Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Mutluluğun Tarihi: 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü

Mutluluğun Tarihi: 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü

Paylaş
Hilal Altuğ  
Eklenme: 06 Temmuz 2023 - 08:35
 • Son Güncellenme: 30 Ocak 2024 - 09:03
Mutluluğun Tarihi: 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü

Dünyada her yıl 7 Temmuz Çikolata Günü olarak kutlanıyor. Tatlı isteğimize karşı koyamadığımız her anda başvurduğumuz o muazzam lezzetin günü bugün! Sütlü, bitter, koyu, acı veya tatlı birçok çeşidine hakim olan çikolata tutkunlarını cezbedecek bir yazıyla karşınızdayız. Gelin Dünya Çikolata Günü nedir, tarihçesi nedir? Çikolata Müzeleri nerede bulunur? Birlikte bakalım! 

{ad:0}

Tarihçesiyle Dünya Çikolata Günü 

Severek tükettiğimiz, her tatlı istediğimizde aklımıza ilk gelenlerden birisi olan çikolatanın ana lezzeti kakao'dur. Kakao çekirdeğinin eşsiz özünden elde edilerek yapılan çikolatalar tüm dünyaya yayılarak birbirinden farklı çeşitleriyle nam salmış durumdadır. Kakao çekirdeği; Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'ya özgü bir maddedir. Daha sonra yaygınlaşan ve oldukça talep gören çikolata tüketimi sayesinde ABD'ye, Avrupa'ya nakledilerek dünyanın bir çok yerinde üretiminin yapılır hale gelmesinin önü açılmıştır. Yapılan birbirinden farklı araştırmaların varmış olduğu ortak kanı ise; 1550'lerde çikolatanın Avrupa'ya gelerek üretimiyle birlikte Dünya Çikolata Günü olarak kutlandığının belirlenmesidir. Çikolata'nın tarihçesine bakacak olursak; Theobroma Kakao ağacı sayesinde edinilen tohum, çikolatanın ana ham maddesini oluşturur. 3000 yıl boyunca düzenli olarak ekilerek tohum ihtiyacını karşılamış olur. Günümüzde yaygınlaşan çikolata kullanımını aralıksız sürdürmek için yayılan bir üretim politikası izlenerek ekilen tohumlar, sağlıklı bir üretim sağlıyor. Afrika da bu üretime destek sağlayan bir kıtadır. Dünyadaki kakao ağaçlarının en az %70 oranındaki bir bölümü burada yer almaktadır. Yerel halk tarafından M.Ö. 1100 yıllarında kullanılırken, daha sonra endüstriler tarafından daha sistematik bir düzende günümüzde daha çok kullanılmaya başlanmıştır. 

Avrupa'da ise çikolatanın tanıtılması İspanyol Hernan Cortes tarafından yapılmıştır. 1847 yılına gelindiğinde ise üretime geçilip seri bir çikolata üretimini yapan isim Fry Çikolatalarıyla ünlü Joseph Fry'dır. İlk olarak imalatının yapılıp modern bir çikolata olarak piyasaya çıkması ise eritilmiş kakao yağının kullanılmasıyla olmaktadır. Hollanda kakaosuna eklenerek bir çikolata ezmesi imal edilmiş oluyor. Hemen ardından gelen 1868 yılında Cadbury adında bir şirket oluyor. İngiltere'de çikolatalı şekerleme kutuları pazarlıyorlar ve daha sonra sütlü çikolata birkaç yıl içinde piyasaya çıkarak çığır açmış oluyor. Buna önderlik eden marka ise Nestle markası oluyor. Çikolata'nın değeri günden güne artıyor ve Devrim savaşı gerçekleşirken Amerika'da askerler için ücret yerine kullanıldığının rivayet edildiği zamanlar da yaşanıyor.

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}

Çikolata Hakkında Genel Bilgiler

Eğer siz de gün içerisinde mutlaka çikolata tüketen ve bundan aşırı haz duyanlardansanız, çikolata hakkında genel bilgileri öğrendinizde daha da şaşırabilirsiniz. Hazırsanız, başlayalım.

  • Çikolata Avrupa'da ve Amerika'da yayılmaya başladığı yıllarda bir para birimi olarak da kullanılıyordu. Takas usulü ürün alımlarında teslimlerinde özellikle tercih ediliyordu.
  • Avrupa'da yaygınlaşmasının ardından Belçika, İsviçre gibi ülkeler kendi üretim tekniklerini ve lezzetlerini kullanmalarıyla hızlı bir üretime geçip isimlerinin ardına eklenen "Çikolata" kelimesiyle kendilerine büyük bir yer edindiler. Öyle ki İsviçre çikolatalarıyla ünlü İsviçre'de halk bir yıl içerisinde 8-9 kg çikolata tüketmekte seyahat için gidenler İsviçre çikolatası yemeden dönmemektedirler.

