Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere hediye ettiği en özel bayramlardan biri olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye’nin resmi bayramlarından birisidir. Uzun yıllar boyunca Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanan bu özel gün, Atatürk yılı olarak kabul ve ilan edilen 1981 yılında, ''Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'' olarak adını almıştır.
{ad:0}19 Mayıs 1919, Mustafa Kemal Atatürk’ün ''Ya İstiklal Ya Ölüm!'' düşüncesiyle hareket edilen Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak tarihte yerini alıyor. Bu önemli an tarihin dönüm noktalarından birisidir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs, Gençlik ve Spor bayramı olarak kutlanıyor.
Atatürk’ün Milli Mücadele zamanında Türk milletini ileri götürecek, sığ ve kof düşüncelere karşı gelecek adımları Türk gencinin atacağını öngörmüştü. Atatürk onlarda yeniliği görmüştü ve bu düşünceden hareketle şu sözleri söylemiştir: ''Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demek.'' Atatürk’ün gençliğe armağan olarak verdiği, ''Gençlik ve Spor Bayramı'' olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini anlayabilmek için Atatürk’ün Samsun yolculuğunu hatırlamak gerekiyor.
Bağımsızlığın en önemli adımlarından birisi olan Atatürk’ün Samsun’a ilk basışıdır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar düşünüldüğünde büyük lider Atatürk, ''Kurtuluş’un''yolunu açtı. İşgal kuvvetlerinin önemli noktalarından biri olan Samsun, stratejik açıdan büyük bir öneme sahipti. O dönemde İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askeri birlik atamışlardı. Atatürk ülkenin bu umutsuz durumuna üzülüyor bir şeyler yapmak için fırsat kolluyordu. Nihayetinde gelişen olaylar neticesinde, 16 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk, Kaptan İsmail Hakkı Durusu ve 18 kişiyle beraber ''Bandırma'' adındaki vapur ile yola çıktı. Samsun’a ayak bastığı andan itibaren bir asker gibi değil sivil olarak hareket etti fakat çıktığında gördüğü manzara pek de parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal birlikleri vardı. Halk kendini koruyabilecek durumda değildi. Günümüzde müze haline gelen Hıntıka Palas’ta kaldığı süre boyunca bu sorunları düşündü uykusuz geceler geçirdi fakat geçirdiği uykusuz gecelerin bir aydınlık sabahı olacaktı.
Atatürk’ün Samsun’a attığı bu adım ile birlikte Türk Kurtuluşunun önü açıldı ve aydınlık günler yakındı. Bu adım Türk tarihinin dönüm noktası oldu. Bu dönemin önemi itibariyle Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti.
Gençleri, gençliği önemle vurgulayan bu özel gün yeniliği çağrıştıran bir amaçla ortaya çıktı. Milli Mücadele zamanının çabası bu kadar önem arz ederken Atatürk’ün Türk Gençliğine bir sözü bulunuyor:
''Gençler, benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum.'' Bu sözüyle Türk gencine olan güvenini anlatan Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı bu emanete sahip çıkmalıyız.
Her an üreten, çalışan ve yenilikçi düşünen gençlerimizle beraber hepimizin Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun!