Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliği ile başlayan ve büyük bir zaferle kazanılan kurtuluş mücadelesinin yani 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın bu yıl 100. yıl dönümünü kutluyoruz. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığı ile zafere ulaşılarak bağımsızlık mücadelemizin en önemli adımlarından biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı tarihimizin en önemli günlerinden biri. 1922 yılından itibaren hem yurt içi hem yurt dışında çeşitli etkinlikler ile kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı bizlere her sene milli birlik ve beraberliğin gücünü ve önemini hatırlatırken aynı zamanda bu tarihte gerçekleştirilen farklı etkinlikler ile insanları bir araya getiriyor. Büyük bir fedakarlık ve mücadele ile kazanılan milli zaferimiz, 100. yıl dönümünü birbirinden coşkulu etkinliklerle kutlamaya hazır mısınız?
{ad:0}Bugün coşku ve mutluluk ile kutladığımız Zafer Bayramı, 1922 yılında Dumlupınar’da Gazi Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un anmasıdır. Büyük Taarruz’un başkumandanlığını Atatürk yapmıştır, bu yüzden Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da anılır. 30 Ağustos 1922 tarihinde başarı ile sonuçlanan Büyük Taarruz’un ardından Yunan Orduları, İzmir'e kadar takip edilmiştir. 9 Eylül 1922’de ise İzmir işgal birliklerinin elinden alınmıştır. İşgal birliklerinin bir süre sonra ülke sınırlarını terk etmesinin ve zaferin sembolik simgesi ise ise 30 Ağustos olarak belirlenmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk tarafından sürdürülen ve adım adım zafere giden bu yol ilk olarak 6 Mart 1922 yılında Büyük Millet Meclisinin toplanması ile başlar. Neredeyse 3 yıl 4 ay süren bu yolculuk ile Türk ordusu büyük zafere pür dikkat hazırlanmaya başlar. Büyük Taarruz düşmanları Anadolu’dan çıkarmak isteyen gizli bir plan olarak da oldukça dikkat çeken tarihi olaylar arasında olması ile de bilinir. Bu tarihi olay Afyon’da başlar ve Aslıhan civarlarında devam ederek kuşatılan düşman birliklerinin imha edilmesi ile son bulur. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Dumlupınar Meydan Muharebesi sırasında Türk Ordusunun bu zaferi yıllardan beri kazanılan en büyük zaferler arasında görülür.
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922 de Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılır ve ''Büyük Taarruz'' olarak herkes tarafından bilinir. Kazanılan bu zafer ülkenin işgal birliklerinden kurtulmasından bir süre sonra gerçekleşse de 30 Ağustos tarihi, Anadolu topraklarının tekrar kazanıldığı gün olarak kabul edilmiştir. Zafer sonrası ilk olarak Afyon’da 1924 yılında kutlanır arından tüm ülkede 1926 yılında başlayarak Zafer Bayramı olarak ilan edilir. Aynı zaman da 30 Ağustos destanı Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde resmi ve ulusal bir bayram olarak kutlanmaktadır. Zorlu bir yolculuk ile elde edilen bu zafer 1922 yılında Dumlupınar’da başlar ve Atatürk’ün başkomutanlığını yaptığı bu büyük başarı, Türkiye’de ilk kez 1924 yılında kutlanmaya başlanır.
Büyük Taarruz'un kutlandığı 30 Ağustos Bayramı bu yıl 100. yaşında ve Salı gününe denk geliyor. Hafta içi iş gününe denk gelen 30 Ağustos Zafer Bayramı bu yıl resmi tatil kapsamına girmektedir ve tüm ülkede 30 Ağustos Salı günü resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Bu tatil, 30 Ağustos gününde günün anlam ve önemi için bizleri zafer dolu rotalara götürebilir. Salı gününe denk gelen resmi tatili yıllık izinleriniz ile birleştirerek, hem 30 Ağustos tatili hem de bir yaz tatili molası yaratabilirsiniz. 27 Ağustos Cumartesi ve 28 Ağustos Pazar günlerine ek olarak 29 Ağustos Pazartesi günü alacağınız yıllık izinle 4 günlük bir tatil planı hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz tatil planınız için 31 Ağustos Çarşamba, 1 Eylül Perşembe ve 2 Eylül Cuma günü de izin alarak, 27 Ağustos Cumartesi - 4 Eylül Pazar günlerini birleştirerek uzun soluklu bir yıllık tatil planı da gerçekleştirebilirsiniz.
