{ad:0} Türkçesi "uçurtma sörfü" olmakla birlikte, paraşüt sörfü olarak da bilinir. 1999 yılında ülkemize gelmiş ve zamanla popülaritesini arttırmış bir spor olan Kitesurf, ayaklarınıza geçirdiğiniz bir board ve üzerinize giydiğiniz kontrol yeleğine bağlı bir uçurtma ya da paraşüt sayesinde yapılıyor. Rüzgarın verdiği güçle deniz üzerinde kayıp gidiyor, bağlı olduğunuz paraşüt sayesinde de havada süzülüyorsunuz. Yani su kayağı ile sörfün harmanlamış hali gibi diyebiliriz. Fiziksel güç gerektirmez, önemli olan şey koordinasyondur. Uçurtmayı kontrol ettiniz mi, tamamdır bu iş. İhtiyacınız olan dalgadan ziyade rüzgardır. Oldukça heyecan verici ve cool bir spor olmasının yanı sıra, insana kendini özgür hissettirir. Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
Kitesurf yapmak için temelde 6 adet ekipmana ihtiyacımız var. Belimize taktığımız ve uçurtmadaki bütün gücü alan harness, su üstünde kalmamızı sağlayan board, uçurtma ya da paraşütü şişirmeye yarayacak olan pompa, tüm kontrolü sağlayan ve asıl ana malzememiz olan bar, uçurtmanın bağlantısını sağlayan ve en önemli malzemelerden biri olan güvenlik kordonu, Kitesurf yapabilmek için olmazsa olmaz malzemelerden biri olarak uçurtma ya da paraşüt. Pompa haricinde bunlardan biri olmazsa Kitesurf yapamazsınız. Peki Bu Ekipmanlar Pahalı Mıdır?
Kitesurf, sanıldığı kadar pahalı bir spor değil. Tabi kendi branşında. Koşu, fitness, yüzme gibi sporlarla kıyasladığınızda elbette ki pahalı. Yelken branşında yer alan bir spor olduğu için bu kategoride değerlendirmek gerek. Ve bu branşın en az maliyetli sporu diyebiliriz Kitesurf için. Mesela rüzgar sörfünün komple ekipman seti 2500-3000 Euro civarındayken, Kitesurf’ün 1000-1500 Euro dolaylarında. Kitesurf eğitimi fiyatları ise okuldan okula değişiklik göstermekle birlikte, kademe kademe ve 6-8 saat olmak üzere farklılaşabiliyor ve fiyatları 1000 TL ile 2000 TL arasında seyrediyor. Hangisi Daha Zor; Kitesurf mü Windsurf mü?
Kitesurf, Windsurf’e yani rüzgar sörfüne göre çok daha zor bir spormuş gibi algılanır. Hatta dışarıdan Kitesurf’ü izleyen kişiler, bu sporun oldukça zor öğrenileceğini bile düşünebilir. Halbuki durum bunun tam tersidir. Kitesurf, rüzgar sörfünün aksine daha kısa bir sürede ve daha az efor sarf edilerek öğrenilen bir spor. Rüzgar sörfünde 1 yılda gelebileceğiniz seviyeye, Kitesurf’te 2-3 ayda gelebilirsiniz. Türkiye’de Kitesurf Mevsimi Ne Zaman?
Ülkemizde Kitesurf sezonu mart başı itibariyle açılıyor ve kasıma kadar devam ediyor. Ancak rüzgarın en garanti olduğu zaman dilimi haziran ve eylül ayları arasında. Eğer söz konusu eğitim almaksa, o zaman sizin için en ideal zamanın mart ve nisan ayları olduğunu söyleyebiliriz. Zira temmuz ve ağustos ayları Kitesurf’ün en popüler dönemi ve bu işi öğrenecekseniz daha sakin zamanları tercih etmeniz sizin için mantıklı bir hareket olur. Eğitim Şart Mı?
Evet, şart! "Ben bunu tek başıma öğrenirim yea" diyen cengaverler varsa aramızda baştan belirtelim; hem teoride hem de pratikte Kitesurf öğrenmek istiyorsanız, bunu kesinlikle bir eğitmen gözetiminde yapmanız gerekiyor. Düşünün ki uçurtmaya doğrudan bağlısınız. Ekipmanı düzgün kurmalı, uçurtmayı doğru kaldırıp indirmeli, olası bir durumda güvenlik sistemlerini doğru kullanabilmelisiniz. Uçurtma kontrolden çıktığında çok ciddi kazalar geçirebilir ve çevrenize de zarar verebilirsiniz. Peki Bu Eğitim Nasıl Oluyor?
Öncelikle bir Kitesurf eğitim merkezinden bir eğitim paketi satın alıyorsunuz. İlk kademede Kitesurf’un ne olduğu, ekipmanların tanınması, nasıl kullanılacağı ve kurulumu hakkında bilgiler veriliyor. Bol bol pratik yapıyor ve rüzgarı arkanıza almanız gerektiğini öğreniyorsunuz. İkinci kademede ise su üzerinde boarda çıkıyor, dengede durmayı öğreniyor ve bir takım egzersizler yapıyorsunuz. En temel nokta ise rüzgara hakim olabilmek. Rüzgarın nereden ve hangi yöne doğru estiğini kesinlikle bilmek zorundasınız. Neden Akyaka?
Çünkü Akyaka, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en ideal Kitesurf noktalarından biri. Özellikle bu işi öğrenmek istiyorsanız Akyaka’nın en doğru adres olduğunu söyleyebiliriz. Akyaka’da oldukça büyük bir koy var ve bu koy "Kite Zone" olarak adlandırılıyor. Kitesurf için aranılan rüzgarın yaz boyu istenilen şiddette olması, Akyaka’yı bu iş için en ideal yerlerden biri yapıyor. Denizin sığ ve kumluk olması ise, özellikle yeni öğrenecekler için güven verici bir unsur. Sahip olduğu bu doğal imkanlar, Akyaka’yı dünyanın en iyi Kitesurf bölgelerinden biri yapıyor. Üzücü Bir Haberimiz Var :(
Akyaka’nın kitesurf koyunda geçtiğimiz 29 Ekim’de oldukça üzücü bir olay gerçekleşti. O gün, koyda çıkan yangın neticesinde, orada hizmet vermekte olan üç Kite okulu ne yazık ki çıkan yangında ciddi ölçüde zarar gördü. Kitebase Gökova, Kite Extreme Turkey ve Kiteboard Gökova isimli eğitim merkezleri tamamen yandı. Tüm okullar, sörfçülerin ekipmanları, yılların emekleri ve birikmiş hatıraların hepsi, 1 saat içerisinde küle döndü. Şimdi Yardım Eli Uzatma Zamanı
Bu iş ciddi bir emek işi, yapılan iş oldukça değerli. 1999 yılında ülkemize kazandırılan Kitesurf sporunun hala daha varlığının sürmesinde ciddi emekleri olan bu 3 okulun, hepimizin küçük ya da büyük desteğine ihtiyacı var. Gelin, onların yaralarını birlikte saralım ve bu 3 güzel okulu inşa edebilmek için yanlarında olduğumuzu gösterelim. Destekte bulunmak için buraya tıklayabilirsiniz. Rüzgarınız bol olsun!