Adıyaman kadim bir uygarlık olan Kommagene Krallığına ev sahipliği yapmış, çevresindeki illerle benzer kültürü yüzyıllar boyunca paylaşmış bir ilimiz. Hal böyle olunca geçmişten günümüze kadar gelen farklı medeniyetlere ait çeşitlilik ve kültür Adıyaman mutfağının da ayrılmaz bir parçası halini almış.
{facility:0}Adıyaman mutfağında genel olarak yemeğin temelini küçükbaş hayvan eti, buğday ürünleri ve bakliyatlar oluşturuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağında baskın olan et, yanında soğan, sarımsak, maydanoz ve pul biber ile ayrılmaz bir bütünlük oluşturuyor. Bol baharatın her daim kullanıldığı Adıyaman Mutfağına bu yazımızda yakından bakmak, lezzetli sofraların kurulmasını sağlayan tadları sizlere tanıtmak istedik. Adıyaman gezilecek yerler düşünüldüğünde, Adıyaman yemeklerini de es geçmemeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Tıpkı Güney Doğu Anadolu’nun diğer illerinde olduğu gibi Adıyaman da gastronomi alanında önemli lezzetler barındırmakta. 2019 yılında ilki düzenlenen Adıyaman Gastronomi Günleri, yöresel lezzetleri ön plana çıkararak, Adıyaman’ın yerel anlamda kalkınması konusunda oldukça önemli bir etkinlik. Geçmişten gelen kültürü günümüzdeki damak tadı anlayışıyla birleştirip uluslararası arenada ülkemizi temsil ederek yerli ekonomiyi kalkındırmayı amaçlayan Adıyaman Gastronomi Festivali her sene farklı tarihlerde gerçekleşmektedir.
{ad:0}Adıyaman’a gittiğinizde aşağıda saydıklarımız bu lezzetler dışında daha pek çok yöresel yemeği mevcut. Lokantalarda bulamayacağınız birçok yöresel yemekler evlerde hala pişirilmekte. Adıyaman’da bir çiğ köfte yedikten sonra hediye olarak alabileceğiniz yörenin meşhur ürünleri:
Meyir Çorbası: Adıyaman yöresel yemekleri denilince akla birbirinden farklı ve Adıyaman sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında gösterilen Meyir Çorbası gelir. İçinde nohut, patlıcan, dövme aşı, soğan olan çorba yoğurt ile yapılmaktadır. Başlı başına bir yemek olan Meyir Çorbası Adıyaman’ın geleneksel yemekleri arasında yer alır.
Yarpuzlu Köfte: Adıyaman ile özdeşleşmiş Adıyaman yöresel lezzetleri arasında sayabileceğimiz bir diğer yemek Yarpuzlu Köfte. Yarpuz yöreye özgü bir nane çeşidi aslında. Kuşbaşı kuzu eti, dana kıymanın karışımı ile yapılan bu sulu yemek nohut ve bulgur gibi doyurucu bakliyatları da içerisinde barındırıyor. Adıyamanlıların misafir geldiğinde yaptıkları bu sulu yemek sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında.
Çiğ Köfte: Neredeyse Türkiye’nin her yerinde görebileceğiniz bir lezzet Çiğ Köfte. Urfa mı Adıyaman’da mı daha lezzetli diye soracak olursanız, Adıyaman çiğ köftesinin daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Daha acı yapılan Adıyaman çiğ köftesi yanında şalgam içerek tüketebileceğiniz bir lezzet.
Adıyaman Tavası (Besni Tavası): Adıyaman yöresel yemekleri arasında sayabileceğimiz Besni Tava daha çok sebze ağırlıkta olan bir yemek. Patlıcan, domates, biber, soğan ve sarımsağın birleşmesi sonucunda biraz da kuzu eti katılarak yapılan oldukça doyurucu bir yemek. Lavaş ekmek veya pide ekmek ile tepsiden yenen bu yemeğin lezzetini tarif etmemiz pek mümkün değil.
Buhara Pilavı: Adıyaman mutfağında bakliyatın yerinin ayrı olduğunu belirtmiştik. Nohut ve kuzu kavurma eti ile kaplı Buhara Pilavı her yemeğin yanında tüketilen başka bir Adıyaman lezzetidir. Oldukça doyurucu bir yemek olan Buhara pilavını Adıyaman seyahatinizde mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.
