Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Adana'da Ne Yenir? Adana'nın En Meşhur Yemekleri

Adana'da Ne Yenir? Adana'nın En Meşhur Yemekleri

Paylaş
Arzu Aksaya  
Eklenme: 02 Kasım 2020 - 16:43
 • Son Güncellenme: 17 Temmuz 2023 - 17:25
Adana'da Ne Yenir? Adana'nın En Meşhur Yemekleri

Tarihi, doğası ve kültürüyle gezilip görülesi, iklimi gibi mizacıyla da sıcacık bir şehir Adana. Gözü gönlü açan birçok güzelliğinin yanı sıra mutfağının lezzetleriyle de meşhur ve gidince doyurmadan göndermiyor. Yöreye has yeme içme kültüründe şaşaalı ve iştah açan sofraların yanı sıra sokak lezzetlerinin de ayrı bir yeri var. Sokaklarda burnunuza gelen nefis bir kokunun peşine düşüp gittiğinizde bu kültürün tam kalbine inebiliyor ve şehirdeki yaşamın içine tıpkı bir Adanalı gibi dahil oluveriyorsunuz. Hatta çoğu zaman, hem ucuz hem de mütevazı bir sunumun nasıl olup da ünlü bir şefin elinden çıkmış gibi lezzet içerdiğine şaşırıp kalıyorsunuz.

{facility:0}

{search:adana-otelleri,Adana Otelleri}

Gastronomi dendiğinde masaya sıkı bir yumruk vuran Adana’ya gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken sokak lezzetlerinden bazılarını sizler için sıraladık. Şehre yolunuz düşerse tatmadan dönmeyin. Şimdiden afiyet olsun.

1 – Adana Kebap

Adana Kebap

Şehrin ilk akla gelen lezzetlerinden biri kebap ve neredeyse her sokak başında kebap satan bir yer var. Zaten Adana kebabının aslı da "tabla" denilen sokak tezgahlarına dayanıyor. Yağları cızır cızır damlayan ve dürümle ya da yumuşacık pidelerle sarılıp sarmalandığında dünyanın en muhteşem sunumuna dönüşen kebabı Adanalılar yaz kış demeden günün her saati, ama en çok da öğlenleri tüketiyor. Sokaklardaki minibüsten bozma portatif masalı kebapçıların yanı sıra Ciğerci Memet Usta Adana’nın o meşhur kebaplarını deneyimleyebileceğiniz en bilindik adreslerden ve 25 - 30 TL’ye kebaba doyuruyor.

{search:seyhan-otelleri,Seyhan Otelleri}

{ad:0}

2 – Ciğer

Ciğer Kebap

Tabii Adana’dan bahsedince ciğer mevzusu bu şehrin önemli mevzularından. Çünkü Adanalıların neredeyse 100 yıllık kahvaltı geleneği. Sokak ciğercileri mesaiye sabah 5-6 gibi başlıyor. Ateş üzerinde şişlerle yapılan kuzu ciğerinin böylesine lezzetli olmasındaki püf nokta ise az pişirilip içinin sulu kalması. Dürüm içinde ya da porsiyon olarak yiyebileceğiniz ciğeri Seyhan’da Fevzipaşa Cami yanındaki Ciğerci Abla’da ya da Ciğerci Memet Usta’da layıkıyla yapıyorlar. Fiyatlar ise 15 TL ila 25 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

{search:ceyhan-otelleri,Ceyhan Otelleri}

3 – Şırdan

Adana Şırdan Kebap

Şırdan, denememiş olanların en merak ettiği Adana lezzetlerinden biri. Adana’da çok tüketilmesine rağmen başka yerlerde diğer lezzetleri gibi tanınıp bilinmiyor. Sakatatı çok seven Adanalılar şırdanı en çok da gecenin geç saatlerinde yemeyi tercih ediyor. Şırdan hayvanların 4 bölümden oluşan midesinin dördüncü kısmına deniyor ve bu bölgenin temizlenip içine baharatlarla karıştırılmış pirincin doldurulmasıyla yapılıyor. Acı biber turşusuyla birlikte kesekağıdı içinde ikram edilen ve üzerine bolca kimyon dökülen bu lezzeti en iyi yapan yerlerden bazıları da Seyhan’daki Şırdancı Bedo ve Şırdancı Mesut. Kocavezir Mahallesi Karacaoğlan Caddesi’ndeki tezgahlar ise şırdanın merkez üssü. Bir nevi dolma olan bu lezzeti tatmak için ödeyeceğiniz ücret ise yaklaşık 10 - 15 TL civarında.

{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}

4 – Mumbar

Mumbar

Hazır konu sakatattan açılmışken ve sokak lezzetleri deyip hafiften acıkmaya başlamışken mumbardan bahsetmemek olmaz. Adanalıların vazgeçemedikleri ve restoran olsun sokak araları olsun en afiyetle yedikleri kendilerine has yemeklerinden mumbar, koyunların kalınbağırsağından yapılıyor. En çok kış mevsiminde tüketiliyor ve kıymalı - bulgurlu hazırlanıyor. Temizlenme işlemini de işin içine katarsak oldukça uğraştırıcı bir yemek olduğunun da altını çizelim. Adana’da şırdan yapan yerler mumbar da yapıyor. Yanında turşu, pul biber, kimyon ile servis edilen mumbarı ortalama 25 TL’ye yiyebiliyorsunuz. Bu arada şırdan ve mumbar yerken önerimiz şekil şemale fazla takılmadan sadece tadına odaklanmanız. Zira görüntüleri tatlarıyla doğru orantılı değil!

