Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Artvin'in Yok Olmadan Önce Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri

Artvin'in Yok Olmadan Önce Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri

Paylaş
Diley Kuru  
Eklenme: 23 Şubat 2016 - 17:48
 • Son Güncellenme: 12 Nisan 2024 - 15:08
Artvin'in Yok Olmadan Önce Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri

Karadeniz’in incisi, ülkemizin yegane hazinesi Artvin. Artvin doğal güzellikleri ile bilinmesinin yanı sıra, bulutların içine gizlenmiş saklı köyleriyle meşhurdur. Her bir köşesi, her bir tepesi yüzlerce altından daha değerli, bol oksijenli havası ağır bir tahribatı kaldıramayacak kadar tertemiz. Dağın tepesinden gelen soğuk sularının lezzeti, derelerde zıplayan alabalıkları, hepsi birbirinden farklı ve özgün meyveleri, pamuğu andıran bulutları, birbirinden güzel çam ağaçları ile Artvin; ziyaret ettiğiniz zaman sinirleriniz alınmış gibi sakin hissedeceğiniz, büyüleyici bir güzelliğe sahip. Ülkemiz yaklaşık 1 haftadır Artvin’e kuş bakışı 4 km uzaklıkta yer alan Cerattepe’de yapılması planlanan maden arama girişimleriyle çalkalanıyor. Bilmeyenler için Cerattepe, Türkiye’nin ve dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip noktalarından ve kuşların göç güzergahlarından biri. Bu girişimle yalnızca Cerattepe değil, Artvin’in sahip olduğu tüm güzellikler zarar görebilir. Unutulmamalıdır ki, "Artvin’in üstü, altından daha değerlidir". Tahrip olmadan önce görmeniz gereken Artvin gezilecek yerleri sizler için derledik. Umarız hiç zarar görmez ve herkes bu doğa harikası şehri görme imkanı bulur.

{facility:0}

Macahel

macahel

Şimdiki ismi Camili olan Macahel, Artvin’in Borçka ilçesinde yer alan 6 köyden oluşan bir bölge. Ülkemizin dokunulmamış ormanlık alanlarından biri. Bölgeye ulaşımın zor olmasının da bunda etkisi büyük. Hatta kar bir kere Macahel’in topraklarına düşmeye görsün, 6 ay yerden kalkmıyor. Doğa aşıkları tarafından dokunulmaz olduğu düşünülen Macahel, umarız ki daha uzun yıllar boyunca bizimle kalır.

{ad:0}

Şavşat Karagöl– Sahara Milli Parkı

şavşat karagöl

Köknar ormanları arasında yer alan Şavşat Karagöl, yeşil manyağı olacağınız bir yer. Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan bu akıl almaz güzellik ilk bakışta İsviçre, sonrasında Abant mı acaba dedirtiyor. Ama hayır… Burası Artvin’in yok olmasından büyük ölçüde ürktüğümüz güzelliklerinden biri. Şavşat Karagöl’ün çevresinde asla bitmeyeceğini düşüneceğiniz pek çok yürüyüş rotası da mevcut. Karagöl- Sahara Milli Parkı; isminde yer alan iki ayrı yaylanın birleşiminden oluşmaktadır. Çim kayağı pistine sahip alanlarıyla, Bagat’ın eşsiz güzelliğini gözler önüne seren bölümüyle, ladin ve çamlardan oluşan yoğun ormanlık alanıyla Karagöl; ladin, göknar ve sarıçamlardan oluşan orman örtüsüyle, Laşet Deresi’yle ve göz alabildiğine doğal bir manzara sunan yapısıyla Sahara tek bir milli park çatısı altında bir aradayken güzellikleri daha da etkileyici oluyor…

Borçka Karagöl

borçka karagöl

Artvin’in Borçka ilçesinde yer alan bir heyelan gölü Borçka Karagöl. Tıpkı Şavşat’taki Karagöl gibi, burası da cennet çıkma bir vaha gibi. Bizce dünyanın en güzel gölleri arasına girmeyi hak ediyor Borçka Karagöl. Artvin’in gizli kalmış cennetlerinden biri olan Borçka Karagöl’ü gördüğünüz ilk an, kendinizi bir rüyanın içinde zannedebilirsiniz.

Barhal Çayı

barhal çayı

Altıparmak Çayı olarak da bilinen Barhal Çayı, Artvin’in Yusufeli ilçesinde yer alıyor. Yerli ve yabancı turistler kano ve rafting için fazlasıyla tercih ediyor Barhal Çayı’nı. Yüksek dağlarla çevrili olan Barhal Çayı, Kaçkar Dağları’nın güney yamaçlarından doğup, bir vadi içinde akıp, Yusufeli’nin 2 km güneyindeki Çoruh Nehri ile birleşerek yol alıyor Artvin’in el değmemiş doğasında.

