Belirli periyotlarla, yılın belli dönemlerinde düzenlenen festival ve şenlikler; düzenlendikleri şehirleri ziyaret etmek için bize oldukça renkli nedenler sunuyor. Tıpkı, 2013 yılından bu yana Adana’da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı gibi…
{facility:0}Siz de bu yazıyı okuduktan sonra, düzenlenecek ilk Portakal Çiçeği Karnavalı’na katılmak için Adana’ya bir seyahat planlayabilirsiniz. Adana Otelleri listemiz, bu konuda size oldukça geniş konaklama seçenekleri sunacaktır.
Portakal Çiçeği Karnavalı; ülkemizin halk tarafından hazırlanıp sahip çıkılan ilk sokak karnavalıdır. Karnaval kapsamında kapalı veya açık alanlarda konserler verilir. Sergiler, gösteriler düzenlenir. Ancak bu karnavala asıl havayı kazandıran ise katılımcıların rengarenk kostümler giyip yürüdükleri kortejdir.
2013 yılından bu yana nisan aylarında düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı’nın sloganı ise “Nisan’da Adana’da”dır.
{ad:0}Portakal Çiçeği Karnavalı ilk kez 12 – 14 Nisan 2013 tarihleri arasında düzenlendi. İlk festivalde kortejde 15 bin kişinin yürüdüğü belirtildi. Bu festivalde motorculardan oluşan bir senfoni, halk oyunları, dilek feneri aktivitesi gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştirildi. Aynı zamanda 10 binden fazla çocuk tarafından yapılan toplam 24 bin barış temalı resim birleştirilerek dünyanın en büyük resim mozaiği oluşturuldu ve bu çalışma Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdi.
2014’te bu kez üç güne çıkarılan festival, 11 – 14 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu sefer, karnavalın ruhunu yansıtmak adına bir şarkı yarışması düzenlendi ve Ezgi Özbay’ın besteleyip icra ettiği “Nisan’da Adana’da Dökülün Sokaklara” şarkısı birinci seçildi.
1 – 5 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirilen üçüncü karnavalda ise kostümlü korteje 90 bin katıldı. Artık Portakal Çiçeği Karnavalı iyice benimsenmişti. Kortejin en dikkat çekici detayları ise nostaljik arabalar ve motosikletlilerdi.
7- 10 Nisan 2016 tarihlerindeki Portakal Çiçeği Karnavalı, o dönemde yaşanan Ankara saldırısı dolayısıyla buruk gerçekleştirildi. Pek çok etkinliğin yanı sıra karnavala kimlik kazandıran kortej de iptal edildi. Ancak yine de karnavala halkın katılımı oldukça güçlüydü.
Asıl ziyaretçi sıçraması ise beşinci kez düzenlendiği 7 – 9 Nisan 2017 tarihlerinde gerçekleşti. Adana dışından 100 bin kişinin geldiği belirtilen karnavala toplam katılım 1.5 milyon olarak ifade edildi. Aynı istatistik, 4 – 8 Nisan 2018 tarihlerinde de karşımıza çıktı.
7. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ise 3 – 7 Nisan 2019’da gerçekleştirilirken, bu bir süreliğine son fiziksel festival olacaktı. Zira 2020 yılında Covid-19 pandemisi nedeniyle iptal edilen karnaval, 1 – 4 2021 tarihlerinde de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecekti.
23 – 27 Mart 2022 tarihleri arasında ise tekrar fiziksel olarak gerçekleştirilen Portakal Çiçeği Karnavalı’na katılım beklendiği üzere oldukça yüksek oldu.
2023 yılında ise yaşanan deprem ve sel felaketleri nedeniyle festival komitesinin kararıyla karnaval iptal edildi.
2024 Adana Portakal Çiçeği Festivali'nin, 13-21 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Ülkemizin önemli turistik noktalarından birisi kabul edilen Adana, hava yoluyla erişilebilen şehirlerimizdendir. Adana Şakirpaşa Havalimanı’na ulaştıktan sonra yaklaşık 45 dakikada bir hizmet veren belediye otobüsleri, Havaş servisleri veya taksilerle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Servislerle ortalama 100 dakikalık bir yolculuk sonrası şehir merkezine kolayca varabilirsiniz. Otobüs ile ulaşım sağlayacaksanız, Türkiye’nin hemen hemen bütün şehirlerinden Adana’ya gelen otobüs seferlerini tercih edebilirsiniz. Adana otogarında indikten sonra şehir merkezine hareket eden belediye otobüsleri veya taksiler ile merkeze ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda TCDD’nin Toros Ekspresi ile Fırat Ekspresi gibi seferleriyle Adana’ya demiryoluyla da ulaşabilir veya şehirlerarası otobüsler ya da şahsi aracınızla şehri ziyaret edebilirsiniz.
Hem tarihi dokusu hem doğal güzellikleri hem de gastronomi turizmini güçlendiren mutfağıyla Adana her seyyah için bulunmaz bir nimet. Toros Dağları’nın güneyinde, Çukurova’nın oldukça verimli topraklarında binlerce yıllık tarihiyle keşfetmenizi bekleyen Adana’da Seyhan Baraj Gölü, Taş Köprü, Misis Mozaik Müzesi, Adana Etnografya Müzesi gibi yerleri gezip görebilir; Portakal Çiçeği Karnavalı başta olmak üzere şehirde düzenlenen rengarenk festival ve konserlere katılım sağlayabilirsiniz.
Adana’da mutlaka gezip görmeniz gereken belli başlı yerleri de şu şekilde listeleyebiliriz:
Adana gezi ve seyahat rehberi ile Adana’da keşfetmeniz gereken her yere ulaşabilirsiniz!
Tabii bir de Adana restoranları var! Pek çok farklı restoran seçeneği arasında Adana’nın dillere destan mutfağını yerinde tecrübe etme şansı bulabilirsiniz.
{search:adana-otelleri,Adana Otelleri}