Kuzey Ege ve Balıkesir’in en güzel ve en popüler beldelerinden olan Ayvalık, zeytin bahçeleri, masmavi denizi ve eski Rum evleriyle huzurlu bir tatil sunuyor. Gezmeye doyamayacağınız, her gittiğinizde başka bir yer keşfedebileceğiniz, gün batımının güzelliği ile mest olacağınız Ayvalık nerededir? Kuzey Ege’nin incisi olan Ayvalık, Balıkesir’e bağlı şirin bir ilçedir. Pek çok şehirlinin hayallerini süsleyen "Ege’de küçük sahil kasabası" konsepti Ayvalık’ı kısaca özetliyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından bilinen meşhur Ayvalık tostu da tabii ki bu yörenin olmazsa olmazı.
{facility:0}Plajlarında gün boyu vakit geçirebileceğiniz, akşamları beyaz masa örtülü mekanlarda rakı-balık-Ayvalık sohbetleri yapabileceğiniz bu şirin belde, Ayvalığa hangi mevsimde gidilir diye düşünen varsa, yaz akşamlarında cıvıl cıvıl oluyor. Hem Ayvalık hem de çevresini keşfetmek şart. Peki Ayvalık kaç günde gezilir? Huzur dolu havası ile bütün stresinizi atacağınız, şehrin gürültüsünden uzaklaşarak kendinizi cennette hissedeceğiniz beldeyi eksiksiz bir şekilde gezmek istiyorsanız en az 3 gününüzü ayırmanızı öneririz. Bunun için çok güzel bir gezi rehberi sizi bekliyor, buyurun Ayvalık’ta gezilecek yerler;
Ayvalık merkez tam sokaklarda kaybolmalık bir yer. Ayvalık sokaklarında yer alan tarihi Rum evleri mimarisi ve renkli yapılarıyla adeta görsel şölen sunuyor. Yaklaşık 2800 adet tarihi eve sahip olan Ayvalık’taki bu evler; süslü pencereleri, kapıları, kapı tokmakları ve cumbalı olmasıyla her göreni kendine hayran bırakan cinsten. Ayvalık gezisine bu evleri keşfederek başlayınca bu güzel beldeyi sevmemek imkansız oluyor. Dilerseniz işletme olarak hizmet veren tarihi Rum konakları ya da taş evlerde konaklamanız da mümkün.
Ayvalık’ın ilk kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi, ilk olarak 15.yy’da inşa edilmiş olsa da günümüze kadar birkaç kez form değiştirmiş ve bugünkü halini almış. Dışarıdan oldukça mütevazi duran kilisenin içi ise oldukça büyüleyici nitelikte. 1927 yılından 2012 yılına kadar tekel deposu görevi gören kilise, 2012 yılında restore edilerek müzeye dönüştürülmüş. Ayvalık’a geldiğinizde bu zarif kiliseyi görmeden dönmeyin.
Rum halkı tarafından kilise olarak inşa edilen yapı daha sonra camiye dönüştürülmüş. Kilisenin çan kulesi saat kulesine çevrildiği için camiye Saatli Cami adı verilmiş. Ayvalık merkezde, geçen yıllara inat varlığını sürdüren bu cami Ayvalık’ın önemli eserlerinden.
Cunda Adası olarak da bilinen Alibey Adası, özellikle Girit yemekleri ağırlıklı mutfağıyla ön planda olsa da sahip olduğu Rum evleri ve rengarenk sokaklarıyla da oldukça popüler yerlerden. Taş Kahve’de içilen kahveler, Cunda Yeldeğirmeni’nde verilen molalar, içinde Agios Yannis Kilisesi bulunan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’nda yapılan keşifler ve günümüzde otel olarak hizmet veren tarihi yapı Despot Evi’ne yapılan ziyaretler Cunda Adası’nı özel kılıyor.
