Günlük yaşam monotonluğunda gördüğünüz yüzler ve binalar aynı olsa da aslında Ankara birçok doğal ve tarihi güzelliği içinde barındırıyor. Sadece tembelliği bırakıp, tatil günümüzde yola koyulmak yeterli. "Ankara’da gezilecek çok yer yok, doğası yok" diyenlere inat hepimizi mutlu eden Ankara’nın 8 doğal güzelliğini sıraladım ki bunlardan daha fazlası var. Her yer kendine has bir güzelliğe sahip. Yeter ki içimizdeki keşfetme aşkı sönmesin.
{facility:0}{search:ankara-otelleri,Ankara Otelleri}
İlk olarak herhalde Eymir Gölü’nden bahsetmek gerekir. Ortadoğu Teknik Üniversitesi sınırları içerisinde yer alan Eymir Gölü, Gölbaşı'nın kuzey tarafında konumlanıyor. Eymir Gölü, birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bu göl çevresinde bisiklet turu yapmak pek keyifli, benden söylemesi. Piknikçilerin ziyaret noktası olduğu gibi çevresinde birçok kafe ve büfe de var. Burada ateş yakmak ise yasak, yani mangal dışında sadece piknik yapabiliyorsunuz. Girişler herkes için ücretsiz. Eğer aracınız ile buraya gidecekseniz bir giriş kartı çıkarmanız gerekiyor. Bu kartı da ODTÜ'nün girişinden temin edebilirsiniz.
{ad:0}Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, özellikle kuş gözlemcilerinin vazgeçilmez yelerinden biri. Yapay bir sulak alan ekosistemi olsa da ülkemizin önemli kuş alanlarından biri olarak zikrediliyor. Şimdiye kadar 191 kuş türü gözlenmiş. Buraya özel araç dışında Ankara-Nallıhan dolmuşlarını kullanarak da ulaşabilirsiniz.
Nallıhan bölgesinde bir güzellik daha sizi bekliyor. Karacasu Köyü’ndeki Uyuzsuyu Şelalesi'nin (bölge halkı Ilıcasu diyor) hikayesi de bir hayli ilginç. Çok kısaca şöyle anlatayım: Eskiden koyunlar uyuz olurmuş ve ne yapacağını şaşıran köylü de çareyi koyunları bu suyun altında yıkamakta bulurmuş. Koyunlar da iyileşirmiş. Buradaki şelalenin yanı sıra bölgede asırlık birçok ağaç da göreceksiniz. Buralara sık sık doğa yürüyüşleri düzenleniyor. Nallıhan ilçesine 30 kilometre uzaklıkta. Şelaleyi görüp belki Nallıhan Kuş Cenneti’ne doğru yol alınabilir.
Ankara’da kamp yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği bölgelerden biridir burası. 105 kilometre uzaklıkta konumlanan bu göl ve yayla, kış aylarında da birçok macera severi ağırlıyor. Peki, "Sorgun" ne demek? Dalları sepet örmeye elverişli, uzun yapraklı, sepetçi söğüdü anlamına geliyormuş. Sorgun Göleti ve Yaylası, Ankara’nın kasvetli havasından kaçmak isteyenler için çok iyi gelecek. Ayrıca bu gölet suyunun sedef ve mantar hastalıklarına iyi geldiğini söylüyorlar. Hemen bir aşağıda bahsettiğim İnönü Mağaraları da buraya yakın, ziyaret edebilirsiniz.
Güdül ilçesinde bulunan İnönü Mağaraları, Ankara’ya 90 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Sorgun Göleti ve Yaylası’na da yakın bir konumda. Kalıntıların milattan önce 2000’li yıllara, Hititler dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Mağaralar, Kirmir Çayı vadisi boyunca kayalara oyulmuş. Buraya güzel bir yürüyüş yapmak, doğanın ve tarihin tadını çıkarmak çok keyifli olacaktır.
Ankara bazen sizi şaşırtabilir. Merkezden biraz daha uzaklaştığınızda bilinmeyen gölleri sizi karşılayabilir. Çubuk bölgesindeki Karagöl de bu güzelliklerden biri. Bu heyelan set gölü, çok büyük olmamakla birlikte suyu biraz kirli. Sorumsuz piknikçilere kızmadan edemiyorum. Mangal ve piknik yapılabilmesi için masalar kurulmuş. WC ve otopark imkanı da var. Buraya ücretsiz girebiliyorsunuz. Biraz esintili olabiliyor, yanınızda bir hırka bulundurun.
Volkanik bir altyapıya sahip olduğu için hem sıcak hem de soğuk su kaynakları bulunuyor burada. Oldukça büyük bir ormanlık alana sahip ve içinde bir tane de gölet var. Kampçılar sık sık buraya gelip kamp atıyorlar. Ayrıca kamp ve piknik alanı içinde SPA hizmetinin de bulunduğu bir tesis yer alıyor. Kızılcahamam Soğuksu Milli Park’ına da ücretsiz girebilirsiniz.
"Ankara’da öyle gezilecek çok yer yok, her yer aynı" derler ya, işte o kişiler Ankara’nın derinliklerini bilmeyenlerdir. Mesela Mahkemeağacin Köyü’nden haberleri yoktur. Kızılcahamam ilçesine bağlı bu köy, önemli jeosite mirasına sahiptir. Mağaralar, eski yerleşim yerleri, kiliseler, bu köyün önemli parçalarıdır. Köye ulaşım da bir hayli kolay. Gördüğümüz gibi Ankara değişik ve görülmesi gereken yerlere sahip. Bize de ziyaret edip, doğa ve tarih ile bağ kurmak kalıyor. Bu güzellikleri ziyaret ederken de onlara zarar vermemeye, arkamızda atık bırakmamaya ve korumaya özen göstermeyi ihmal etmeyelim.
Herkese şimdiden iyi gezmeler!