Günümüzde, farklı meslek, ilişki ve konular ile ilgili özel günler belirleniyor. Bu günler ile, bazen zor durumda olanlara destek olmak, bazen de kutlamalar ve etkinliklerle farkındalık yaratmak hedefleniyor. Tıp Bayramı da her yıl 14 Mart'ta kutlanan özel günlerden biri. Bu özel günün temel amacı, hayatımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanlarının karşılaştıkları sorunlara ve verdikleri hizmetlere dikkat çekmek. Peki, Tıp Bayramı'nın hikayesi nedir, neden kutlanır ve kimleri kapsar? İşte Tıp Bayramı ile ilgili bilinmesi gerekenler...
{facility:0}Tıp Bayramı, her yıl 14 Mart'ta, doktor, hemşire, ebe gibi tüm sağlık çalışanlarına ithaf edilmiş onların insan hayatındaki kritik rollerini ve katkılarını vurgulayan özel bir gün. Tarihsel olarak, 14 Mart'ın seçilmesi sadece tıbbi bir dönüm noktasını işaret etmiyor, işgal ve mücadele zamanlarında sağlık çalışanlarının üstlendiği hayati rolü de simgeliyor. Bu bağlamda, Tıp Bayramı sağlık çalışanlarının mesleki başarılarını kutlamakla ile birlikte onların toplum için taşıdıkları manevi değeri de ön plana çıkarıyor.
{ad:0}Ülkemizde 14 Mart neden Tıp Bayramı olarak kutlanıyor ve Tıp Bayramı neden bir günden bir haftaya uzatıldı? Başlangıçta Bursa'da Yıldırım Darüşşifası'nda verilen ilk Türkçe tıp derslerinin yıl dönümü olduğu için 1929 ile 1937 yılları arasında Tıp Bayramı 12 Mayıs'ta kutlanıyordu. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçilerek, Tıp Bayramı için 14 Mart tarihi tekrar benimsendi. 14 Mart, tıbbi eğitimin önemli bir kilometre taşını temsil etmesinin yanı sıra, sağlık çalışanlarının bağımsızlık mücadelesindeki rollerini de simgeliyor. Hiç şüphesiz bu derin anlam, kutlamaların bir günden daha uzun süreye yayılması gerektiğine dair genel bir kanı oluşturmuş ve böylece 14 Mart'ı da içine alan bir hafta, Tıp Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Tıp Bayramı'nın kutlama tarihi zaman içinde değişikliğe uğramış ve. Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda verilen Türkçe ilk tıp derslerinin başlangıcını onurlandırmak amacıyla tıp bayramı 1929 ile 1937 yılları arasında 12 Mayıs'ta kutlanmıştır. Yine de bu uygulama kalıcı olmamış ve bayram, 14 Mart olarak yeniden belirlenmiştir. Günümüzde de tıp profesyonellerinin emeklerini ve katkılarını kutlamak için her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır.
Tıp Bayramı, sadece bir mesleki kutlama olmanın ötesinde, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesine dair derin ve simgesel bir anlam taşıyor. Peki neden 14 Mart?
Bugünün modern tıp eğitimine öncülük eden bir adım olarak 14 Mart 1827 tarihinde, dönemin Hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi'nin önerisiyle İstanbul'un Şehzadebaşı semtinde yer alan Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adı altında ilk cerrahhane kurulmuştur. Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilen 14 Mart “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır. İstanbul, zengin tarihi ve kültürel çeşitliliğiyle pek çok benzersiz noktaya ev sahipliği yapmaktadır. Bu eşsiz yerleri keşfetmek için sizi İstanbul gezilecek yerler sayfamızı ziyaret edin.
14 Mart Tıp Bayramı ilk kez 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altında olan İstanbul’da gerçekleşmiştir. 1919 yılında, İstanbul'un İngiliz işgali altında olduğu dönemde, tıp öğrencileri eğitimlerine devam etmeye çalışıyordu. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğinde, tıp öğrencileri işgali protesto etmek için toplanmış ve dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir. Eylemler sırasında öğrenciler fakültenin bina direklerine Türk bayrağı asarak işgale karşı çıkmışlardır. İşgal güçlerinin müdahale girişimlerine rağmen, öğrencilerin vatanseverlikleri ve kararlı duruşları sayesinde, bu eylem karanlık işgal günlerinde bir umut ışığı haline gelmiştir. Bu olayın ardından, her yıl 14 Mart hem tıp bilimin önemini vurgulamak hem de bu cesur ve vatansever tıp öğrencilerinin anısını yaşatmak amacıyla kutlanmaktadır.
{search:istanbul-otelleri,İstanbul Otelleri}
1976 yılından beri tıp öğrencilerinin sembolü haline gelmiş olan 14 Mart ve 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca dünya genelinde doktorlara yönelik olarak kutlamalar yapılır. Kutlama tarihleri ise ülkeden ülkeye göre şekillenir. Dünya çapında, doktorlar ve sağlık çalışanlarına adanmış birçok özel gün vardır. Örneğin, İran'da, İbni Sina'nın doğum günü anısına 23 Ağustos Doktorlar Günü olarak kutlanıyor. Benzer şekilde Küba’da 3 Aralık, Sarı Humma üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Dr. Carlos Juan Finlay'ın doğumunu anmak amacıyla kutlanır. Hindistan’da 1 Temmuz Doktorlar Günü olarak kutlanırken ABD’de ise genel anestezi kullanımının yıl dönümü olarak 30 Mart’ta Doktorlar günü olarak kutlamalar yapılır.
1976 yılından bu yana, 14 Mart'ı da kapsayan hafta Türkiye genelinde Tıp Bayramı olarak kutlanıyor. Bu hafta boyunca, çeşitli kurumlar anma ve kutlama amaçlı seminerler, konferanslar ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor ve doktorlarla ilgili hizmet sorunları tartışılıyor.
İstanbul'un işgal altındaki günlerinden, bu gün virüs işgali altındaki İstanbul'a her gün bitmek bilmeyen bir mücadele. Neredekal.com olarak kendilerini adadıkları meslekleri uğruna mücadele eden, hatta bu uğurda hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına duyduğumuz derin saygıyı ifade ediyoruz.
Tüm zorluklara rağmen toplum sağlığı için çabalayan tüm sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı kutlu olsun.