Her sene 30 Ağustos tarihinde kutlanan Zafer Bayramı’na gün boyu coşku ile katıldığımız etkinlikler eşlik eder. Bu yıl 100. yılını kutlayacağımız Zafer Bayramı her sene olduğu gibi bu sene de ülkenin dört bir yanında etkinlikler ile kutlanacak. Zafer Bayramı denilince elbette akla ilk olarak Anıtkabir ve Cumhurbaşkanlığında hazırlanan resepsiyon kutlamaları geliyor. Sabah 07.00’de başlayan kutlamalar 24.00’e kadar devam etmektedir. Ankara'da başlayan kutlamalar tüm ülke tarafından heyecanla takip edilir. Cumhurbaşkanı tarafından Anıtkabir’e çelenk konulur ve ardından İstiklal Marşı söylenerek bayrak çekilir. Aynı zamanda Zafer Bayramı’na özel olan çeşitli konser ve etkinlikler ile Zafer Bayramının heyecanı ve coşkusu tüm gün devam etmektedir. Belediyeler tarafından da düzenlenen 30 Ağustos konserleri ve etkinlik alanları hazırlanır. Halka açık olan bu etkinlikler önceden takip edilebilir, uzun soluklu tatil planlarınız içine bu konser ve etkinlikleri de dahil edebilirsiniz. Ankara gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
30 Ağustos Zafer Bayramı için planladığınız tatilinizde günün anlam ve önemine hitap eden rotalar oluşturmanız için buradayız. Hem doğal güzellikler hem tarihi yapılar açısından oldukça zengin olan ülkemiz, bu tatil için bizlere birçok ilham veriyor. Bu tatilinizde ülkemizdeki birçok müzeyi gezebilir, tarihi yapıyı ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda doğal güzellikler karşısında dinlenip, yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Büyük Taarruz'un başkumandanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün edebi yuvası Anıtkabir, 30 Ağustos Zafer Bayramı için ilk rotanız olabilir. Sadece bir anıt değil aynı zamanda içinde birçok müzeyi de barındıran bir kültür kompleksi olan Anıtkabir, günün anlam ve önemini hissedip yaşamanız için ideal bir rota başlangıcı olacaktır. Ankara tatilinizde Ankara Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaş Müzesi ve Ankara Cumhuriyet Müzesi’ni mutlaka gezip görülecek yerler listenize eklemelisiniz.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ziyaretinizde, dünyanın en büyük destan ve zaferlerinden biri olan Çanakkale Savaşı’nın anı ve izlerinin özenle korunduğuna şahit olacaksınız. Marmara bölgesinin kuzeybatısında yer alan tarihi alan şehitlik, müze, siperlik anıt ve batıktan oluşuyor. Hem tarihi bir öneme hem doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park, tepeler boyu devam eden siperliklere de ev sahipliği yapıyor.
Eğer tatilinizde yolunuz Sivas’a düşerse günün anlam ve önemi için Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Sivas ziyaretinizin geri kalanında ise UNESCO’ya giren başyapıtlar, camiler ve medreseleri ziyaret edebilir, Sivas’ın hem tarihi yapılarını hem doğal güzelliklerini bir arada keşfedebilirsiniz.
Bir zamanlar Cumhurbaşkanlığı makamı olan ve Atatürk’ün son yıllarını geçirdiği İstanbul'da zafer bayramı planlarınıza dahil edilecek şehirlerimizden biri. Tarihimizin büyük bir kısmına ev sahipliği yapan ve Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul, hem tarihi yapılar hem doğal güzellikler açısından en zengin rotalardan biri olacaktır. İstanbul gezilecek yerler ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yazımıza göz atın.
Her yıl coşku ve mutluluk ile kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın bu yıl 100. yılına girdiği için ayrıca gururlu ve mutluyuz. Neredekal.com Keşif Rehberi editörleri olarak 30 Ağustos Zafer Bayramımızı gönülden kutluyoruz. İyi bayramlar!
{search:bodrum-otelleri,Bodrum Otelleri}