Bu yaz Türkiye içinde gitmediğim, henüz gezmediğim rotalara yöneldim. Antalya’nın incisi konumunda olan Kaş’a bir seyahat planlamak aklımın ucunda yok iken, yakın bir arkadaşımın önerisi ile hemen ne yapılır, ne edilir araştırmaya yöneldim.
{ad:0}Yıllardır Kaş'a giden, bölgenin güzelliklerini gören arkadaşlarımın "Mutlaka git, Kaş tam senlik!" önerilerini dinledim. Böylece 5 günlük güzel, doyurucu ve aklımın Kaş’ta kaldığı bir seyahatin sonuna geldim bile... Taze taze 2022 Kaş önerilerimi paylaşmak, "Kaş Nasıl bir yer?", "Kaş’ta Ne Yapılır?" gibi sorularınıza yanıt vermeye, en güncel Kaş bilgilerini, Kaş mekanlarını bu yazıda derlemek istedim.
Kaş merkez oteller bakımından oldukça zengin. Daha çok butik otel, aile pansiyonu, apart otellerle çevrili olması yanı sıra Kaş şehir merkezi üzerinde konumlanan Kaş villalarında konaklamak da oldukça popüler. Kaş'ta 5-6 arkadaş olarak büyük villa kiralamak son yılların vazgeçilmez bir aktivitesi. Kaş sonsuzluk havuzlu villaların yanı sıra herkese hitap edecek konsepte villaları ile hizmet vermekte. Birbirinden farklı Kaş Villa seçeneklerini Neredekal.com üzerinden inceleyebilirsiniz.
Biz nerede kaldık diye merak ediyorsanız hemen kaş merkez girişinde, otogara yakın olan Kaş Çobanoğlu Otel'de kaldık. Kaş Çobanoğlu Otel, aileler tarafından daha çok tercih edilen aile pansiyonu havasında bir konaklama tesisi. Büyük beklentileri olmayan temiz, düzgün, kahvaltı dahil merkezde kalacak yere ihtiyacı olanlar için tavsiye edebilirim. Otel çalışanları oldukça güler yüzlü ve ihtiyacınız olan her şey için yardımcı oluyorlar. Odaları oldukça temiz, eski bir otel olmasına rağmen odaları yeniden dekore edilmiş ve her biri oldukça ferah ve temiz. İhtiyacınız olduğunda odalara günlük olarak temizlik hizmeti veriliyor, talep etmeniz yeterli.
İki arkadaş gidiyorsanız ya da kalabalık bir aile iseniz herkes için oda tipleri mevcut. Kaş merkeze bakan odaları yanı sıra arka tarafta bahçe tarafına bakan odaları da mevcut. Otel sahibi Mustafa Bey’e misafirperverliği ve kaldığımız süre boyunca gösterdiği özene teşekkür ederim. Otelin açık büfe kahvaltısı oldukça tatmin edici, aradığınız her şey sabah kahvaltısında mevcut. Sabah erken saatlerde başlayan kahvaltı hizmetini, otelin arka bahçesinde alarak, serin bir Kaş sabahına merhaba diyebilirsiniz. Otelin tek eksisi eski bir binada bulunduğu için otelde asansör bulunmaması.
Kaş, Antalya’ya bağlı, Likya ve Karia yolları arasında bulunan, Muğla-Dalaman ile Antalya merkezin tam ortasında yer alan, gerek su altı dünyasındaki deniz canlıları ile, gerek muhteşem koyları ile, gerekse bir dönemin en güçlü antik dönemine ev sahipliği yapması ile bence herkesin görmesi ve de keşfetmesi gereken her tür tatilciyi mutlu edecek zengin bir tatil beldesi. Kaş, M.Ö. 2000 ‘li yıllardan itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Likya birliği döneminde en güçlü zamanlarını yaşayan, dönemin deniz ticareti üssü olarak kullanılan, her yeri antik dönemden eserlerle günümüze kadar ulaşan bir bölge. Eski antik adı Antiphellos yani Andifli olan Kaş, yakın dönemde sırasıyla Roma İmparatorluğu, Bizans imparatorluğu sonrasında ise Osmanlı İmparatorluğu himayesi altına girmiştir. Yılın yaklaşık 6-7 ayı aktif kalan, ister bahar mevsimiyle, isterseniz yaz mevsimi ile gezip görebileceğiniz, her zaman akıllarda kalacak, sizde farklı bir tat bırakacak, oldukça zevk alacağınız bir tatil rotası Kaş.
