Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Ana Tanrıça Kenti Aphrodisias

Ana Tanrıça Kenti Aphrodisias

Paylaş
Anonim  
Eklenme: 24 Ocak 2013 - 14:01
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 19:09
Ana Tanrıça Kenti Aphrodisias

Karya’da (Karia), bereketli Menderes Nehri vadisine konumlanan Aphrodisias kenti günümüz Aydın bölgesinde yer alır. Kent antik dönemde, mermer ocakları, mermer heykel üretimi ve her şeyden önemlisi Aphrodite kültü ile bilinir.

M.Ö. 39 yılında, tapınakları ve özel mülkleri yağmalayan Labienus’a karşı Roma’ya bağlı kaldıktan sonra bağımsızlığını kazanan kent, vergiden muaf bırakılmış ve halk Aphrodite (Afrodit) Tapınağında sığınma haklarını artırmıştır. Hiç şüphesiz bu bağışlanan ayrıcalıklarda Aphrodisias’ı kanatları altına alan Octavianus/Augustus’un büyük bir etkisi vardı.

Yerleşmede MS 1. Ve 2. Yüzyıllarda mermer anıtsal yapılar ve kentsel gelişimde büyük çapta bir üretim görülür. 2. Yüzyılın sonlarına gelindiğinde Aphrodisas; tapınaklar, iki agora, tiyatro, stadyum, bouleuterion (meclis binası), Roma hamamı, bir Roma bazilikası, stoalar ve taş döşeli yollar gibi tipik bir Greko-Roma kentinde görülen önemli anıtsal yapılara sahip olur. Bu inşa çılgınlığı, 3. yüzyılın ikinci yarısında sekteye uğrar ve Geç Antik Dönemde Romalı eyalet valilerinin yöntemindeyken tekrar canlanır. 3. Yüzyılın ortalarında siyasi bir dönüm noktası yaşanır: Bağımsız kent statüsü kaybedilir ve kent, Karya-Frigya’nın başkenti olur. Yani kent, artık yerel ve bölgesel politikaları yöneten Romalı bir eyalet valisinin buyruğu altındadır.

{facility:0}

Haberin kaynağı için: Aktüel Arkeoloji / Ocak - Şubat 2013