Birbirinden farklı birçok kültürü içerisinde barındıran Asya; bakir doğası, kristal gibi parlak denizi, bembeyaz incecik kumları, uçsuz bucaksız çölleri, yeşilin her tonunu bulabileceğiniz balta girmemiş ormanları, antik kentleri… Avrupa ya da Amerika kıtası insanları ne kadar çok cezbetse de Asya'nın dünyada ayrı bir havası ve egzotikliği var. Özellikle de muhteşem doğası ile farkını her seferinde ortaya koyan bu büyük kıtada keşfedilmesi gereken birçok yer, antik kent ve gizemini halen koruyan görkemli tapınakları bulunuyor.
{ad:0}
Myanmar'ın, Mandalay Bölgesi'nde yer alan bu antik kent Burma günlüklerine göre 2. yüzyılda kurulmuş. Pagan Krallığı'nın başkenti konumunda olan kent krallığın zirvesine ulaştığı 11 ve 13. yüzyıllar arasında yalnızca Bagan ovalarında inşa edilen 10.000'den fazla Budist tapınağı, pagoda ve manastırdan arta kalan 2.200'den fazla tapınak ve pagoda günümüzde halen tüm ihtişamıyla ayaktadır.
Taktsang Manastırı - Kaplan Yuvası ya da Kaplan Tepesi olarak da bilinen bu tapınağın efsanevi bir hikayesi bulunmakta. Efsaneye göre; Budizmin Bhutan’da yayılmasında önemli rol oynayan Guru Rinpoche şimdiki manastırın bulunduğu yerdeki mağaraya, bir dişi kaplan formuna dönüşen Prenses Yeshe Tsogyal sırtında uçarak geliyor. Rinpoche’in buraya gelme sebebi civardaki şeytan Simgey Sandrup‘a karşı savaşmak. Burada 3 ay boyunca meditasyon yapıyor. Rivayete göre bu olaylar 7 - 8. yüzyılda yaşanıyor. Ancak bir kompleks olarak manastırın inşası 1692 yılında tamamlanıyor. Manastırın içerisinde birbirinden farklı 8 adet tapınak birimi var.
Kamboçya'nın Siem Reap kentinde yer alan bu görkemli tapınak, Kral II. Suryavarman adına yapılmış. Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tapınak 12. yüzyılda inşa edilmiş. Bölgedeki tek dinsel yapı olarak günümüze kadar gelmeyi başaran mabet, önce Vişnu adına bir Hindu tapınağı olarak daha sonra da bir Budist tapınağı olarak kullanılmıştır.
Endonezya'nın Cava Adası'ndaki Borobudur tapınağı dünyadaki en büyük budist tapınağı. 19. yüzyılda keşfedilen bu tapınak arkeologlar arasında şaşkınlıkla karşılanmıştı. Budizmin merkezinden çok uzaktaki tapınak sizce de oldukça gizemli değil mi?
Yapımı 90 yıl süren Leshan Maitreya Budası heykeli, 7. yüzyıldaki Tang hanedanı döneminde Hai Tong adlı bir Budist rahip tarafından inşa edilmeye başlamış. O dönemde üç nehrin kavşağında yer alan Leshan'da, sık sık kayık kazaları meydana geliyormuş. Kayıkçıları koruyan bir Buda heykeli yaptırmaya karar veren Hai Tong, bölgede dolaşıp para toplamış. Leshan'a döndüğünde kötü biri tarafından topladığı parayı vermesi için tehdit edilen Hai Tong, bu kötü adama boyun eğmemiş ve kendi gözlerini oyarak onu korkutmuş. Heykelin başı tamamlandığında, Hai Tong ölmüş.
Sri Lanka topraklarının en eski yerleşim yerli olan bu topraklar geçmişte başkentlik yapmasının yanında kraliyet ailesinin de yuvası olmuş. Unesco'nn koruması altında bulunan bu antik bölge ve tapınaklardan birinin içinin de oldukça ilginç bir hikayesi varmış.
400 milyon yıllık olduğu söylenen bu tapınak çok dik ve yüksek kayalıkların içerisindeki doğal mağaranın içerisinde bulunuyor. 100 metreyi bulan yüksekliği ile dünyanın en yüksek mağara tapınağı Batu Caves. Tapınağa ulaşmak 270 basamaktan geçiyor.
Tarihin 10 efsanevi gezginini de incelemek ister misiniz?
Ahşap oyma işçiliğinin titiz bir ürünü olan bu tapınak yapı, kayalara gömülmüş ahşap kolon ve kirişlerle askıya alınmış. İsmi gibi gerçekten dağın ortasında asılı duran Asılı Tapınak, kuzey Wei Hanedanı döneminde yapılmış ve Tang, Jin, Ming ve Qing döneminde yenilenmiş. Tapınağın, bu haliyle 1400 yıldan daha fazla bir süredir ayakta kaldığını düşünmek bile insanı hayrete düşürüyor.
Dini inançlarına göre Hindular, Hindu tapınaklarını ziyaret etmek zorunlu değiller. Ancak Hindu kültürü ve toplumu için bu tapınaklar büyük bir önemi taşır. Sri Ranganathaswamy, dünyadaki en büyük dini yapılar arasında yer alır ve her yıl milyonlarca turist ve hacı tarafından ziyaret edilir. Sri Ranganathaswamy tapınağının en eski bölümü 10. yüzyıla kadar dayanmaktadır.
Mistik tapınaklar listemizi de keşfedin!