Eski Foça’yı mı daha çok seversiniz, yoksa Yeni Foça’yı mı? Bir ihtimal daha var, o da Foça adaları mı dersiniz? Eski Foça’dan Yeni Foça’ya uzanan bölümü süsleyen altı ada; hem keşfedilmeyi bekliyor hem de nice güzellikleri sunuyor. Adalar Rehberi'nde bu kez Foça Adaları'nı konu alıyoruz.
{facility:0}Foça Adaları; Orak Adası, İncir Adası, Fener Adası, Atatürk Adası, Kartdere Adası ve Metelik Adası olarak isimlendirilmiş altı ıssız adadan oluşmaktadır. Akdeniz fokları kadar, geniş kuş çeşitliliğiyle de bilinen bu adalardan bilhassa İncir Adası bodur ağaçlarıyla enfes bir piknik mekanı atmosferi sunmaktadır. Herhangi bir Foça adasına nasıl gidilir, diye soracak olursanız iki alternatifiniz olduğunu belirtmek gerekir: Ya tekne kiralayacaksınız ya da günlük tekne turlarını tercih edeceksiniz.
Bölgenin geçmişi, Milattan Önce 11. Yüzyıla kadar uzanıyor. Öyle ki, Foça Adaları’nda yaşayan foklardan adını alan ''Phokaia'', MÖ 11. Yüzyılda Aiollar tarafından kuruluyor. Tarih çağları boyunca usta denizciler olarak nam salan Phokaialılar; gelişmiş mühendislik kabiliyetleriyle Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de pek çok farklı koloni kurmuştur. Lapseki’den Marsilya’ya, Samsun’dan Velia’ya kadar günümüze kadar ulaşan pek çok yerleşim bölgesindeki kolonilerin temellerinde Phokaialılar vardır.
13. yüzyıl itibarıyla Çaka Bey tarafından alınan Foça; 1455’te 2. Mehmed’in İstanbul’u fethinden hemen sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır. Sadece tarihte değil, edebiyatta da geçmişi uzun yıllara uzanan Foça’nın izlerine ilk kez Homeros’un bahsettiği Siren Kayalıkları’nda rastlarız. Denizciler için pek çok farklı söylenceye ev sahipliği yapan bu kayalıklar, Foça’da bulunmaktadır. Yeni yapılar inşa edilse de bölgedeki atmosferin muhafaza edildiği Foça; Akdeniz foklarına ev sahipliği yapması, Eski ve Yeni Foça olarak ikiye ayrılmış tatil bölgeleri, Foça Adaları, Siren Kayalıkları, Kybele Açık Hava Tapınağı gibi karakteristik özelliklere sahiptir.
{ad:0}Popüler bir tatil merkezi halini alsa da mütevazı yapısından pek de bir şey kaybetmeyen Foça; gezilecek yerler açısından hem doğal hem de tarihi alternatiflere sahiptir. Hızlı bir şekilde listeye göz atmak isterseniz:
Mitolojide oldukça geniş bir yer tutan, zaman zaman yabancı dizi ve filmlerde de yer edinen Sirenler; efsaneye göre sürekli şarkılar mırıldanarak denizcilerin dikkatini çekmektedir. Tarihte bu açıdan önemli bir yeri olan Siren Kayalıkları, müthiş manzarası ve mitolojik atmosferiyle mutlaka görülmesi gereken bir destinasyon.
Üzerinde, tanrıça Kybele ile ilgili nişlerin yer aldığı; geçmişi Milattan Önce 580’li yıllara dayanan açık hava tapınağının bölgeden geçen denizcilerin ibadetleri için inşa edildiği düşünülmektedir.
