T.C. Millî Savunma Bakanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda askeri müzelerin halka ücretsiz olarak açılacağını duyurdu. Bakanlığın resmi sosyal medya hesabında yapılan bu duyuruda, Türkiye genelinde ziyaret edilebilecek askeri müzelerin listesi de paylaşıldı. Bu listede İstanbul’un tarihi Harbiye semtinde yer alan Harbiye Askeri Müzesi, dikkat çeken noktalardan biri. Adını Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Harp Okulu olarak kullanılan bu semtten alan Harbiye Askeri Müzesi, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün mezun olduğu okul olarak da tarihe ışık tutuyor.
{ad:0}Bugün askeri kültür varlıklarını toplamak, sınıflandırmak ve modern yöntemlerle sergilemek amacıyla hizmet veren müze, yaklaşık 55.000 objelik bir koleksiyona sahip. Bu eserlerden 5.000 tanesi sergi alanlarında ziyaretçilere sunuluyor. Müzede ayrıca dünyanın en eski askeri bandosu olan Mehteran Birlik Komutanlığı’nın her gün düzenlediği konserler de yer alıyor. Tarihe tanıklık eden askeri objeler, Atatürk’ün öğrenim gördüğü sınıflar, eski belgeler ve mehter dinletisi ile dolu bir günü Harbiye Askeri Müzesi’nde geçirmek için pek çok nedeniniz var. Harbiye Askeri Müzesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için içeriğimi okumaya devam edin.
{search:sisli-otelleri,Şişli Otelleri}
Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar birçok değerli esere ev sahipliği yapan Harbiye Askeri Müzesi’nin köklü tarihi, 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Bu uzun tarih boyunca müze, sayısız eseri bünyesinde barındırmış, hatta mekan yetersiz kaldığında koleksiyonun bir kısmı Çinili Köşk’e taşınarak İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurulmasına vesile olmuştur. Müzenin ilk sergi alanı olarak Aya İrini Kilisesi tercih edilmiştir ve eserler burada 1940 yılına kadar sergilenmiştir. Ancak, 2. Dünya Savaşı sırasında güvenlik endişesiyle müze kapılarını geçici olarak kapatmıştır. Savaş sonrası yeniden faaliyete geçen müze, 1966 yılında, ziyaretçi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kapsamlı bir restorasyona alınmıştır. Bu yenilenme sürecinin ardından, 10 Şubat 1993 tarihinde modern müzecilik standartlarına uygun bir şekilde tekrar ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.
Harbiye Askeri Müzesi’nin bugünkü binasının tarihi ise 1841 yılına dayanıyor. Osmanlı döneminde inşa edilen bu yapı, başlangıçta Kara Harp Okulu olarak kullanılmış, fakat 1853’te çıkan bir yangın nedeniyle harap olmuştur. Yangın sonrası yeniden inşa edilen okul, 1863’te kapılarını tekrar açarak eğitim ve öğretim vermeye devam etmiştir. Zamanla farklı askeri amaçlarla hizmet veren bu bina, restorasyon sürecinin ardından, 1993’te askeri müze olarak yeniden düzenlenmiş ve kapılarını tarihe merak duyan ziyaretçilere açmıştır. Günümüzde ise Harbiye Askeri Müzesi, yalnızca sergilediği eserlerle değil, aynı zamanda bünyesinde barındırdığı sinema salonu, kütüphane, yayınlar ve etkileyici mehteran gösterileriyle de dikkat çekiyor. Modern müzecilik anlayışını benimseyen bu tarihi mekan, ziyaretçilerine hem tarihle dolu bir yolculuk sunuyor hem de eskiyle yeni arasında bir köprü kurarak tarihe olan ilgiyi canlı tutuyor.
Harbiye Askeri Müzesi, ziyaretçilerine askeri tarihin izinde zengin bir yolculuk sunan pek çok bölümden oluşuyor. 2000 yılında yeni alanların eklenmesiyle daha da genişleyen müze, askeri geçmişin izlerini detaylıca keşfetmek isteyenler için adeta bir hazine. Sergi koridorunda, askeri okul öğrencileri tarafından yapılmış ve usta ressamların çalışmalarını aratmayacak kadar profesyonel tablolar sergileniyor.
Müze, Türkiye'de kazanılan ilk basketbol kupası dahil, Harp Okulu’ndaki spor müsabakalarından kazanılan kupalar ve madalyalara da ev sahipliği yapıyor. Müze, askeri tarihe ışık tutan çok sayıda fotoğraf, Atatürk’e ait kişisel eşyalar, askerlerin kıyafetleri, dönemin silahları, kürsüler ve masalar gibi pek çok önemli objeyi de içeriyor. Kara Harp Okulu’nun Ankara’ya taşınmasından sonra Harbiye’deki bu tarihi bina, çeşitli komutanlıklar tarafından farklı amaçlarla kullanılmış ve askeri mirası koruyarak günümüze ulaşmıştır.
Müzeyi diğerlerinden ayıran en özel unsurlardan biri ise, dünyanın en eski askeri bandosu olan Mehteran Birlik Komutanlığı’nın her gün düzenlediği konserler. Her gün saat 15.00-16.00 arasında gerçekleşen bu gösteriler, ziyaretçilere müze gezisi sırasında mehterin coşkusunu hissetme fırsatı tanıyor. Mehter Takımı’nın bu büyüleyici performansı, yalnızca Harbiye Askeri Müzesi’nde değil, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dahil, yılın önemli günlerinde Türkiye’nin dört bir yanında sahne alıyor.
Harbiye Askeri Müzesi 9.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Fakat dini bayramların ilk günü ve yeni yılın ilk günü dışında pazartesi ve salı günleri de ziyarete kapalı.
Harbiye Askeri Müzesi’ne ulaşım oldukça kolay. Farklı ulaşım araçlarıyla da şahsi aracınızınla rahatça gidebileceğiniz müze, İstanbul’un Harbiye semtinde bulunuyor.