Antalya Kaş Gezilecek Yerler düşünüldüğünde gerçekten zengin bir bölge. Deniz tatili, dalış tatili, antik kent gezileri, sadece merkezde takılayım yiyeyim, içeyim diyeceklere de hitap edecek bir sürü gezilecek ve yapılacak şeyler mevcut. Kaş’ta yapılacak şeyleri ve Kaş’ta gezilecek yerleri bu başlık altında birleştirmek istedim.
Antalya Gezilecek Yerler içerisinde ilk akla gelen yerlerden birisi olan Kaş, ufacık ama her şeyi rahatlıkla bulabileceğiniz bir merkeze sahip. Kaş merkezde kaldığınızda birçok yere yürüme mesafesinde gezebileceğiniz bir rota çıkarabilirsiniz. Kaş Merkez’de yer alan Antiphellos Antik Tiyatro’ya gün batımı saatine doğru gidebilir, Kaş uzun çarşıda yer alan birbirinden güzel takı ve giysi dükkanlarını, Kaş butiklerini ziyaret edebilir, kendinize ve sevdiklerinize güzel hediyeler alabilir, Kaş merkezde bulunan Küçük çakıl ve hizasında denize girilecek plaj işletmelerinde denize girebilir veya güneşlenebilir, Kaş merkezde bulunan birbirinden güzel mekanlarda lezzetli ve güzel yemekler yiyebilir, bölgenin bağlarında yetişen üzümlerden yapılan şarapları tadabilirsiniz. Antik dönemden kalan kral mezarları ile yürürken karşılaşabilir, tatlı mı tatlı rengarenk kaş evleri önlerinde birbirinden güzel fotoğraflar çektirebilirsiniz. Kaş merkez bölümü Andifli mahallesi olarak geçiyor. İhtiyacınız olan her şeyi bu mahallede bulabilirsiniz. Kişisel olarak önerim sabahın erken saatlerinde yarım saatlik bir keşifle Kaş’ın sessiz ve tenha sokaklarını gezebilir, dilediğinizce henüz kimse uyanmamışken güzel Kaş sokaklarının, evlerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Hem kültür hem de deniz tatili olan ender yerlerden biri olan Kaş ve çevresinde Antik kent zenginliği mevcut. Kaş Tarihi Antik kentler denilince akla gelenler; Patara, Xanthos, Myra, Sebeda, Antiphellos, Phellos, Aperlai, Simena(Kaleköy), Batık şehir… Daha da sayamayacağım kadar antik kent mevcut Kaş sınırları ve çevresinde. Elbette tek seferde gezebileceğiniz kadar zamanınız olmayabilir. Bu antik kentleri gezmek için bana kalırsa hem araba hem de zaman şart.
Kaş merkez dışında gidebileceğiniz yerler Kalkan, Demre, biraz daha uzaklaşayım diyorsanız Fethiye ve Olimpos Kaş’a yakın gezilecek yerler arasında. Biz Demre'de bulunan Myra Antik kentine gitmeyi tercih ettik. Bu yerlere günübirlik şeklinde gidebilirsiniz.