Pirpirim Salatası: Et ve kebabın ağırlıklı olduğu bir mutfakta salatalar olmazsa olmazdır. Adıyaman mutfağında en sık tüketilen salatalar arasında da Pirpirim salatası geliyor. Semizotu ile yapılan bu salata zaman zaman yoğurt eklenerek cacık kıvamında da yapılıp, yemekler yanında tüketilmektedir.
Kavurmalı Hitap: Görüntüsü kapalı kavurmalı pideyi andırsa da iç harcı oldukça baharatlı olan bu yemeği Adıyaman lezzetleri arasında üst bir yere koyabilirsiniz. Elle açılan hamur içerisine bol yöresel baharatla kavurmanın birleşimi olan harç koyulur ve fırına verilir. Adıyaman’da pek çok mekanda yiyebileceğiniz gibi, evlerde de sık sık yapılan bir lezzettir.
Şillik Tatlısı: Halk arasında Şıllık tatlısı olarak da bilinen bu tatlı Adıyama’ın yöresel tatlıları arasında ilk sırada yer alıyor. Yapımı oldukça zorlu olan bu tatlının ana malzemesi un ve süt. Krep kıvamında bir hamur oluşturulup, tavada pişiriliyor ve içerisine tereyağ, pekmez konulup sonra üzerine şerbet dökülerek servis ediliyor. Tercihe göre fıstık ve cevizle servis edilen bu tatlıyı Adıyaman’da hemen hemen her restoranda bulabilir, Adıyaman tatlıcılarında tadabilirsiniz.
Burma Tatlısı: Adıyaman’ın geleneksel tatlıları arasında yer alan Burma Tatlısı, el açması yufka ile yapılan ve içerisine genelde bol ceviz konulan şerbetli bir tatlı. Bayramlarda, özel günlerde, misafir ağırlamalarında sık sık tüketilen bu tatlıyı Adıyaman seyahatinizde hemen hemen her yemek yerinde bulabilirsiniz. Son yıllarda bol fıstıklı olarak da yapılmaktadır.
Topak Helvası: Şekli nedeniyle adını alan Topak Helvası, Adıyaman’ın lezzetli bir diğer tatlısı. Pekmez kültürü bir hayli gelişmiş olan yörede tatlılarda şeker yerine daha çok pekmez kullanılmaktadır. Geleneksel Adıyaman yöresel tatlarından olan topak helvası daha çok cenazelerde, düğün ve nişan gibi özel günlerde tüketilir. Yapımı ise oldukça basittir. UN, susam, tereyağ ve cevizle yapılır ve uzun ömürlüdür. Sağlıklı bir atıştırmalık olan topak helvasını Adıyaman’da her yerde deneyebilirsiniz.
Tene Helvası: Adıyaman’ın bir diğer meşhur tatlısı Tene, lezzeti yanında besleyici bir tatlı olması ile de biliniyor. Nişasta, pekmez, tereyağ ile hazırlanan Tene helvası üzerine bol ceviz konularak servis ediliyor. Adıyamanlıların özel günlerde tükettiği bu tatlı yemek sonrasında da çay ile birlikte yenildiğinde oldukça güzel bir tada sahip olmaktadır.
Dibek Kahvesi: Adıyaman'ın en meşhur içeceklerinden biri Osmanlı mutfağında da yer alan dibek kahvesidir. Dünyanın pek çok noktasında popüler olan dibek kahvesi, şehrin değişmeyen lezzetlerden biridir. Türk kahvesinin öğütülmesiyle ve çeşitli bitkilerin karışımıyla elde edilen dibek kahvesi, kenti ziyaretlerde de hediye olarak tercih edilen ürünlerin başında gelir.
Adıyaman’a gittiğinizde Nemrut Dağı Milli Parkı’nı gezmenizi, Perre Antik Kenti’nde bölgede yaşamış olan uygarlıkları keşfetmenizi ve Karakuş Tümülüsü’nde Kommagene Kralı Antiochus’un eserlerini görmenizi, Dünyanın en eski köprüsü olan Cendere Köprüsü üzerinden geçmenizi tavsiye ederiz. Adıyaman Gezilecek Yerler konusunda detaylı olarak tavsiyeye ihtiyacınız varsa Adıyaman Gezi Rehberi’mizi okumanızı öneririz. Bu kadar gezdiniz, yoruldunuz. Sıra yukarıda saydığımız Adıyaman lezzetlerini, Adıyaman’ın yöresel yemeklerini yemeye geldi. Adıyaman seyahatiniz sırasında Adıyaman yöresel yemeklerini tadabileceğiniz bazı restoranları sıralamak isteriz:
{search:adiyaman-otelleri,Adıyaman Otelleri}