  • Uzun yıllar bir ilaç olarak da kullanılan çikolata, Dr. Hans Sloane tarafından keşfedilmiştir. İrlanda'da ilaç olarak uzun yıllar satılmış, hastanelerde kullanılmıştır. Çikolata'nın öksürüğü de iyileştirdiği yapılan öksürük şuruplarıyla kanıtlanmıştır. Teobromin içeren çikolata iyi bir öksürük tedavi edicisi olarak evlerde ve sağlık merkezlerinde baş köşede yer almıştır.

  • Bugün sıcak çikolatanın o zamanlar mimarı olan sıcak kakao ikramları da çikolata hakkında bilmemiz gereken bir diğer bilgidir. 3000 yıl kadar öncesinde Sıcak kakao olarak Mayalar halk ikramlarında kullanırlardı. Daha sonra gelenekleşerek devam etmiştir. 

{search:bodrum-otelleri,Bodrum Otelleri}

Kakao Çekirdeğinin Kullanımı 

Kakao Çekirdeğinin Kullanımı

Kakao ağacından elde edilen tohumlar oldukça yoğun bir acılık tadı verir. Bu acı tadı fermente edip hafifletmek veya inceltmek gerekir. Bu da çikolata yapmanın birbirinden farklı çeşitlerini doğurur. Fermente edilen tohumlar kurutulur, temizlenir ve kavrularak kullanıma hazır hale getirilir. Kavurma işleminden sonra üretim yapılması için kabukları çıkarılarak hazırlanır. 

Bir Günde Ne Kadar Çikolata Yemelisiniz?

Bir gün içerisinde 100 gram çikolata yemek uygun bir miktardır. Seratonin içermesinden dolayı endorfin üretimini artırarak zindelik, enerji verebilir. Fakat aşırıya kaçılan dozlar dolayısıyla şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi hikayesi pek iyi olmayan hastalıklara da davetiye çıkarabilir. Bu yüzden gün içerisinde 100 gram üzeri tüketmek sağlığınız için zararlı olmakla birlikte kilo almanıza sebep olarak hayat standardınızı düşürebilir.

Çikolata Tazeliğini Ne Kadar Süre Korur?

Sıcak havalar haricinde serin ve kuru bir yerde saklanan her çikolata satın alındıktan sonra kendisini iki yıl boyunca muhafaza edebilir. Tadında ve dokusunda değişiklik olmadan iki yıl boyunca tüketilebilir. Çikolatanın renginin ve dokusunun değiştiğini düşünüyorsanız yememenizde fayda vardır. Sıcak günlerde eriyebilecek kalıptaki çikolataları buzdolabında saklayabilirsiniz.

{search:fethiye-otelleri,Fethiye Otelleri}

Faydalarıyla Çikolata

Tatlı krizlerinin çözümü, kahvelerin yanında vazgeçilmez tadıyla çikolatanın faydalarını say say bitmez! Dünya üzerinde tatlı olarak çikolata sevmeyen birini bulmak zordur. Bu tatlı vazgeçilmezin herkes için olan faydalarına gelin birlikte bakalım. 

Güçlü Bir Antioksidan

Yapılan araştırmalar kan akışını iyileştiren, antioksidan etkisi olan bir ürün olarak açıklamıştır. Çikolata yiyenlerin aşırıya kaçmamak kaydıyla kalp hastalığı riskinde azalma gözlemlendiği belirtilmiştir. Ruh halini iyileştiren serotonine katkısı sayesinde dopamin seviyesinin de artırılmasını desteklemektedir. Özellikle bitter çikolata yemenin etkisini daha çok artırdığı ifade edilir.

Bitter Çikolatanın Farkı

Kakao olarak yüksek miktarda bulunan Bitter çikolata, yüksek ham miktarındadır ve minimal işlenmiştir. Bu sebeple fazla işlem görmüş diğer çikolatalara göre daha sağlıklıdır. Sütlü ve beyaz çikolatadan daha çok organik bileşikler yüklenmiştir. Bitter çikolata yemek size belli başlı mineral karışımları da sunmaktadır. Bunlar: 11 gram şeker, 0 miligram kolesterol, magnezyum, fosfor, çinko, 0 miligram sodyum, bakır'dır. 

