Türklerin en yoğun yaşadığı ülkelerden biri olan Almanya, Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Schengen vizesiyle girilebilen kapılardan biridir. Yüksek yaşam kalitesi, ücretsiz eğitim imkanları ve cazip iş olanaklarıyla da ülkemizden oldukça fazla trafik alan Almanya "Dünyanın en yaşanılası şehirleri" açısından da bir hayli zengin. Tarih, sanat, modern şehir anlayışı, adil gelir dağılımı, güven ve liyakatiyle adından söz ettiren Schengen üyesi ülkeye yakın zamanda seyahat planlıyor ve Almanya vizesi nasıl alınır? konusunda bir yönlendirmeye ihtiyaç duyuyorsanız sizin için geniş bir vize rehberi hazırladık.
{ad:0}İlk önce Almanya Türkiye'den vize istiyor mu sorusunun cevabından başlayalım; Evet, Almanya bordo pasaportlu (umuma mahsus) Türk vatandaşlarına vize uyguluyor ve bordo pasaport hamillerinin Almanya’ya girişte, transit geçişlerde ülkenin dış temsilciliklerinden vize alması gerekiyor. Vize başvurunuzu Almanya’nın yetkili kıldığı aracı kurum üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Aracı kurum başvuru bilgilerinizi konsolosluk adına kaydederken, vizenizin onay-ret nihai kararını da yurt dışı temsilcilikleri veriyor. Almanya’nın yetki verdiği kurumlarla ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Eğer yeşil (hususi), gri (hizmet) ve siyah (diplomatik) pasaportunuz varsa 6 ay (180 gün) içinde 90 günü aşmamak şartıyla Almanya’ya yapacağınız seyahatler vizeden muaf tutuluyor. Ayrıca tıpkı Almanya gibi Schengen ülkelerinden birinde ikamet ediyorsanız Almanya’ya vizesiz girebiliyor, transit geçiş yapabiliyorsunuz. Almanya seyahatinizden önce alınmış çoklu ve halen geçerli olan bir Schengen vizeniz varsa Almanya için ayrıca vize almanız da gerekmiyor.
Schengen vizesi Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında serbest dolaşım sağlıyor. Bu serbest dolaşım ağına sahip 26 ülke arasında Almanya da var. Eğer Almanya seyahatiniz 90 günü aşmıyorsa Almanya vizesi yerine Schengen vizesi alabilir, 26 ülkeyi de tek bir vizeyle gezebilirsiniz. Schengen vizesiyle gezebileceğiniz diğer Schengen ülkeleri ise şöyle; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Danimarka, Fransa, Finlandiya, İzlanda, İspanya, Letonya, İtalya, Macaristan, Yunanistan, Norveç, Hollanda, Slovakya, Slovenya, Portekiz, Polonya, Litvanya, Malta, Lüksemburg, İsviçre, İsveç, Hırvatistan ve Lihtenştayn.
Çok daha fazla bilgiye erişmek isteyenler A'dan Z'ye Schengen Vizesi Hakkında Her Şey başlıklı blog yazımıza bakabilirler. Buna ek olarak daha önce hazırlamış olduğumuz Yunanistan Vizesi Nasıl Alınır? başlıklı rehber de size yol gösterecektir.
Almanya’da uzun süreli kalmak için; Vize başvurunuzu Almanya Konsolosluğu ya da Büyükelçiliğine yapmanız gerekiyor. Almanya’ya 90 günü aşmayacak bir seyahat için; Son 5 yıl içinde Schengen vize başvurusunda bulunmuşsanız ve parmak iziniz de alınmışsa vize için başvurunuzu şahsen yapmanıza gerek yok, aracı kuruma yetki vererek ilerleyebiliyorsunuz. Ama son beş yıl içerisinde hiç vize başvurusunda bulunmadıysanız ve parmak iziniz de alınmadıysa başvuruyu bizzat kendinizin yapması gerekiyor. Schengen vize başvurusunda izlenecek adımlar ise şöyle;
Pasaport süreci: Almanya Schengen vizesi için yapacağınız başvuruda pasaportunuzun 10 yıldan eski olmaması gerekiyor. Ayrıca son iki sayfasının boş olması ve seyahat sürenizden sonra en az 3 ay daha geçerliliğini koruması da önemli.
