Ankara, genelde siyasi konularla birlikte gündeme gelen bir şehir. Ancak köklü tarihini ve kültürünü asla yabana atmamak gerekiyor. Başkenti ziyaret ettiğinizde bu yönlerini detaylıca tanımak isterseniz, aşağıda sıraladığımız müzeleri gezmeye öncelik verebilirsiniz. Müzeler haftasında Ankara’da ziyaret edebileceğiniz Ankara Gezilecek Müzeleri bu yazımızda sizler için derledik.
{ad:0}Ankara’da ziyaret etmenizi önereceğimiz ilk kültür durağı, Anıtkabir’in içerisinde yer alan Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi. Girişi Misak-ı Milli Kulesi’nde yer alan müzenin dört ana bölümünden ilkinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyaları yakından görebilirsiniz. Sonraki iki bölüm, Milli Mücadele dönemini anlatan kaynaklara ayrılmış. Son kısım ise Atatürk Özel Kitaplığı olarak düzenlenmiş.
I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nde inşa edilmiş en güzel binalardan birinde faaliyet gösteriyor olması bile bize göre bu müzeyi ziyaret etmek için yeterli sebep. Üstelik bünyesinde barındırdığı koleksiyonlar da epey etkileyici nesnelerden oluşuyor. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin teşhir salonlarını dolaşırken Türk süsleme sanatının özgün niteliklerini yansıtan eserlere, çeşitli fotoğraflara, seramiklere, baskı çalışmalarına göz atabilirsiniz.
Anıtkabir’den ayrıldıktan sonra rotanızı Ankara Etnografya Müzesi’ne çevirebilirsiniz. Mimari açıdan görkemli bir binada faaliyet gösteren müzede, ziyaretçiler ile Anadolu kültürüne yönelik kaynaklar paylaşılıyor. Kültürel tesisin sergi alanlarını gezerken ayrıca Türk yazı sanatının inceliğini gösteren eserleri, Osmanlı dönemi savaş araç-gereçlerini ve daha birçok nesneyi detaylıca inceleme imkânına kavuşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminde önemli kararların alındığı I. TBMM Binası’nı da Ankara gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz. 1981 yılından itibaren Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan yapıya girdiğinizde, hem Cumhuriyet’in ilk meclisinin nasıl bir ortamda faaliyet gösterdiğini anlayabilir hem de döneme özgü önemli kaynakları inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
I. TBMM Binası’ndan çıktıktan sonra hemen yanı başındaki Ankara Cumhuriyet Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Mimari açıdan en az öncülü kadar büyüleyici olan II. TBMM Binası, Atatürk devrim ve ilkelerinin duyurulmasına sahne olmuş. Ayrıca Büyük Nutuk da burada okunmuş. Bunları bilerek binayı dolaşmak, duygusal anlamda insanı bambaşka boyutlara taşıyor.
Ankara Kalesi’nin ana girişine epey yakın konumdaki Anadolu Medeniyetleri Müzesi, özellikle başkentte ilk kez tatil yapacaklara mutlaka gitmelerini önerdiğimiz kültür duraklarının başında geliyor. Çünkü müzenin Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han’da sergilenen koleksiyonu, Paleolitik Çağ’dan başlayarak Anadolu’da kurulmuş tüm önemli medeniyetlerden izler taşıyor.
Ankara Kalesi yakınında ziyaret edebileceğiniz bir diğer kültürel tesis ise Ankara Rahmi M. Koç Müzesi. Başkentin sanayi temalı ilk müzesinde, havacılıktan tarıma birçok alana özgü makineleri, Atatürk ve Koç ailesine ait eşyaları yakından inceleyebilirsiniz. Hatta buram buram tarih kokan Çengelhan’da, Vehbi Koç’un küçük yaşta ticaret hayatına atılmasına vesile olan dükkânı gezme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Eğer arkeolojiye meraklıysanız, Rahmi M. Koç Müzesi gezinizi tamamladıktan sonra yönünüzü kuzeye çevirirseniz, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ne ulaşabilirsiniz. Böylece ağırlıklı olarak Roma dönemine özgü nesnelerden oluşan enfes koleksiyonu tanıma şansı elde edebilirsiniz. Müzede, sergi faaliyetlerine ek olarak “Salı Konserleri” isimli etkinlik serisi gerçekleştiriliyor. Eğer oda müziği konserlerini yerinde izlemekten hoşlanıyorsanız, tüm yıla yayılan bu etkinliği kaçırmamanızı öneririz.
2013 yılında kurulan MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi, milli savunma endüstrisindeki gelişime dair detayları merak edenler için adeta bir mabet niteliğinde. Kültürel tesis, MKE tarafından geliştirilmiş askeri araç-gereçleri merkezine alan geniş koleksiyona sahip. Yakın dönemdeki gelişmelere aşina olmanızı sağlayacak bu nesneler dışında müze gezintiniz sırasında Kurtuluş Savaşı’nda kullanılmış silahları ve üretim tezgâhlarını da inceleme olanağına erişebilirsiniz.
Listenin son sırasını, Polatlı’ya bağlı Yassıhöyük köyündeki Gordion Müzesi’ne ayırdık. 1963 yılından beri faaliyette olan müzenin odağında, Eski Tunç ile Erken Demir çağları arasındaki zaman dilimi yer alıyor. Lidya ve Roma uygarlıklarından günümüze ulaşmış çeşitli eşyaların sergilendiği kültürel tesiste, Kibele kabartmaları gibi önemli eserler de bulunuyor.
Ankara iş ve kamu dünyasının kalbi olması nedeniyle konaklama tesisi bakımından oldukça çeşitliliğe sahip bir ilimiz. Ankara Otelleri arasında isterseniz butik, isterseniz beş yıldızlı otel statüsünde olan oteller arasından dilediğinizi seçebilir, Neredekal.com aracılığıyla rezervasyonunuzu kolaylıkla yapabilirsiniz.
Ankara gezilecek yerler listemizi de keşfedin!
{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}