5 – Şalgam

Şalgam

Adana’da kebap kültürünü en iyi dengeleyen ve masaya ne gelirse gelsin eşlik etmesini iyi bilen şalgam, genelde turşu suyuyla karıştırılsa da aslı turşu değil! Rengini içinde bulunan havuçtan, tadını da turptan alıyor ve mayalanıp kıvamını bulması neredeyse bir ay sürüyor. Adanalıların milli içeceği olan şalgam kentte su ne kadar tüketiliyorsa o kadar tüketiliyor. Meşhur Kuruköprü Şalgamcısı Ali Göde şalgamı babadan oğula devreden bir gelenekle üreten yerlerden ve çoğu zaman önünde kuyruk oluşuyor. Dilerseniz bir bardak, dilerseniz litresi 6 TL civarındaki şişelerde alabiliyorsunuz.

{search:hatay-otelleri,Hatay Otelleri}

6 – Bici Bici

Bici Bici Tatlısı

Adana sokak lezzetlerinden en serinletici olanı Bici Bici. Sıcak bir Adana gününde içinizi soğutacak bu tatlı, nişastadan yapılmış muhallebinin üzerine buzun rendelenmesi ve üzerine de pudra şekeri ile özel bir şerbetin dökülmesiyle hazırlanıyor. Şehirde birçok nokta ve özellikle Menderes kıyılarındaki seyyar satıcılar bu tatlıyı yapıyor. Abuzer Kadayıf, Faruk Usta da bu tatlı için önerilen diğer adresler. Fiyatı ise 6 TL civarında.

7 – Karakuş ve Halka Tatlısı

Halka Tatlısı

Adana sokaklarında şerbetli tatlı satan küçük tezgahlar ve dükkanlarla bol bol karşılaşıyorsunuz. Kilo almaktan korkmuyor ve tatlı hamur işlerine dayanamıyorsanız bu tezgahlara daha alıcı gözle bakmanızı ve Karakuş tatlısını denemenizi öneriyoruz. Tatlı adını tarçınlı ceviz ezmesinin hamurun içine konulup kuş şeklinde katlanmasından alıyor. Halka tatlı ise yine bu tezgahların vazgeçilmezi ve sokakta yürürken ayaküstü ağzınızı tatlandıran lezzetlerden biri. Tatlıcı Gönül Kardeşler adı bu tatlılarla özdeşleşmiş dükkanlardan ve camekanları açık bu mekanda tatlıyı tepsilerden kağıtla siz alıyorsunuz. Fiyatlar ise oldukça cüzi, her tatlının adedi sadece 1,5 TL.

{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}

8 – Adana Simidi

Adana Simidi

"Simit her yerde simit" diyorsanız aslında öyle değil, her yörenin simidi kendine özel! Karnı acıkanı ayaküstü doyuran simit Adana’da daha geniş, daha çıtır ve içindeki şeker oranından olsa gerek daha tatlı!

9 – Adana Böreği

Adana Peynirli Börek

Adana’dan büyük şehirlere yayılan ve tıpkı baklava gibi ince katmanlı olmasıyla fark yaratan börekleri kıymalısından pastırmalısına kadar çeşit çeşit bulabiliyorsunuz Adana sokaklarında. Başka yerlerde bir böreğe Adanalı dedirten de çoğunlukla içindeki peynirin uzayıp çatala dolanması oluyor. Bu arada Adana’da böreği güncellemişler ve çikolatalısını da yapmışlar.

10 – Muzlu Süt + Yengen Tost

muzlu süt ve yengen tost

Tostun yanına süt iyi gider mi gibi bir tereddüttünüz varsa Adana’da muzlu sütün özel bir yeri olduğunu söylemeden geçmeyelim. Krema gibi koyu bir kıvama sahip muzlu sütün içine biraz da bal katıyorlar. Muz bildiğimiz muz, fakat süt keçiden olduğu için fark yaratıyorlar. Seyhan’daki Kazım Büfe bu ikiliyi deneyimleyebileceğiniz en bilindik adreslerden ve 24 saat açık.

11 – Sıkma

Adana Sıkma

Şehrin sokak lezzetleri arasında en hafif tatlardan biri olan sıkma için, el açması yufkayla peynirin muhteşem uyumu da diyebiliriz. Birçok sokağın köşesinde ve özellikle de baraj kıyısındaki Menderes bölgesinde portatif masa ve taburelere oturup yiyebileceğiniz sıkmayı turşuyla birlikte ikram ediyorlar. Fiyatı ise ortalama 5 TL ve tıpkı gözleme gibi iç harcını farklılaştırabiliyorsunuz. 

{search:çukurova-otelleri,Çukurova Otelleri}

Yorumlar

Lale Dikilili 
08.02.2022
Adana mutfagindan cigkofte,manti,anali kizli burda yer almasini beklerdim..
tokay ceritoğlu 
05.11.2020
Dükkan isimleri değişse de her şey eskisi gibi,haşlama ve yağda kızartılmış içli köftede olsa tüm lezzetleri tanımış olacağız.Bunlar dayanılmaz lezzetler,yemeğe doyulmaz.