Randevu süreci: Randevunuzu yetkili aracı kurumdan online olarak da alabilir, başvuru formu doldurabilirsiniz.
Belge ve evrak süreçleri: Randevunuza giderken tüm belgelerin bir dosya olarak hazırlanıp sunulması bekleniyor. Eksik bir evrak başvuru sürenizi uzatabileceği gibi, seyahatiniz için de bir risk oluşturabilir.
İlk kez Schengen vizesi alıyorsanız parmak izi vermeniz şart. Parmak iziniz en az 5 yıl geçerli oluyor ve başka vize taleplerinizde de bir daha istenmiyor.
Almanya seyahatiniz için vize başvurusu yaparken seyahat amacınıza bağlı olarak bir vize türü belirlemeniz gerekiyor. Seçebileceğiniz vize türleri de farklı kategorilerde değerlendiriliyor.
Bu Schengen vizesini Almanya’da 90 günü aşmayacak seyahatler için alabiliyorsunuz. C tipi vize tanımı içine giren Almanya vize türleri şöyle;
Almanya Turistik Vizesi: Almanya’da çıkacağınız kültür turları, katılacağınız festivaller ve eğlence amaçlı gezilerde almanız gereken vize olan Almanya turistik vizesi, aynı zamanda ülke seyahatlerinde en çok başvurulan vize türüdür.
Almanya Ziyaret Vizesi (akraba, arkadaş, aile ziyaretlerini kapsayan vize): Bu vizeye başvururken yanına gideceğiniz akrabanın, arkadaşın ya da ailenin size bir davetiye göndermesi gerekiyor.
Almanya Ticari Vizesi: Almanya’ya yapacağınız iş seyahatleri, fuar katılımları için bu vizeye başvurmanız gerekiyor.
Almanya Kısa Süreli Staj ve Eğitim Vizesi: Bu vizeyle Almanya’da kısa süreli eğitimlere ve staja gidebiliyorsunuz.
Almanya Spor ve Kültür Faaliyetleri Vizesi: Almanya’ya bir spor müsabakası ya da bir kültür faaliyeti için gidiyorsanız bu vizeye başvurabiliyorsunuz.
Bu vize türüyle Almanya’da 90 günden daha fazla kalabiliyor, Almanya’da çalışabiliyor, eğitim görebiliyor, ikamet edinebiliyorsunuz. D tipi vize ulusal vize olarak da adlandırılıyor.
Almanya Çalışma Vizesi: Ülkeye gidiş amacınız çalışmak ise başvurunuzu bu vize türü için yapmanız gerekiyor. Vizeye başvururken çalışmak için bir Alman firmasıyla da anlaşmış olma şartı da aranıyor.
Almanya Erasmus Vizesi: Bu vize Almanya’daki üniversitelerde kısa süreli öğrenci ya da personel değişim programlarına katılmak için alınıyor.
Almanya Dil Okulu Vizesi: Gideceğiniz dil okulunun eğitim süresinin 90 günü aşıp aşmaması bu vizeye başvuru açısından da büyük bir önem taşıyor. Şöyle ki; Eğer 90 günü aşmayan bir dil programına katılıyorsanız kısa süreli Schengen vizesi alabilirsiniz. Eğer ülkeden 90 günden fazla kalmanız gerekiyorsa bu vizeyi almanız gerekiyor.
Aile Birleşimi Vizesi: Almanya’da yaşayan aile üyelerinin yanına gitmek isteyen T.C. vatandaşlarının alması gereken bu vize Almanya’da yaşayıp Türkiye’deki 18 yaş altı çocuğunu yanına getirmek isteyenler tarafından da alınıyor.