Karçal Dağları

karçal dağları

Artvin dağları, endemik bitki çeşitliliği ve trekking parkurları ile görmeniz gereken yerlerden diyebiliriz. Ülkemizle Gürcistan arasında doğal bir sınır oluşturan Karçal Dağları, oldukça ihtişamlı bir dağ zinciri. En yüksek noktası 3428 metre olan Karçal Dağları, buzul ve buzul göllerine de ev sahipliği yapıyor. Bitki çeşitliliği açısından ülkemizin en önemli varlıklarından biri Karçal Dağları. Yaban hayatı açısından da keza öyle. Trekkingciler için de bulunmaz bir rota. Beyazsu Yaylası, Gorgit Yaylası, Klaskur Yaylası ile birlikte yöredeki her köyün bir yaylası bulunuyor. Karçal Dağları’nı görmeyi kafanıza koyduysanız, Artvin yaylalarında da vakit geçirmenizi öneririz.

Papart Vadisi

papart vadisi

Artvin’in en güzel doğal parçalarından biri Papart Vadisi. Şavşat’ta yer alan bu doğa harikası yer, hem bitki çeşitliliği hem kuş türleri hem de yaban hayatıyla bir hayli dikkat çekiyor. Turizm açısından da oldukça önemli bir nokta olan Papart Vadisi, gelen turistlere bambaşka bir güzellik sunuyor. Yeşilin bin bir tonunu gözler önüne seren Papart Vadisi, Artvin’e yolunuz düştüğünde mutlaka gezi listenizde yer almalı.

Çamburnu Tabiat Koruma Alanı

çamburnu tabiat koruma alanı

Artvin’in yeşil dünyasında yer alan bir başka güzellik de Çamburnu Tabiat Koruma Alanı. Artvin’in Hopa ilçesinde yer alan bu doğal güzellik, sahile kadar sarıçam ağaçlarıyla dikkat çekiyor. Bozulmamış bir doğaya sahip olan Çamburnu, bu güzelliklerin aynı şekilde gelecek nesillere de aktarılabilmesi açısından tabiat koruma alanı ilan edilmiş.

Ortacalar Çifteköprü

ortacalar çifteköprü

Artvin’in Arhavi ilçesinde yer alan Ortacalar Çifteköprü, 700 yıllık bir tarihe sahip. Hem ihtişamı hem de doğal güzelliği ile hafızalara kazınan Ortacalar Çifteköprü, Artvin Merkez’den araçla 15 dakikalık bir mesafede yer aldığı için turistlerin de ziyaret noktalarından biri. Hem fotoğraf hem de keşif turları için Ortacalar Çifteköprü ideal bir rota.

Mençuna Şelalesi

mençuna şelalesi

Artvin’in Arhavi ilçesinde yer alan Mençuna Şelalesi, Doğu Karadeniz’in en büyük şelalesi olma özelliği taşıyor. Görmeniz gereken doğa harikalarından şüphesiz bir tanesi de Artvin şelalesi. Artvin’i keşfetmeye gelen gezginlerin uğrak noktalarından biri Mençuna Şelalesi oluyor. Doğal güzellikleri ve mesire yerleriyle hayranlık uyandıran Mençuna Şelalesi, çevresindeki pek çok keşif noktasıyla da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Artvin’de yer alan Mençuna Şelalesi, barındırdığı küçük mesire alanının yanı sıra 18. yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edilen İkiz Köprü ile yerli turizmde ilgi odağı konumunda. Kamilet ve Soğucak nehirlerinin üzerinde yer alan, ‘Çifte Köprü’ adıyla da bilinen bu yapı bitişik şekilde inşa edilmiş ve birbirini tamamlayarak bir tam daire görünümü sunan iki köprüden oluşmakta.