Serotonin ve Çikolata

Yıllardır yapılan araştırmalar çikolatanın insan ruh sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu gözlemlemiştir. Bunu çikolata tutkusu veya çikolata hazzı ile de açıklayan uzmanlar, hergün çikolata tüketmenin beyindeki serotonin hormonunu etkilediğini gözlemlemiştir. Oldukça sık tüketilen çikolatalar, bir pazarlama tekniği olarak mutluluk hormonu adı altında tüketicilere sunulur. Fakat aslında serotonin hormonuyla yakın ilişki içindedir. Serotonin hormonu, vücudumuzdaki iştah, uyku ve ruh halini etkileyen bir hormon türüdür. Eksikliğinde, yorgunluk, halsizlik ve agresiflik görülen bu hormonun en büyük destekleyicisinin çikolata olduğu açıklanmıştır. Triptofan'ın normal olarak dolaşımda düşük seviyede kalması sonucunda karbonhidratlar kana karışır ve insülin üretimi uyarılır. Bu da birçok amino asitin dokulara nüfus etmesine sebep olur. Bu şekilde serotonine dönüşerek beyne sinyal vermektedir. Tatlı bağımlılığı nedeniyle de farkında olmadan rahatlatıcı etkisine bağımlı hale geldiğimiz çikolatalar beynin bir ödül gibi algılamasına da sebep olur. Beyin farkında olmadan bağımlılıktan dolayı çikolatayı ödül olarak görür ve hormonların ötesinde bir yaşam biçimi haline dönüştürür.

Yazımızın bu kısmında dünyadaki her şeyin müzesi olur da Çikolataların olmaz mı dedik ve sizler için Türkiye'den Dünya'dan çikolata müzelerini derledik.

{search:marmaris-otelleri,Marmaris Otelleri}

Türkiye ve Dünya'daki Çikolata Müzeleri 

Çikolata Müzeleri

Müzeler dünya üzerinde tarih tutkunları için neredeyse bir zaman yolculuğu vadediyor. İnsanlık tarihi başta olmak üzere, ülkelerin, uygarlıkların, savaşların veya kültürlerin geçmişinden bugününe uzanan estetik algılarını, sebeplerini müzeler sayesinde anlayıp yorumlayabiliyoruz. Çağın sanatçılarının eserleri hakkında müzeler sayesinde fikir edinmiş oluyoruz. Birbirinden çeşitli kendi içinde kategorilize edilebilen birçok müze vardır. Bunlardan biri de çikolata müzeleridir. Sahip olduğu gelenekleri, günümüz gençlerine, çocuklarına göstermek amacıyla tarihçesini gözler önüne koyan çikolata müzelerine gelin birlikte bakalım. Tatlı bir tarih yolculuğu yapalım. Bugüne kadar nerede üretildi, en eski çikolata türleri nerede bulundu gibi birden çok soruya cevap arayan müzeler listemiz aşağıdaki gibidir.

{search:alanya-otelleri,Alanya Otelleri}

İstanbul Pelit Çikolata Müzesi

1957 yılında kurulan Pelit çikolata, eşsiz tadıyla günümüzde de varlığını sürdüyor. Çikolatayı bir sanat olarak gören Pelit, bu tutkuyu çikolatadan yapılan eserlerle birlikte halkın ilgisine sunarak müze oluşturmuştur. 25 bin metrekarelik bir alana kurulan, Türkiye'deki ilk çikolata müzesi olmanın mührünü taşıyan "Pelit Çikolata Muse" öğrencilere tanıdığı haklarla da ilgi odağı oluyor. İkramlarıyla kendisine çeken Müze, farklı yerlerden birçok misafiri ağırlıyor. Pelit Çikolata Müze'sini ziyaret edebilirsiniz.

Bursa Çikolata Müzesi 

Bursa'da bulunan bu müze, 2021 yılında açılmıştır. Han, hamam, medrese, köprü ve cami gibi sembollerden yapılan çikolatalar ilk girişten itibaren sizleri karşılıyor. Yaklaşık 8 ton kullanılarak 3 bin metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. İklimlendirme sistemiyle ise çikolatalar muhafaza edilmektedir. Bursa Çikolata Müzesini harita'yı takip ederek bulabilirsiniz.

Safranbolu Çikolata Müzesi 

UNESCO'nun miras listesinde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesi aynı zamanda bir çikolata müzesine de ev sahipliği yapıyor. 2019 yılında açılan müze 500 metrekare bir alan üzerine yapılmıştır ve yapımında 5-6 ton arasında çikolata kullanılmıştır. Müzede tarihi mekanların 1/10 oranındaki minyatür halleri yer almaktadır. Safranbolu Çikolata Müzesini ziyaret etmek isterseniz haritadan bakabilirsiniz.

