Türkiye’nin en popüler tatil destinasyonlarından olan Antalya plajları, beldeleri ve antik tarihi ile zengin mi zengin bir coğrafyada. Kent, her yaz yerli – yabancı sayısız turisti ağırlıyor. Bu yönüyle Türkiye’nin turizm başkentlerinden de biri. Hemen her ilçesinin de kendine has bir tatil cenneti sunması Antalya’yı ayrıcalıklı kılıyor. İçeriğimizde Antalya gezilecek yerler listesini, ulaşım bilgilerini, iklim özelliklerini ve çok daha fazlasını keşfedebilirsiniz!
{facility:0}Antalya’ya ulaşımda en çok kullanılan alternatif hava yolu. Hatta havalimanı öylesine aktif ki yolcu sirkülasyonu açısından İstanbul’la yarışıyor. Şehirde iki tane havalimanı bulunuyor. Bunlardan biri Alanya’ya yakın Gazipaşa Havalimanı, diğeri ise merkeze 11 km mesafedeki Antalya Havalimanı. Şehir merkezine transferlerde her iki alanın da HAVAŞ servisleri var. Kara yoluyla ulaşımda birçok ilden sefer düzenleyen otobüs firmaları mevcut. Araçla gelecekseniz şehrin İstanbul’a mesafesi 720, İzmir’e 470, Ankara’ya mesafesi ise 550 km. Kente gitmeden önce otel rezervasyonu yapacaksanız, Antalya otelleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
{search:antalya-merkez-otelleri,Antalya Merkez Otelleri}
{ad:0}Antalya tam anlamıyla bir yaz şehri. Mayıs ayında başlayan sezon ekim sonuna kadar sürüyor. Deniz ve Güneş’in birbiriyle en yakıştığı ve en yakınlaştığı bu aylar plajların da en dolu olduğu aylar. Gecelerin hareket debisi de en çok bu aylarda yükseliyor. Ama doğasının keyfini çıkarmak için baharın ve kışın da çok uygun olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Yaz sezonu başladıktan sonra ise Antalya merkez otelleri çok ciddi bir yoğunluk yaşıyor. Bu nedenle rezervasyon süreçlerinizi erkenden halletmenizi öneririz. Alternatif olarak ise ev rahatlığında bir tatil yapmak için Antalya villaları arasından da bir seçim yapabilirsiniz.
Antalya sadece deniz, güneş ve kumdan ibaret değil. Geçmişten gelen hikayeleri ve bu hikayelerin anlatıcısı olan tarihi sokakları var. Kaleiçi Antalya’nın tam da merkezinde yokuş aşağı yollarıyla denize kavuşan bir sokaklar zinciri. Barları, restoranları, hediyelik dükkanları, incik boncukçuları ve atmosferinden hareket fışkıran her mekanıyla sosyal hayatın kalbi. Şehirde fotoğraf çekecek nokta kolluyorsanız tarihi evlerin mimari dokuları size müthiş arka fonlar yaratıyor. Adı üstünde surlarla çevrelenmiş bölge Helenistik döneminden Osmanlı dönemine kadar uzanan bir tarih hazinesini saklıyor. Antalya merkezde gezilecek yerler hemen keşfetmeye başlayın! Kentteki tatilinizde birbirinden güzel hediyelik eşyalara da sahip olmak isterseniz, Antalya alışveriş merkezleri istesini keşfedin.
{search:antalya-otelleri,Antalya Otelleri}
Şehir merkezinin sembollerinden olan Kaleiçi, içten ve dıştan surlarla çevrilidir. Bu surların bazıları günümüzde de ayaktadır. Surların içinde, limana giden dar sokakların etrafına dizilmiş geleneksel evler vardır. Kaleiçi’ndeki antik liman ise günümüzde modern bir yat limanı olarak kullanılmaktadır. Tarihi binalar otel, pansiyon, restoran ve bar gibi tesislere dönüştürülmüştür. Begonvillerle süslü köşeleri ve renk cümbüşü dükkanlarıyla Kaleiçi, Antalya’nın kalbi ve cazibe merkezidir.
Antalya kent merkezine yaklaşık 10 km mesafede bulunan Düden Şelalesi, şehri simgeleyen doğal güzellikler arasındadır. Şelale, Aşağı Düden ve Yukarı Düden olarak iki kola ayrılır. Bu nedenle Düden Şelaleleri de denmektedir. Piknik ve mesire alanları sayesinde civardaki yerliler veya tatilciler de şelale yakınlarında dinlenip doğanın tadını çıkarabilmektedir. Ayrıca çevrede kahvaltı mekânları ve kafeterya gibi işletmeler de bulunur.