Bir zamanlar adı gibi saklı olan bu kanyon artık uluslararası alanda tanınan bir kanyon olarak karşınıza çıkıyor. Saklıkent Kanyonu'na ulaşmak için macera dolu bir yolu arkanızda bırakmanız gerekiyor. Buraya giriş yaparken asma köprülerle nehri geçip, suda gerili bir ipe tutunarak yürüyen insanlar görebilirsiniz. Kanyonu keşfe çıkacaksanız yanınıza kaymayan bir ayakkabı almayı unutmayın. Yaz mevsiminde piknik yeri olarak da kullanılan Saklıkent Kanyonu'nda sevdiklerinizle macera dolu bir piknik deneyimi yaşayabilirsiniz. Saklıkent Kanyonu'nda sizi bekleyen daha fazla güzelliğe, Saklıkent Kanyonu hakkındaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Kaş denilince masmavi berrak deniz, turkuaz renkte koylar, birbirinden güzel ve tertemiz plajlar aklınıza gelsin. Kaş’ta tercih edilen plajları aşağıda listeledik fakat bu plajlarla ilgili daha detaylı bilgi almak için Keşif Rehberi’mizde bulunan Kaş’ın Birbirinden Güzel Plajları adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
Kaş’ta yapılacaklar arasında olmazsa olmaz şeklinde önerilen Kaş tekne turu ve Kaş dalış aktiviteleri mevcut. Kaş merkezde bulunan bir sürü tur firması bu hizmeti sağlıyor ve sabah 08.00’den gece 24.00’e kadar açık olmaları nedeniyle her daim bilgi alabileceğiniz bir hizmet şekline sahipler. Genel olarak Kekova tekne turu ya da Adalar turu olarak adlandırılan Kaş tekne turları rotası hemen hemen her firmada aynı. Yaklaşık 30-40 kişilik tekne turları sabah 09.30 gibi başlayıp, akşam 19.00 gibi Kaş’a dönerek sona eriyor. Kaş tekne turlarının gittiği koylar Akvaryum Koyu, Simena(Kaleköy), Tersane Koyu, Kekova Batık şehir, Korsan Mağarası, Burç Koyu gibi koylar oluyor. Üç aşağı beş yukarı tüm firmaların tekne tur rotası aynı. Kaş tekne turu fiyatları 2023 için kişi başı yaklaşık 600 TL'den başlıyor.
Kaş dalış noktaları düşünüldüğünde de oldukça zengin bir bölge. Profesyonel ekipler tarafından yapılan Kaş dalış turları fiyatları firmadan firmaya değişiyor. Biz daha önce giden arkadaşlarımız tarafından önerilen birkaç firmadan fiyat aldık. Öncelikle Kaş dalış rotaları hemen hemen firmalarda aynı ve iki türlü dalış programı mevcut. Kaş deneme dalış fiyatları 2023 için kişi başı genelde 1000 TL’den başlıyor ve genelde yarım gün sürüyor. Sertifikalı dalış programları ise genelde 3-4 gün tüm gün dalış şeklinde veriliyor ve sertifikalı Kaş dalış fiyatları 2023 için 2.900 TL'den 10.000 TL'ye kadar değişiyor. Fiyatlar süre, gün, hizmet gibi unsurlara göre değişmekte. Bununla beraber çoğu sertifikalı kursta fiyatlara materyal ücretleri dâhildir.
Kaş’ta yapılacak aktivitelerden biri de Sea kayaking denilen deniz üzerinde bireysel kürek çekerek ilerlediğiniz kano turları. Bunlar da kişi başı yaklaşık 1500 TL'den başlıyor. Özellikle Simena-Kaleköy bölgesinde yapabileceğiniz bu aktivite için Kaş merkezde bulunan tur firmaları ile görüşmenizde fayda var. Bölgeye gitmişken Simena Kalesi'nde harika fotoğraflar da çekmeyi unutmayın.
Kaş'ın en popüler turlarından biri de Jeep Safari. Bu saydığımız yerlerin hemen hemen hepsine Jeep Safari Turu ile de ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saklıkent Kanyonu'nu da görme şansına erişebilirsiniz. Özellikle araçsız Kaş'a gelecekseniz, Jeep Safari Turu'na kesinlikle katılmanızı öneriyorum. Jeep Safari Turu'nu da diğer turlar gibi Kaş Merkez'de yer alan tur firmalarından satın alabilirsiniz.