Barselona Çikolata Müzesi 

Avrupa'ya giriş yapan çikolatanın ilk ülkesi hiç şüphesiz İspanya olmuştur. Sanayileşmenin yanında edindiği tüm kaynakları kullanma seferberliği çikolata severleri de ihya etmiştir. Barselona'da olan Museu de la Xocolata, 1780 yılında ilk icat edilen çikolata makinesi dahil olmak üzere bir sürü ürünü sergiliyor. Çikolatadan yapılan heykeller, semboller de ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Barselona çikolata müzesini gezmek isterseniz konumu takip edebilirsiniz. 

Brugge Choco-Story Çikolata Müzesi 

Belçika çikolatası adıyla nam salan Belçika, 13 çikolata fabrikası 2.100’ü aşkın çikolata dükkanı ve 16 çikolata müzesini bünyesinde barındırıyor. Çikolata tutkunları için bir cennet olan Belçika, Brugge'de Choco-Story müzesiyle çikolata severlerin ziyaretine açılmış durumdadır. Ortaçağ Avrupa'sına ait olan mimarilerin küçük hallerinin sergilendiği, sayısız tarihi eserlerin küçük çikolata versiyonlarının bulunduğu müzede 16. yy esintileri arasında kaybolabilirsiniz. Tadımlık çikolataları deneyebilir, müzeyi gezebilirsiniz.

Köln Çikolata Müzesi 

Alman çikolatalarının üretim merkezlerinden olan Köln, çikolata müzesine de ev sahipliği yapmaktadır. İlk çikolata çömleğinden günümüze uzanan yaklaşık 2600 yıllık bir tarihin sergilendiği müzede birçok ilginç nesnenin çikolata ile yapılmış hallerini görmeniz mümkün. 1993 yılında açılan müze Ren Nehri'nin kıyısında ziyaretçilerini kabul ediyor. 3 metre uzunluğa sahip Çikolata Çeşmesi ise ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Köln çikolata müzesini ziyaret etmek isterseniz haritayı takip edebilirsiniz.

New Brunswick Ganong Çikolata Müzesi 

Kanada'da yer alan New Brunswick’teki Ganong Chocolate Museum, çikolata tutkunları için seyahatlerinde mutlaka ziyaret ettikleri bir yer olarak başı çekiyor. Ganong'un çikolata bezeli hikayesinin anlatıldığı müzede, ambalajlı çikolata tarihe ışık tutarak eşsiz bir an yaşamanızı sağlıyor. New Brunswick Ganong Çikolata Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz.

Pensilvanya Hershey’in Çikolata Dünyası 

Çikolata tutkunlarının bir diğer adresi Hershey markasının Pensilvanya’daki çikolata müzesidir. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Müzenin içinde yer alan çikolata atölyelerine katılanlar eşsiz bir deneyimin tadını çıkarıyor.

Strassbourg Çikolata’nın Sırları Müzesi 

Çikolataya dair merak ettiğiniz ne varsa deneyimleyecebileceğiniz müze Fransa'da yer alıyor. Kakao'nun tarihi, çekirdeklerinin yolculuğu, yapım aşamaları, çikolataya dönüşmesi gibi birbirinden çeşitli aşamalar müzede ziyaretçileri mest ediyor.

Seogwipo Çikolata Müzesi 

Dünyaya yayılan çikolatanın ünü Güney Kore’de de kendisine yer buluyor. Seogwipo şehrinde yer alan, dünyanın en büyük ikinci çikolata müzesine ev sahipliği yapan Güney Kore, dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlamaya devam ediyor. Çikolatanın büyülü tarihine eşlik ederken atölyelerde üretim aşamalarına dair fikir sahibi de olabiliyorsunuz.

Kakao tarihiyle başlayan ve çikolatanın günümüzdeki önemiyle noktalandığımız yazımızda sizlere müzelerden tarihçeye kadar, yararlarından zararlarına kadar bilgileri vermeye çalıştık. Birbirinden lezzetli çikolata çeşitleriyle kültürel bir gelenek haline gelen üretim süreçleri de çikolatanın tarihine bizler de bir ışık tuttuk.

{search:kas-otelleri,Kaş Otelleri}

Tamamen çikolataseverler için hazırlanan kafe tarzında mekanlar da var. İstanbul En İyi Sıcak Çikolata Mekanlarını bir araya getirdiğimiz blog yazımızdan detaylara