Antalya’nın merkezine araçla yarım saat mesafedeki (ortalama 20 km) Kurşunlu Şelalesi, Aksu ilçesinin sınırları içinde kalıyor. Bu şelale de tıpkı Yukarı Düden Şelalesi gibi bir tabiat parkı içerisinde ve parkın etrafından dolaşan yarım saatlik bir yürüyüş parkuruna sahip. Parkurdan geri dönüşte yokuş bir patikadan çıkmak gerekse de göreceğiniz güzellikler için değer diyoruz. 18 metreden dökülen büyüklü küçüklü şelaleler, 7 doğal gölet üzerinde salınan nilüferler, ördekler, ağaçlar arasından çıkan yaban hayvanları ve muhteşem bitki örtüsüyle hayran kalacağınız şelale parkında yeme içme mekanları ve alışveriş yapabileceğiniz küçük dükkanlar da var.
Merkeze 33 km uzaklıkta yer alan Yağca Köyü’ndeki bu mağara sadece karstik doğal bir oluşum değil aynı zamanda 500 bin yıllık bir yerleşim yeri. Paleolitik döneme ait buluntu veren mağarada 1946’da başlayan kazılar halen devam ediyor. Kazılarda ortaya çıkan bulgular ise mağarayı hem Anadolu hem de Yakın Doğu için daha da önemli kılıyor. Bu bulgulara örnek verecek olursak; Anadolu’da yaşamış en eski insan kalıntıları burada ve sanatsal ürünler de çıkan eserler arasında. Buradan çıkan birçok eseri mağara yanındaki küçük müze ve Antalya Müzesi’nde görmeniz mümkün. Mağarayla ilgili son sözümüz de bu güzelliği görmek için 522 basamak çıkacak olmanız ama milattan öncesinin avizelerle süslü balo salonu gibi desek de hak eden bir mağara olan Karain için inanın inip çıkmaya değer.
Mağarayı yaz döneminde 08:00 – 19:00 saatleri arasında, kış döneminde ise 08:00 – 17:00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz.
Antalya merkezde gezilecek popüler yerlerden biri de Atatürk Kültür Parkı’dır. Burası, şehrin Muratpaşa ilçesi sınırlarındadır. Konyaaltı caddesi ile dünyaca ünlü Antalya Falezlerinin arasındadır. Eşsiz görsel manzaralar sunan park, şehir merkezi konumundaki Kaleiçi'ne kadar devam eder. Yemyeşil bir alana yayılan park, yürüyüş yolları ile de hem bölge halkına hem de tatilcilere doğanın içerisinde bir alan sunar. Doğal yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları, çocuk oyun alanları, uçurtma alanları, spor aletleri bulunan sportif alanlar, dinlenme alanları, manzara seyretme alanları, küçük hayvan dostlarınızı getirebileceğiniz alanlar, çay bahçeleri, kafeler parktaki aktivitelerinizi çeşitlendirmenizi sağlar.
Antalya’nın merkezinden 18 km mesafedeki antik kent Roma döneminin en ihtişamlı kentlerinden. Hem şehir mimarisindeki düzen hem de mermer oymacılığındaki başarısı şehri tarih sayfalarının baş tacı yapıyor. Antik devirlerde Side ve Aspendos’u da içine alan Pamfilya coğrafyasının başkenti olan Perge’de İstanbul Üniversitesi’nin 60 yıldır yaptığı kazılar devam ediyor. Tunç Çağı’ndan Helenistik ve Roma dönemine kadar katman katman bir yerleşim sergileyen şehirden çıkan kalıntıların birçoğunu Antalya Müzesi’nde görebiliyorsunuz. Şehirde göreceğiniz mimari kalıntıları ise agora, sütunlu cadde, tiyatro, stadyum ve nicesi! Bu kalıntıların çok iyi korunduğunu ve hala cezbedici olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Aksu ilçesindeki antik kente araçla yarım saatte ulaşabiliyorsunuz.
Kenti yaz döneminde her gün 08.00 - 19.00 saatleri arasında, kış döneminde ise her gün 08.00 - 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Girişlerde Müzekart geçerlidir.
Yüzyıllar boyunca sahne ve alkış denilince akla gelen ilk yerlerden olma özelliğini korumuş bu amfi tiyatro tam 12 bin kişilik. Yani bir zamanlar Romalı sanatçıların arz-ı endam ettiği tiyatroya gitmişken bir şarkı söylemeden dönmek olmaz. Tabii bu işin esprisi, gerçek olan ise tiyatronun imparatorluk Roma’sının göz bebeği olduğu. Antalya’nın Serik ilçesindeki Aspendos, Atatürk ziyaret edene kadar yüzyıllar boyunca atıl bir değer olarak kalmış. Günümüzde yılın belli dönemlerinde önemli etkinliklerin düzenlendiği tiyatronun arkasında ise bazilikasıyla, su kemerleri ve çeşmeleriyle koca bir antik şehir yer alıyor. Müzekartınız varsa girişler ücretsiz. Antalya merkezden bu noktaya araçla yaklaşık 45 dakikada ulaşabiliyorsunuz.
Aspendos, yaz döneminde her gün 08.00 - 19.00, kış döneminde ise her gün 08.00 - 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. 2023 giriş fiyatları ise 340 TL’dir. Girişlerde Müzekart geçerlidir.
