Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Anadolu Tarihine Tanıklık Etmiş Birbirinden Etkileyici 10 Kale

Anadolu Tarihine Tanıklık Etmiş Birbirinden Etkileyici 10 Kale

Paylaş
Bengi Alkaya  
Eklenme: 31 Mart 2017 - 18:04
 • Son Güncellenme: 08 Kasım 2023 - 17:49
Anadolu Tarihine Tanıklık Etmiş Birbirinden Etkileyici 10 Kale

Tarih boyunca nice savaşa, mücadeleye ve yaşanmışlığa sahne olan ülkemizde medeniyetlerin bıraktığı izler yaşatılmaya devam ediyor. Geçmişten günümüze kadar gelen hikayeleri ile keşfedilmeyi bekleyen kaleler ise bu izlerden biri. Her biri apayrı hikayeye sahip olan kalelerin kimi başka medeniyetlerden korunmak için, kimi gözlem amaçlı inşa edilirken, kimi de masallara konu olmuş bir geçmişe sahip. İşte görkemli görünümleri ile sizi büyüleyecek, ülkemizin ziyaret edilesi 10 muhteşem kalesi. 

{facility:0}

Zengin Kültürel Miras: Kaleler!

Türkiye, zengin tarihi, kültürel mirası ve doğal güzellikleri ile bilinen bir ülke. Fakat bu özgün güzellikleri arasında yüksek tepelere, sarp kayalıklara ve deniz kıyılarına inşa edilmiş etkileyici kaleler de fazlasıyla var. Bu kaleler, sadece taş ve tuğlalardan oluşan yapılar değil, aynı zamanda yüzlerce yıllık tarihlerin savaşların, seferlerin ve hatta aşkların da tanığı. Bu topraklarda Osmanlı'dan Bizans'a, Selçuklu'dan Urartu'ya kadar birçok medeniyet iz bıraktı.

Kızkalesi

Mersin’in Erdemli ilçesinde denizin ortasında inşa edilen Kızkalesi Mersin'e 60 km iken Erdemli'ye 23 km uzaklıkta yer alıyor. Kalenin yıllardır anlatılan ve burada bulunan mozaiklerde de resmedilmiş ilginç bir öyküsü var. Hikayeye göre kral kızının geleceği için bir kaine başvuruyor ve kain kızın 19 yaşında bir yılan tarafından öldürüleceğini söylüyor. Kral kızını korumak için yılanın ulaşamayacağını düşünerek denizin ortasındaki bu kaleyi yaptırıyor. Günün birinde ise kıza getirilen bir sepet üzümün içerisinden çıkan yılan kızın ölümüne sebep oluyor. Bugün kaleye ulaşım için deniz bisikleti ve kayığın yanı sıra yüzmeyi tercih edenlerin sayısı da bir hayli fazla. 

{search:mersin-otelleri,Mersin Otelleri}

Bodrum Kalesi

Bodrum denince akla gelen, ilçenin simgesel yapılarından Bodrum Kalesi, St. Jean Şövalyeleri tarafından savunma amacıyla inşa edilmiş. Tarihi 1522 yılına kadar uzanan ve denize sıfır konumda yer alan kale muhteşem bir manzaraya sahip. Bodrum Kalesi’nin bulunduğu yer Antik Çağ’dan önce bir ada iken, sonraları karaya bağlanması ile bir yarımada durumuna gelmiş. İçerisinde sualtı eserlerin sergilendiği Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi bulunan kale, denizi, kumu ve güneşi bir başka güzel olan ilçede mutlaka ziyaret edilmesi gereken durakların başında geliyor.

{search:bodrum-otelleri,Bodrum Otelleri}

Zilkale

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Zilkale, bölgenin yemyeşil tepelerine hakim bir manzaraya sahip. Trabzon İmparatorluğu ya da bu imparatorluğa bağlı Lordlar tarafından inşa edildiği tahmin edilen kalenin yapım tarihi ise tam olarak bilinmiyor. Kalenin mimarisinden ziyade konumu ve Fırtına Deresi Vadisi’ne bakan manzarası, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken kısım. Bölgede görülmesi gereken yerlerin başında gelen Zilkale’ye yapacağınız ziyaretin hemen ardından kalenin yanı başında yer alan kafede vadinin manzarasına karşı içeceğiniz çay, kat ettiğiniz onca yola değecek türden.

Rize Pokut Yaylası'nı da keşfedin!

Diyarbakır Kalesi

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan bu yapı, oldukça köklü bir geçmişe sahip. 2015 yılında UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen Diyarbakır Kalesi, tarihi görünümünün yanı sıra göz alıcı mimarisi ve görkemli duruşuyla dikkat çekiyor. Kale aynı zamanda beş buçuk kilometre boyunca uzanan surları ile Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun savunma duvarına sahip yapı olarak anılıyor.