Demre'den ya da Hoyran tarafından rotaya dahil olabileceğiniz Likya Yolu, antik kalıntıları ve muhteşem deniz manzaralarıyla sizi kaplumbağa kadar yavaşlatan bir yürüyüşe davet ediyor. Mistik bir atmosfer sunan Likya Yolu eşsiz deneyimler yaşamak isteyenler için harika bir rota. Dağ ve taşlık yollarla bütünleşeceğiniz için rahat bir ayakkabı seçmenizde fayda var.
Kaş’ta nerede, ne yenir, soracak olursanız mükemmel ve taze deniz ürünleri yanında farklı ve hiç alışık olmadığınız mezeler akla geliyor. Son yıllarda İstanbul’dan buraya taşınan beyaz yakalı insanların açmış olduğu çok tatlı ve farklı lezzetleri deneyebileceğiniz restoranlar, kafeler ve barlar mevcut. Gitmeden önce yazılan, giden arkadaşlarımın önerdiği çok fazla kafe, bar ve restoran vardı. 4-5 gün olunca açıkçası seçimlerimizi üzülmemek adına dikkatlice yapmak istedik. 5 gün boyunca yediğimiz ve tattığımız her şeyden %90 oranında memnun kaldık. Kişisel favorilerimi sıralayacak olursam:
Kaş hediyelik dükkanları ve kendine özgü butikleri ile meşhur. Ailenize, sevdiklerinize akşamları sokak aralarında kurulan tezgahlardan küpe, kolye vb. rengarenk takılar alabilir, deniz turizmi nedeniyle ihtiyacınız olan veya hatıra olarak alıp, deniz tatillerinizde kullanabileceğiniz peştemal, deniz havlusu, deniz çantası, deniz kıyafeti veya şortu, plaj elbisesi gibi giysiler alabilir, özgün butiklerinden yine takı, hediyelik eşya ve ham ketenden yapılan yazlık elbiseler satın alabilirsiniz. Ayrıca yöreden çıkan ürünleri satan yerel kadınlardan bal, reçel, dönemin meyve&sebzelerini ya da otlarını satın alabilirsiniz. Butiklerin biraz pahalı olduğunu söyleyebilirim.
Kaş’a plan yapmadan önce Antalya Kaş Nereye yakın sorusunu kendime sordum ve Muğla Dalaman Havalimanı ile Antalya Gazipaşa Havalimanlarına hemen hemen eşit uzaklıkta olduğunu gördüm. O yüzden uçakla Kaş’a gelmek istiyorsanız Antalya yerine Kaş’a en yakın havalimanı olan Muğla Dalaman Havalimanını kullanmanızı öneririm. Genellikle Kaş’a gidecek olanlar Dalaman Havalimanını kullandığı için Dalaman Havalimanı Kaş arası ulaşım daha kolay bir şekilde oluyor.
Güncel bilgi olarak Dalaman Havalimanı'ndan Kaş Merkez'e veya Kalkan’a Havaş gibi toplu taşıma aracı maalesef yok. Dalaman Havalimanı Kaş arası ulaşım sadece özel tur firmalarının paylaşımlı shuttle servisleri ile mümkün. Biz bu bilgiyi bilmeden direk Dalaman Havalimanına indik ve paylaşımlı shuttleların en azından önceden rezervasyon yapılarak kullanılabildiğini öğrendik. Dalaman Havalimanı Kaş arası ulaşım tek yön 2023 fiyatı bir kişi için ortalama 300 TL'den başlıyor. Maalesef benzin fiyatlarına gelen zamlardan sonra fiyatlar bu şekilde güncellenmiş. Kaş’a Antalya Havalimanı üzerinden gelmek isterseniz maalesef havalimanından direk olarak bir ulaşım söz konusu değil. Öncelikle Gazipaşa Havalimanından Antalya Merkez otogara gitmeniz, Otogardan da Kaş’a giden otobüslere binmeniz gerekiyor. Güncel fiyat bilgilerini araştırmayı unutmayın.