulunduğu yazıt sergilenmekte. Milli Mücadelemizin en önemli sembollerinden olan Bandırma Gemi Müzesi haftanın her günü 08.30 - 16.45 saatleri arasında ziyarete açık. Bir destanın ilk yolculuğunu yeniden hissetmeniz için 10 Kasım'da ziyaret edilmesi gereken mekanlar listesinde Bandırma Gemi Müzesini tavsiye ediyoruz.
Amasya Genelgesi'nin imzalandığı yer olarak öne çıkan Saraydüzü Kışla Binası Amasya şehir merkezinde bulunuyor. Heyelan tehlikesi geçirince yıkılıp aslına uygun olarak yeniden yapılan bina, 2005 yılında ziyarete açıldı. Bina Atatürk'ün 12 Haziran 1919 yılında gelişini canlandıran balmumu heykelleri ile ziyaretçileri karşılıyor. Milli Mücadele yönteminin belirlenmesi, tüm yurttaki mülki ve askeri idarecilere gönderilmesi, Atatürk ve arkadaşlarının imzası garantisinde bu evde gerçekleşiyor. Kışlayı dilediğiniz her gün 08.00 - 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Şişli'de bulunan bu evi Atatürk Suriye Cephesi'nden dönünce kiralıyor. Bandırma Vapuru ile Samsun'a gidene kadar annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule ile burada yaşıyor. Daha sonralarda İstanbul Belediyesi tarafından satın alınan evdeki Atatürk'ün kişisel eşyaları saklanıyor ve ev müzeye çevriliyor. Atatürk'ün ve ailesinin birçok fotoğraflarının ve eşyalarının sergilendiği Atatürk Müzesi perşembe ve pazar günleri dışında 09.00 - 16.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaretçilerini bekliyor.
Atatürk'ten bahsederken Çanakkale'yi anmamak Gelibolu'ya değinmeme olur mu hiç? Düşmanlar tarafından ''Çanakkale Galibi'' olarak anılmasına ve tarihin seyrini değiştiren gücünü göstermesine vesile olan Conkbayırı Milli Mücadele'nin izlerini günümüzde de taşımaya devam ediyor. Atatürk, Anafartalar Grup Komutanı iken cep saatine şarapnel parçası isabet eder. Kaderin Atatürk'ü Türk Milletine bağışladığı olay da burada cereyan etmiş. 10 Kasım'da ziyaret edilmesi gereken mekanlar listesine Conkbayırı'nı da eklememizin nedeni ziyaretinizde Milli Mücadele'nin çetin geçen dönemlerini iliklerinize kadar hissedebileceğiniz destinasyonların başında gelmesi. Dilediğiniz zaman 08.00 - 20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
İzmir'in Göztepe ilçesinde bulunan Başkomutanlık Karargahı olarak kullanılan köşkün öne çıkan özelliği ise Atatürk'ün 29 Ocak 1923'te Latife Hanım ile bu köşkte kıyılan nikah ile evlenmiş olması. Daha sonra da bir çok kez köşke gelen Atatürk, Türkiye İş Bankası'nın kurulması kararını da burada aldı. Köşkü hafta içi 09.00-17.45 arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret etmeniz mümkün.
Yalova merkezde bulunan Yürüyen Köşk’ün yeri bir gezinti esnasında Atatürk'ün dikkatini çekerek başlıyor öyküsüne. Ulusal alanda çevre hareketleri başlamadan çok önce Atatürk'ün çevreye gösterdiği hassasiyet ile ünlenen ve ismini buradan alan köşk 21 Ağustos 1929'da yapılmaya başlandı ve 22 gün gibi kısa bir sürede 12 Eylül 1929'da tamamlandı. Yürüyen Köşk’ün hikayesi ise şöyle; Bahçesindeki çınar yapıya zarar vermeye başladığında bahçıvan ağacı kesmek ister ve durum Atatürk'e bildirilir. Ata'nın ise cevabı nettir. "Ağaç kesilmeyecek, bina kaydırılacak". Emir dönemin İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar ve Köprüler Şubesi sorumlusu Başmühendis Ali Galip Alnar'a intikal ediyor. Köşkün etrafı kazılıyor ve temelin altına tramvay rayları yerleştirilerek 2 gün süren çalışma sonrasında köşk 4 metre 80 santim kaydırılıyor. 93 yıldır Yürüyen Köşk’te çınar da aynı yerinde duruyor ve müze olarak hizmet veriyor. Ziyaretçilerini ise pazartesi günleri hariç her gün 09.00 - 17.00 arasında misafirlerini bekliyor.
Çankaya'da bulunan bu köşkte aslında İsmet İnönü yaşıyordu. Ancak her ne kadar Atatürk'ün Ankara'daki resmi evi Çankaya Köşkü olsa da haftanın bir kaç gününü burada geçirirdi. Devrim çalışmalarının büyük bir bölümünü Pembe Köşk'te gerçekleştiren Atatürk, Ankara'nın ilk balosunu da burada verdi. Yemek salonunun tasarımı ile de bizzat kendi ilgilenmiş. Köşk'te birçok devlet sorununun üzerinde çözüldüğü yemek masası ve Kurtuluş Savaşı'nda kullanılmış silahları bu köşkte görebilmek mümkün. Müze biri 23 Nisan'ı diğeri de 29 Ekim'i kapsayacak şekilde yılda iki kez birer ay ziyarete açılıyor. Bu tarihleri kaçırmadan ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Beşiktaş'ta bulunan Dolmabahçe Sarayı 10 Kasım denince akla ilk gelen yerlerden. Atatürk'ün çalışmalarını yürüttüğü saray harf inkılabını hazırladığı yer olma özelliği taşıyor. Her köşesinde Ata'dan bir iz taşıyan köşk birçok görüşmeye ev sahipliği yaptığı gibi Atatürk'ün son günlerine de tanıklık etmiş. 10 Kasım 1938'de hayata gözlerini yumduğu oda da saray'ın harem bölümünde bulunuyor ve burayı da ziyaret etmek mümkün. Tüylerinizi 10 Kasım sirenleri gibi diken diken edecek anlar için Dolmabahçe Sarayı'nı pazartesi günleri hariç her gün 09.00 - 18.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Ve tabii ki Anıtkabir... 1944'te yapımına başlanan ve 4 aşamalı bir şekilde devam eden yapının inşa süresi 9 yıl sürdü. Her bir santimetresi düşünülerek anlamlı bir şekilde yapılan bu yapıda 10 Kasım Atatürk'ü anma törenlerinin yeri her zaman bir başka. Saatler tam 09.05'i gösterdiğinde soluğu kesen siren sesini her hücrenizle hissetmeniz kaçınılmaz. Milli Mücadele'nin öncüsü ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının da bulunduğu Anıtkabir'de tören sonrası ziyaret edebileceğiniz Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde Atatürk'ün kullandığı eşyalardan yabancı devlet insanları tarafından hediye edilen eşyalara, Çanakkale Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz'un tasvir edildiği panaromalara ve Atatürk'ün kütüphanesindeki kitaplara kadar heyecan ve merakla gezeceğiniz bir sürü bölüm yer almakta. Anıtkabir 10 kasım ziyaret saatleri saat 09.00 - 17.00 arasında haftanın her günü olduğu gibi açık.