Antalya merkezinden araçla bir saatte ulaşabileceğiniz Termessos antik kente gittiğinizde hem bir tarih koridoruna giriyor hem de bir tabiat parkında oksijen dolu nefesler soluyabiliyorsunuz. Güllük Dağı’nın tırmanarak ulaşılabilen bir noktasında konumlanan antik kentin doğa ile bütünleşen manzarası çok keyif verici.
Yivli Minare Külliyesi, bugün Antalya’nın sembolleri arasındadır. Merkez bölgesinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan külliye, Selçuklu devrinde inşa edilmiştir. Teraslanmış eğimli bir arazide yer alan külliyenin ana yapısı yivli minare ile ulu camidir. Blok kesme taşlar üzerinde tuğladan inşa Yivli Minare ve caminin yanı başında ise Armağan Medresesi, onun karşısında Ulucami Medresesi yer alır. Bunlar, ziyaretçileri bir yapı topluluğu olarak karşılar.
{search:antalya-apartlari,Antalya Apartları}
Antalya Müzesi, Alt Paleolitik Çağ'dan Roma dönemine kadar uzanıyor. üç önemli Akdeniz antik uygarlığı Likya”, “Pamfilya” ve “Pisidya”ya adanan Antalya Müzesi, 1988’de “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi” ödülünü almıştır. 1922'de Kaleiçi’ndeki Alaeddin Cami'de kurulan ve 1972'de bugünkü binasına taşınan Antalya Müzesi, tam 30 bin metrekarelik alanda.
Her gün açık olan müzeyi, yaz döneminde 08.30 – 19.00 saatleri arasında, kış döneminde 08.30 - 18.00 saatleri ziyaret edebilirsiniz. Müze giriş ücreti ise 2023 yılı itibarıyla 340 TL’dir. Müzekart da geçerlidir.
Şehrin farklı tatil noktalarına, ilçelerine gitmek istemiyorsanız merkezde denizin tadını çıkarabileceğiniz birbirinden harika plajlar da var. Merkez plajları, özellikle hem merkezdeki diğer olanaklara yakın olup diğer yandan deniz, kum, Güneş’i ihmal etmek istemeyenler için çok ideal. Merkezde denize girebileceğiniz bazı yerlerin listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Akdeniz’in eşsiz sahillerinden birini sunan Lara, turkuaz ve berrak suların büyüsüne kendisini kaptırmak isteyenler için çok ideal. Lara Halk Plajı, aynı zamanda kültürel ve sosyal etkinlikler açısından da zengindir. Konserlerden voleybol turnuvalarına, el sanatlarından resim kursuna kadar Lara farklı pek çok aktiviteye ev sahipliği yapar. 2011’den bu yana Mavi Bayrak alan plaj, 80 adet kamera ile 7 / 24 mobese hizmeti de sunmaktadır. Bu açıdan güvenlik noktasında endişeleri olan tatilciler için en ideal plajlar arasındadır.
Merkeze araçla yaklaşık 13 dakika uzaklıkta bulunan Konyaaltı Halk Plajı, Türkiye’nin en güzel plajlarından biri. Sırasıyla birkaç plajını birleşiminden meydana gelen plaj, mavi bayraklı bir denize sahip. 7 kilometrelik plaj uzunluğu sayesinde de Türkiye’nin en uzun plajları arasında. Ücretsiz girebileceğiniz plajda, şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz.
Antalya şehir merkezine yaklaşık 6 km mesafede bulunan İnciraltı Halk Plajı, birinci derece doğal sit alanıdır. Denizi ile mavi bayrak almaya hak kazanan plaj, falezlerden denize girebileceğiniz bir yer. Aynı zamanda denize girebilmek için asansöre de binmeniz gerekebiliyor. Son derece berrak denizin dibini de rahat bir şekilde görebilirsiniz. Derin olması ve kumlu bir plajı olmadığı için çocuklara pek hitap etmeyebilir. Tesiste diğer pek çok plajda olduğu gibi duş, tuvalet, şemsiye, büfe, soyunma kabini gibi imkânlar sunuluyor.
{search:antalya-pansiyonlari,Antalya Pansiyonları}
Son olarak merkezdeki konumu ile avantaj sağlayan Mermerli Plajı’nı de keşfedebilirsiniz. Yaz aylarında son derece kalabalık olan Mermerli Plajı de mavi bayraklı. Denize platformdan atlayarak girebilir veya kayalıklar arasından denize inebilirsiniz. Tarihi kalenin yanında bulunduğu için de eşsiz bir lokasyona sahip. Mermerli Plajı’nda da duş, tuvalet, şemsiye gibi standart tesis imkânlarını bulabilirsiniz.
Antalya tutkunuzu perçinlemek isterseniz, Şimdi Antalya'da Olmak Vardı Dedirten 9 Şey başlıklı yazımızı da inceleyebilirsiniz.