{search:diyarbakir-otelleri,Diyarbakır Otelleri}

Rumeli Hisarı

Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden önce boğazdan gelebilecek saldırıları önlemek amacıyla yaptırılan Rumeli Hisarı, Sarıyer ilçesinde yer alıyor. Anadolu Hisarı’nın tam karşısına inşa edilen hisarın, yapımının üç ayda tamamlandığı biliniyor. Şehrin simgesel yapılarının başında gelen Rumeli Hisarı müzesi, balık restoranları ve görenleri hayran bırakan tüm ihtişamıyla bugün çok sayıda ziyaretçi ağırlamaya devam ediyor.

Alanya Kalesi

Denizin yanı başında konumlanan ve Alanya’nın önemli tarihi değerlerinden biri olan bu kızıl taşlı kale, diğer büyük medeniyetler tarafından yaptırılan kalelerin aksine, ilk olarak Romalı korsanlar tarafından inşa edildi. Ancak denizden gelebilecek tehlikeleri önlemek amacıyla korsanlar tarafından temelleri atıldığında henüz kale değil şato durumundaydı. Sonraları ise Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından bölgenin fethedilmesinin ardından burada Selçuklu mimarisinden izler taşıyan Alanya Kalesi inşa edilmiş oldu.

Bozcaada Kalesi

Tarih boyunca pek çok medeniyet tarafından kullanılan Bozcaada Kalesi’nin kim tarafından yapıldığı bilinmese de Fatih Sultan Mehmet tarafından bugünkü haline getirildiği biliniyor. Denizden gelebilecek saldırılara müsait bir konumda yer alan bölgeyi koruma amaçlı inşa edilmiş olan kale, Bozcaada’nın ilk bakışta en çok dikkat çeken yapısı olarak tüm ihtişamı ile günümüze kadar gelmeyi başarmış yapılar arasında sayılıyor. 

{search:bozcaada-otelleri,Bozcaada Otelleri}

Mamure Kalesi

Akdeniz kalelerinden biri olan Mamure Kalesi, Mersin’in Anamur ilçesine 6 km uzaklıkta Bozdoğan Köyü’nde yer alıyor. 1500 yıllık geçmişi ile Orta Çağ mimarilerinden biri olan yapı, ülkemizin sahip olduğu en büyük kaleler arasında sayılıyor. Özellikle tarih meraklıları için hazine niteliğinde olan Mamure Kalesi, hamamları kalıntıları, çeşmeleri ve sarnıçları ile ziyaretçilerin ilgisini çeken yerler arasında. 

Van Kalesi

Günümüze kadar sağlam olarak gelmeyi başaran kalelerden bir diğeri ise Van Kalesi. Van Gölü’nün kıyısında kurulan bu kalenin inşası, Urartu Krallığı tarafından M.Ö 825 yılında tamamlanmış. 1800 m uzunluk ve 80 m yüksekliği olan yapı yaklaşık 2800 yıllık bir geçmişe sahip. Van seyahati sırasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelen kalede sizi muhteşem bir manzara ve medeniyetlere ait merak uyandıran izler bekliyor. 

Gaziantep Kalesi

Tam olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmeyen; ancak Roma döneminde gözlem amacıyla kullanılan Gaziantep Kalesi listemizdeki son durak. Şehrin hemen hemen her yerinden görebileceğiniz muhteşem bir konumda yer alan yapı, Kurtuluş Savaşı döneminde şehrin nasıl savunulduğu anlatılan bir müze olarak kullanılmakta olup, bugün kurtuluş tarihi açısından da oldukça önemli bir yere sahip.

{search:gaziantep-otelleri,Gaziantep Otelleri}

Yorumlar

Levent Hırdavatçıoğlu 
21.04.2017
İzmir'in güzel ilçesi Selçuk sınırları içindeki Keçi Kalesi’nin de mutlaka görülmesini ve Türkler tarafından ele geçirilmiş öyküsünün de öğrenilmesini öneririm. Yalnız kaleye ulaşmak biraz uğraştırıyor, yüksek bir tepenin üzerinde inşa edilmiş çünkü. İyi günler dileklerimle.
Turgay İŞLER 
19.04.2017
Çanakkale ve Gelibolu Kalelerinin de yer alması gerektiğini düşünüyorum.
Ali Sinan Varlık 
07.04.2017
Türkiye'de daha birçok kale var gezilecek. Ama ben Kıbrıs'ta 2 kale var, onları öneriyorum, özellikle Buffavento Kalesi’ni... Girne'deki Saint Hilarion Kalesi kadar turistik değil ama konumu, doğallığı, manzarası ondan daha güzel. Biraz tırmanıyorsunuz merdivenleri ama manzarası inanılmaz! Hem Girne'yi hem de Lefkoşa'yı muhteşem şekilde tepeden seyrediyorsunuz.
Hasan Koçak 
05.04.2017
Afyon Kalesi’ni unutmamalıydınız.
Recep Bozkurt 
04.04.2017
Beş kilometre uzunluğunda ve 4 ana kapısı ile İznik'in kızıl surları bu listeye mutlaka alınmalıydı.
Daha fazla yorum gör