Almanya Transit Vizesi: Almanya üzerinden başka bir ülkeye geçecekseniz, uçağınızın aktarma yapması gibi durumlarda ülkeye girişte transit vize isteniyor. Bu vizeye A tipi vize de deniliyor.
Almanya Yatırımcı Vizesi: Almanya’da iş için yatırım yapmak ya da kendinize bir iş kurmak istiyorsanız bazı durumlarda oturum izni de veren bu vize türü için başvurmanız gerekiyor.
Almanya Şoför Vizesi: Bir Alman şirketiyle anlaşmalı olarak yük taşımacılığı yapmak için alınan bu vize Almanya’da nakliye işlerini kapsayan kısa süreli konaklamayı sağlıyor.
Almanya C tipi vize (kısa süreli vize) başvurularını Almanya’nın yetki verdiği danışma merkezleri – turizm acentelerine yapabiliyorsunuz.
Ülkede uzun süreli kalma – ikamet için yapılan D tipi vize başvurularında ise Almanya konsoloslukları ile büyükelçilerine şahsen müracaat etmenizi gerektiriyor.
Alacağınız vize ister kısa süreli C vizesi ister uzun süre kalmalı D vizesi olsun, tüm vize başvurularında istenen ortak belgeler aşağıdaki gibi;
Almanya’ya Erasmus gibi eğitim amacıyla giden bir öğrenciyseniz; Erasmus vizesi alacaksanız, öğrenci belgeniz ve varsa diplomanızla vizeye başvuru yapmalısınız. Bunun yanında öğrencilerden eğitim masraflarını karşılayan kişi ve kurumlardan alınmış bir teminat belgesi ve gideceği okul ile eğitim programını gösteren belgeler de isteniyor. Almanya’ya çalışmak için gidiyorsanız ve çalışma vizesi alacaksanız; Almanya’da çalışmaya gittiğiniz kurumda görev tanımınızı gösteren, anlaşmanızı kanıtlayan belgeler ile firmanın ülkede yapacağınız masrafları karşılayacağına dair teminat mektubu da sunmanız gerekiyor. Almanya’dan dil okuluna gitmek için vize alacaksanız gideceğiniz okulun sizi kabul ettiğine dair belgeleri, ödeme yaptığınıza dair dekontları ve neden dil eğitimine önem verdiğinizi belirten bir mektubu da vize evraklarıyla birlikte sunmanız gerekiyor.
Almanya vizesi için evraklarınızı eksiksiz teslim ettiyseniz vize başvuru süreci ortalama 3 hafta içinde sonuçlanıyor. Süreç esnasında araya giren Noel - bayram gibi resmi tatil günleri biraz gecikmeye de neden olabiliyor ve yoğunluk durumlarında 45 güne kadar uzayabiliyor. Bu sebeple bizim önerimiz Almanya vizesi için bu olasılıkları göz önünde bulundurarak başvurunuzu erken yapmanız. Schengen vizesi için başvurunuzu en erken seyahatinizden 3 ay, en geç de 1 ay önce gerçekleştirebilirsiniz.
Almanya Schengen vizesi için belirlenen 2024 ücreti 80 Euro olup, 12 – 6 yaş arasındaki çocuklar için de 40 Euro ödeniyor. Almanya’da 90 gün kalış süresi veren C tipi kısa vizeler ve transit vize için geçerli olan bu ücret dışında D tipi ulusal vizeler için de 116 Euro vize ücreti ödeniyor.
Altı yaş altı çocuklar, staj, eğitim amacıyla ülkeye giren öğrenciler – değişim öğrencileri, akademisyenler, bilimsel amaçlı seyahat eden bilim insanları, konferans – spor – eğitim etkinliklerine katılacak 25 yaş altı kuruluş temsilcilerinden ise vize ücreti alınmıyor.
Almanya vizesi için bir aracı kurumla ilerleyecekseniz bu ücrete her kuruma göre farklılık gösteren ‘hizmet bedeli’ de ekleniyor. Vize harcının ise vize başvurusundan önce yatırılması gerekiyor.