{ad:0} Sokaklarında yürürken bol bol rastlayacağınız Alaçatı evlerinin tarihi, 1800’lü yıllara kadar uzanıyor. O tarihlerde Alaçatı’da yaşayan Rum kesiminden insanlar, evlerini spesifik özelliklerle inşa etmişler. Bunlar arasında renkli ve sokağa bakan kapıları, kendilerine özgü bahçeleri ve tahta pencereleri örnek gösterilebilir. Bakmaya doyamadığımız Alaçatı evleri aynı zamanda çok güzel fotoğraf kareleri oluşturmanıza da olanak tanıyor.
Alaçatı gibi bol rüzgâr alan bir yerde, bu rüzgârdan faydalanmamak elbette olmaz. Eski Rumlar da böyle düşünmüş olmalılar ki 1800’lü yıllarda buğday öğütmek için yel değirmenleri inşa etmişler. Eskiden sayısı epey fazla olan değirmenlerden sadece 10 tanesi günümüze ulaşabilmiş. Fakat bunların arasından 4 tanesi, epey eski olmalarıyla dikkat çekiyor. Değirmenaltı Meydanı’nda bulunan bu tarihi yapıları akşamüstü saatlerinde ziyaret etmenin tadı bir başka oluyor. Nedeniyse çevresinde bulunan upuzun düzlüklerin batı cephesine bakması.
Pazaryeri Camii, aslında kökenleri 1870’lere dayanan bir kilise. Sonradan içerisindeki motifler bozulmadan yalnızca örtü ile kaplanarak camiye çevrilmiş. Yığma moloz taş tekniğiyle inşa edilen bu özel yapı, avlusuyla ve iki dinin buluştuğu ortak mimarisiyle Alaçatı’nın sembollerinden birine dönüşmüş durumda. Aynı zamanda çevresinde güzel çay bahçelerinin olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Kemalpaşa Caddesi’ni Alaçatı’nın meydanı olarak düşünebilirsiniz. Bu kısımda birçok popüler işletme yer alıyor. Ünlü restoranlar, kafeler, butik mağazalar ve hediyelik eşya dükkanları bu caddede bulunmakta. Eğer caddeyi ziyaret etmeyi düşünürseniz, akşam vakti oldukça kalabalık olduğuna da değinmek isteriz. Sabah erken saatlerde caddeyi gezmekte ve akşam yemeği için sabahtan rezervasyon yaptırmakta fayda var.
Hacı Memiş Sokağı, Kemalpaşa Caddesi gibi bir meydan olarak düşünülebilir fakat daha sakin ve daha küçük bir alanı kapsıyor. Daha salaş restoranlar, kafeler ve butik oteller bu sokakta bulabileceğiniz mekanlar arasında. Dikkat çeken birçok konsept mağaza ve sanatsal dekorlara sahip kafelerle Hacı Memiş Sokağı, aynı zamanda estetik bir profile de sahip.
Cumartesi ve Pazar günleri açılan bu pazar yerinde Alaçatı halkı ve çevre bölgelerden gelen satıcılardan Ege Bölgesi'ne ait sebze, ot, reçel gibi gıdalar satın alabilirsiniz. Ayrıca takı ve kıyafet konusunda da oldukça zengin olan bu pazarda Alaçatı modasına uyum sağayabileceğiniz birçok seçenek mevcut.
Alaçatı'da rüzgar ve uçurtma sörfü olmazsa olmazlardan. Bölgenin dört mevsim rüzgarlı oluşu bu sporlara olanak sağlıyor ve bu yüzden Alaçatı rüzgar ve uçurtma sörfünde olmazsa olmaz mekanlardan. Sahil boyunca sporcuları izleyemek mümkün. Dilerseniz rüzgar ve uçurtma sörfünü öğrenebileceğiniz sörf okulları da mevcut.
Alaçatı'ya gelmişken yüzmemek olmaz. Bölgede birçok plaj ve koy bulabilmek mümkün. Bunlardan başlıcaları kuzeydeki Ilıca Plajı, güneydeki Çark Plajı ve Delikli Koy. Ilıca Plajı kaplıca özelliğiyle ünlü olup sonbahar ve ilkbaharda da yüzmeye olanak tanıyor. Halk plajlarına ücretsiz giriş yapabilir, dilerseniz içerdeki özel işletmelerde şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz.
Birbirinden renkli ve konsept mağazaların, otellerin oluşturduğu daracık, arnavut kaldırımlı Alaçatı sokaklarında kaybolun, her sokağın şaşırtıcı sürprizlerine hazırlıklı olun ve bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın. Alaçatı aslında mimarisi itibariyle bütünlüklü olarak gezilebilecek nitelikte, bu yüzden sokaklarına da listemizin başında yer vermek istedik. Tarihi Rum evlerinin arasından yürürken esen rüzgârlar sizi nereye savurursa oraya gitmenizde fayda var. Çünkü rengarenk sokakları süsleyen mor çiçekler ve Arnavut kaldırımları olsun, yola konulmuş restoranların mavi sandalyeleri olsun, akşam vakti ışıldayan loş sokak lambaları olsun Alaçatı sokaklarının geneli eşsiz ve görülmeye değer.
Alaçatı'da yapılacaklar saymakla bitmiyor. Alaçatı'ya geldiğinizde tatmanız gereken lezetler ve mekanlar;
Eğer İzmir’de bulunuyorsanız şanslısınız çünkü Alaçatı ile aranızda sadece 75 kilometre bulunmakta. Bu da yaklaşık 1 ile 1,5 saat arasında bir yolculuk demek oluyor. Ulaşım içinse şahsi arabanız dışında kolaylıkla İzmir-Çeşme minibüslerini kullanabilirsiniz. Eğer İzmir dışından gelecekseniz de birçok şehirden Alaçatı’ya sefer düzenleyen otobüs firmaları bulabilmeniz mümkün. Fakat özellikle yaz aylarında artış gösteren sefer sayılarını yakalamak için erkenden biletinizi almanızı tavsiye ederiz. Malum, Alaçatı gibi bir cennete talep de fazlasıyla yoğun olmakta. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki Alaçatı haritasına bakabilirsiniz.
Renkli gece hayatını da tecrübe ettikten sonra yapılacak tek bir şey kaldı; dinlenmek. Şanslısınız ki Alaçatı'nın bir diğer ünlü yanı da Alaçatı Butik Otelleri ve Alaçatı Pansiyonları. Bölgenin doğasıyla uyumlu, birbirinden güzel butik otel ve pansiyonlarını Neredekal.com üzerinden inceleyebilir, avantajlı Alaçatı fırsatlarından yararlanabilirsiniz. {search:alacati-otelleri,Alaçatı Otelleri}