 Yıldız Gölü

yıldız gölü

Artvin’in Borçka ilçesinde yer alan Yıldız Gölü'nün oldukça etkileyici bir güzelliği var. Karçal Dağları’nın eteklerinde yer alan bu doğa harikası, sizi her şeyden uzaklaştırıp, sadece doğaya odaklanmanızı sağlayacak bir yer. Gölün suyu ise tahmin edemeyeceğiniz kadar soğuk. Hani yazın buraya yolunuz düşer de gölde yüzmek isterseniz neyle karşılaşacağınızı bilin diye söylüyoruz. Her ne kadar, bu meşhur türkü Drama Köprüsü’ne yazılmış olsa da Yıldız Gölü’nün suları da inanılmaz derecede soğuk! Yıldız Gölü güzel görüntüsü ve doğanın tam içinden seyir manzarası sunan yapısıyla büyüleyici bir atmosfere sahip. Özellikle yaz aylarında bölgede yürüyüş yaparken bir anda gelen, suya kendinizi bırakma isteğine karşı koymanız çok zor…

Cehennem Deresi Kanyonu

cehennem deresi

Cehennem Deresi Kanyonu, her ne kadar Artvin’de bulunsa da ünü Artvin’in sınırlarının çok ötesine geçmiş ve Karadeniz Bölgesi’nin en çok turist çeken destinasyonlarından birisi olmuştur. Birkaç kilometre boyunca ilerlemeye olanak sunan, 200 metreyi aşkın yükseklikleriyle insanı karıncadan farksız hâle getiren kayaları doğal birer oluşum olup, Cehennem Deresi Kanyonu’nun günümüze kadar korunaklı bir şekilde ulaşabilmesi üzerindeki ilgiyi artıran başlıca hususlar arasında.

Deliklikaya Şelalesi

deliklikaya

Artvin’in keşfedilememiş doğal güzellikleri arasında yer alan Deliklikaya, görenleri etkileyen oluşumuyla bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken rotalar arasında yer alıyor. Yemyeşil bir çevrenin tam içinde, kocaman bir kayanın tam ortasındaki delikten akan sularla oluşan Deliklikaya; normal bir şelaleden çok daha büyüleyici ve inanılmaz bir görüntü sunuyor.

Hatila Vadisi

hatila vadisi

Akdeniz iklim karakterini yansıtan bitki örtüsüyle, 500’ü aşkın türe ev sahipliği yapan zengin faunasıyla Hatila Vadisi yılın her döneminde ziyaret edilebilir bir yapıya sahip. Hopa engereğinden alabalığa, porsuktan yaban keçisine kadar pek çok farklı canlı türü barındıran Hatila Vadisi’nde doğal oluşumlar sayesinde Türkiye’de eşine az rastlanır bir alan gelişmiş. Peyzaj güzelliği, cam terası, zengin doğasıyla Artvin’e gitmek için başlı başına bir sebep adeta!

Sadece günübirlik değil, en az birkaç gün ayrılarak uzun uzadıya gezilip görülmesi gereken, yemyeşil doğası ve bu doğadan kaynaklı temiz havasıyla kelimenin tam anlamıyla ‘baş döndürücü’ güzelliklere sahip olan Artvin için bir gezi listesi hazırlamanız gerekirse bu listede nereler olmalı?

Bu doğa güzellikleri daha yakından incelemek için Artvin'de konaklayabileceğiniz otelleri Artvin Otelleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz;

{search:artvin-otelleri,Artvin Otelleri}

Yorumlar

Batuhan Cihat Gül 
27.06.2021
Tanıtımı çok yapılmasada gel dolanan vaketi diye çağıran VAKET görülmelidir kanaatimce
Yasemin Duman 
13.07.2020
Artvin gerçekten görülmeye değer doğal güzelliklere sahip, ama paylaştığınız fotoğraflardan karçal dağı fotoğrafı Maral şelalesi maçahelde essiz güzelliğe sahip bir şelale. Ayrıca birde Bazgiret Maden Köyü ne mutkaka Artvin gezinize ekleyin, doğası şelalesi patatesi bir harikaaa...
Hakan 
04.09.2019
Şavşat Sarı Çayır Yaylası’na muhakkak gidilmeli.
serkan mert 
10.03.2016
Artvin ile Ardahan sınırına yakın yerde bulunan Bilbilan Yaylası ve yine Artvin Şavşat yakınlarında yer alan Cenkelek Yaylası da meraları açısından güzel yerler. Görmeye değer diye düşünüyorum. Ben bir kere gittim.
ayhan turhal 
02.03.2016
Artvin kendini bugüne kadar Türkiye’nin bir ucunda ve sapa bir yerde olmasından dolayı korudu. Bir ara burası memurların sürgün yeriydi, her türlü meyve ve sebzeyi dahi bulamazdınız. Maalesef son yıllarda her tarafa yollar yapıldı diye seviniyoruz ama bu sayede Artvin de uzak, ulaşılmaz ve bakir olmaktan çıktı. Bence artık kurtulması mümkün değil. Bugün yapılanlar ancak bu süreci biraz geciktirebilir. En iyisi en kısa fırsatta buraları gezenlerin bir kez daha gezmeleri, görmeyenlerin ise hemen gidip gezmeleri olacaktır.
Daha fazla yorum gör