Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Ağrı’nın Gezilmesi Gereken Tarihi Noktaları

Ağrı’nın Gezilmesi Gereken Tarihi Noktaları

Paylaş
Alper Kaya  
Eklenme: 21 Aralık 2021 - 14:39
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 20:33
Ağrı’nın Gezilmesi Gereken Tarihi Noktaları
Tarihi ve kültürünün yanı sıra sahip olduğu doğal güzelliklerle Doğu Anadolu Bölgesi’nin mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirleri arasında ilk sıralarda gelen Ağrı; tarih boyunca içerisinde pek çok farklı medeniyeti barındırmış. Hititler, Hurriler, Urartular, Persler, Bizanslar ve Abbasiler’in ardından Türkler bölgeye yerleşmiş. Türkiye’nin en büyük dağını sınırları içinde barındıran Ağrı’da gezilip görülmesi gereken tarihi noktaları birlikte keşfedelim mi?

Doğubeyazıt’ı Gözler Önüne Seren Saray: İshakpaşa Sarayı

Ağrı’nın Gezilmesi Gereken Tarihi Noktaları

{ad:0} Yer aldığı tepeden, Doğubeyazıt’ın eşsiz manzarasını tamamen gözler önüne sermeyi başaran İshakpaşa Sarayı’nın 100 yıla yakın süren inşası 1700’lü yıllarda gerçekleştirilmiştir. Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan İshakpaşa Sarayı’nın içinde cami, merasim, aşevi, türbe, harem, selamlık dairesi ve eğlence dairesi bulunmaktadır. 366 odalı dev bir kompleks olan İshak Paşa Sarayı, Topkapı Sarayı’nın ardından ikinci teşkilatlı saraydır ve aynı zamanda dünyanın ilk kaloriferli yapısı olma özelliğini taşımaktadır. Dünya çapındaki ünüyle, Ağrı’yı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken noktalardan birisi, belki de ilki…

Hz. Ali’nin Ayak İzleri: Meya Mağaraları

Ağrı’nın Gezilmesi Gereken Tarihi Noktaları

Hz. Ali’nin ayak izlerinin olduğu taşların bulunduğu rivayet edilen Günbuldu Köyü’ndeki dikkat çekici bir antik kent olan Meya Mağaraları pek çok tarihi kalıntıyı da etrafında barındırmakta. Mağaranın içinde barınma alanları, tapınak, ibadethane ve tehlikelerden korunma amacıyla kayalar üzerine inşa edilen odalar bulunmakta. Odaları incelemek için, kayaların üzerine oyulan deliklere ayak basmak ve dolayısıyla tehlikeli olabilecek bir tırmanışı göze almak gerekiyor.

Urartuların Mirası: Doğubeyazıt Kalesi

Ağrı’nın Gezilmesi Gereken Tarihi Noktaları

Tam olarak hangi tarihte yapıldığı kestirilmese de yakınındaki mezardan ötürü Urartu Dönemi’nde yapıldığı kanıtlanan kale; Doğubeyazıt’ın 5 kilometre doğusunda yer alıyor. Kayalıklar üzerine inşa edilen kaleyi çevreleyen surlar yıllar içinde yıkılmış olsa da kalenin içinde mağaralara ve mabetlere ait kalıntılara rastlanmaktadır. Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde Osmanlı Devleti’nin himayesine geçen Doğubeyazıt Kalesi’nin 1374 yılında restore edildiğine dair bilgiler kaynaklarda yer almaktadır.

Edebiyata Meraklı Bir Filozofun Mekânı: Ahmed-i Hani Türbesi

Ağrı’nın Gezilmesi Gereken Tarihi Noktaları

1651 yılında dünyaya gelen, ölüm tarihi ise bir muamma olan; Ağrı’nın filozoflarından kabul edilen, şair ve tarihçi olan Ahmed-i Hani’nin türbesi İshak Paşa Sarayı’nın üst tarafında yer alıyor. Mimarisi ilgi çekici bir yapıya sahip olan türbeyi, yaşadığı dönemde kaleme aldığı eserlerle de ilgi gören Ahmed-i Hani’nin en meşhur eseri olan, 1990 yılında sinemaya da uyarlanan “Mem û Zîn”i izledikten veya eseri okuduktan sonra ziyaret ettiğinizde atmosferi şüphesiz daha etkileyici olacaktır.

Osmanlı’nın Tarzını İncelemek İçin: Hamur Kümbeti

Ağrı’nın Gezilmesi Gereken Tarihi Noktaları

Yapım yılı kesin olarak bilinmese de İshak Paşa’nın torunu Mir İbrahim Paşa’nın ölen çocukları için yaptırdığı tahmin edilen Hamur Kümbeti, bu sebeple İbrahim Paşa Kümbeti adıyla da anılmaktadır. 1800’lü yıllarda yapıldığına dair emareler bulunan Hamur Kümbeti 4.7 x 11.5 ebatlarında olup dikdörtgen bir yapıdadır. Yoğun ölçüde kesme taşlarla inşa edilen yapısı, sade bir mimariye sahiptir. Mimarisiyle, Osmanlı’nın kümbet mimarisinin geleneksel bütün özelliklerini yansıtmaktadır. Dolayısıyla bu alanda merakı olan veya araştırma yapanların mutlaka görmesi gereken yapılar arasında ilk sıralardadır.

Kralın Kızının Ağrı Masalı: Şoşik Kalesi

Ağrı’nın Gezilmesi Gereken Tarihi Noktaları

Tam olarak ne zaman, kimin tarafından yaptırıldığı bilinmese de rivayetlere göre Sultan Hasan oğlu Ziyaüddin tarafından inşa edildiği düşünülen, kralın kızı için yaptırıldığı varsayılan ve bu nedenle halk arasında “Kız Kalesi” olarak anılan Şoşik Kalesi, sert kayalıklar üzerinde, günümüze dek ulaşan birkaç bölümüyle ziyarete açıktır. Hamam kısmıyla birkaç odası günümüze ulaşan Şoşik Kalesi’nin mevcut hâli Ağrı’nın tarihi hakkında önemli ipuçlarını sunmaktadır.

Birçok efsane ve hikayeye konu olmuş bu ilginç şehri yakından tanımak için uygun fiyatlı Ağrı Otellerini aşağıdan bulabilirsiniz;

{search:agri-otelleri,Ağrı Otelleri}

Yorumlar

Aesthetic Man 
21.12.2021
Agri'dan yaziyorum: "Kralın Kızının Ağrı Masalı: Şoşik Kalesi" basligi altindaki resim Şoşik Kalesi DEGIL, Ishakpasa Sarayi'nin gun batimi goruntusudur.