Tıpkı Sirenler gibi Yunan mitolojisinde çok büyük öneme sahip Athena’nın ismini taşıyan ve geçmişi İyonyalılar’a kadar uzandığı düşünülen Athena Tapınağı’nın büyük bir depremle yıkıldığı varsayılmaktadır. Roma İmparatorluğu döneminden izlerin de rastlandığı kalıntılardan ötürü, tapınağın sonradan bir daha yapıldığı ancak tekrar yıkıldığı varsayımı güdülmektedir.
Foça ilçe merkezine 10 kilometre uzakta konuşlanan, Pers Anıt Mezarı veya Taş Kula isimleriyle de nam salmış olan Taş Ev’in geçmişi Milattan Önce 4. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Pers medeniyetinden izler taşıyan bu yapı, özellikle tarih meraklılarının Foça’da mutlaka görmesi gereken adreslerden birisi. Hatta ilki!
Foça ilçe merkezinden 20 kilometre uzakta yer alan Kozbeyli Köyü, dibek kahvesi ile meşhur. Bölgedeki tarihi Osmanlı Camisi’nin de ziyaret edilebileceği köye sadece şahsi araçlarınızla ulaşabilirsiniz.
Foça’ya yapacağınız seyahatinize gastronomik yönden de değer katmak için bazı püf noktalarını sizinle paylaşmak istiyoruz. Foça’da Ne Yenir?, Foça’nın Neyi Meşhur? diye soracak olursanız önerilerimiz aşağıdaki gibi olacak;
Foça ve lezzet denildiğinde, meşhur Girit sakızlı dondurmaları ilk akla gelen seçenek. Pek çok farklı dondurmacıda bu lezzeti deneyebilirsiniz ancak “Meşhur Girit Sakız Dondurmaları Nazmi Usta” en çok methedilen adrestir.
Ege’de herhangi bir şehir, hele ki İzmir, düşünüldüğünde akla gelen en kuvvetli seçeneklerden biri de meşhur Ege otları olsa gerek. Foça’daki restoranlarda hem leziz mezeleri hem de nefis Ege otlarını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Bir Ege kasabası, üstelik denize nazır bir Ege kasabası söz konusu olur da balıksız olur mu hiç? Foça da bilhassa Fokai Balık Restaurant başta olmak üzere ağırlıklı olarak balık üzerine menü geliştiren pek çok seçeneğe sahip.
İzmir’de kahvaltı denilince ilk akla gelen şey elbette ki boyoz!Foça’yı ziyaret ettiğinizde bu geleneği yaşatmayı unutmayın. Fırınlardan çıkmış taze, sıcak boyozlar yanında haşlanmış yumurta veya peynirle de gider elbet ama sade olarak tüketildiğinde bile oldukça iyi bir seçenektir.
Foça’ya ulaşım için pek çok seçenek var.İzmir şehir merkezinden, banliyö hattı İZBAN ile ulaşabileceğiniz gibi belediye otobüsleri, minibüs ve vapur seferleri ile Foça’ya ulaşmanız mümkün. Şahsi aracınızla İzmir’den Foça’ya gitmek isterseniz kuzeyde yer alan İzmir – Çanakkale karayolunu kullanarak Menemen’in peşinden geçeceğiniz Buruncuk’u takiben Foça kavşağından sola dönebilirsiniz.
İstanbul’dan Foça’ya şahsi aracınızla ulaşmak için Gebze – Bursa – Mustafakemalpaşa – Susurluk – Manisa – Menemen rotasını takip edebilir; Menemen’in hemen peşinde yer alan Foça’ya ulaşabilirsiniz. Otobüsle seyahat etmeyi tercih edenler ise Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerinden İzmir’e gelen otobüs seferleriyle İzmir Otogarı’na ulaşabilir ve otogardan Foça minibüslerine binebilir.
Foça, konaklama açısından pek çok farklı alternatife sahip. Bölge genelindeki otelleri listelemek, filtre seçenekleriyle size en uygunlarını bulmak için aşağıya bakabilirsiniz.
{search:eski-foca-otelleri,Eski Foça Otelleri}