Cunda Adası’ndan ayrıca tekne turları da yapılıyor. Bu turlar ile Pınar Ada, Yellice Adası ve Kara Ada civarını turluyorsunuz. Kara Ada’daki Akvaryum Koyu ve Yeşil Koy yüzmek için çok güzel yerler. Teknede giderken bir de Komili Ailesi’ne ait Rahibe Okulu’nu da görmüş oluyorsunuz. Tekne turu haricinde adanın birbirinden güzel plajlarında da yüzebilirsiniz. Birkaç kamp tesisine sahip olan Ortunç Koyu, kumlu ve sığ bir denize sahip olan Patriça/Pateriça Koyu, zaman zaman dalgalı olan Çataltepe Plajı, belediyeye ait olan Duba Plajı sizi her anlamda mutlu edecek.
Cunda gibi Ayvalık’tan kalkan teknelerle de tekne turu yapıp, çevredeki koyları keşfetmeniz mümkün. Ancak Ayvalık plajlarını da deneyimlemenizi tavsiye ederim. Yaz sıcağında kendinizi Ayvalık’ın serin sularına bırakabilirsiniz. Sarımsaklı Plajı, Badavut Plajı, Şirinkent Plajı ve Altınova Sahili’nde doya doya yüzebilir, güneşin ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Harika manzarasıyla özellikle gün batımlarında Ayvalık’a yolu düşen herkesin uğramadan geçmediği Şeytan Sofrası, bir görenin tekrar tekrar gitmek istediği nadir yerlerden. Midilli Adası dahil pek çok adayı ayaklarınızın altına seren bu seyir terası, şeytanın ayak izine de ev sahipliği yapıyor. Burada dilek tutmak için asılan bez parçaları ile bezeli demir parmaklıklarla çevrilmiş büyük bir ayak izi bulunuyor ve efsaneye göre bu ayak izi Zeus’un annesinin kovduğu şeytana ait. Günü Şeytan Sofrası’nda batırmak ve anda kalmak Ayvalık seyahatinde akıllara kazınan deneyimlerden oluyor. Peki Şeytan Sofrası nerede, ulaşım nasıl sağlanmalı? Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezine 8 km uzaklıktaki kayalık tepelerin üzerinde bulunuyor. Şeytan Sofrası’na özel aracınızla ulaşabileceğiniz gibi, Sarımsaklı’dan kalkan dolmuşlar yardımı ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Rum’lardan kalan şirin bir köy olan Küçükköy, eskiden terk edilmiş bir köy olsa da sonradan restore edilip tarihi dokusu korunmuş. Ayvalık’ın sanat köyü olarak bilinen köy, aynı zamanda akıllı köy olma yolunda da emin adımlarla yürüyor. Küçük butikler, sanat galerileri, kültür merkezi, kent müzesi ve sanat merkezine ev sahipliği yapan Küçükköy, Ayvalık’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
{ad:0}Ayvalık demek balık demek, taze taze deniz ürünleri demek, bol bol zeytinyağlı yemekler ve mezeler demek. Ayvalık bölgesine özgü bir balık çeşidi olan Papalina, lor tatlısı ve lor kurabiyesi Ayvalık mutfağında ilk sıralarda yer alıyor. Ama bir de bu yörenin peynirleri var ki insan yemeye doyamıyor. Sepet peyniri, lor peyniri, Kirlihanım, Kopanisti gibi yöresel peynirleri mutlaka tatmanızı tavsiye ederim. Ayrıca tabii ki Ayvalık tostu da yemeden olmaz.
Ayvalık köklü tarihi sayesinde alabildiğine tarihi yapı ile dolu. Hal böyle olunca da konaklama seçeneklerinin pek çoğunu tarihi konaklardan restore edilerek hizmete sunulan butik oteller oluşturuyor. Peki Ayvalığa kadar gitmişken nerede kalmalı? Gelin şimdi her bütçeye ve zevke uygun birkaç Ayvalık oteline beraber bakalım;
Altınova'da denize sıfır bir konaklama; Ra Otel.
{product:34103}
Hem ekonomik hem güler yüzlü hizmet; Günebakan Taliani Hotel.
{product:493}
Harika bir manzara eşliğinde lezzetli yemeklerin adresi; Limon Ağacı Pansiyon.
{product:11847}
Daha fazla konaklama seçeneği için Ayvalık Otelleri sayfasına bakabilirsiniz.
{search:ayvalik-otelleri,Ayvalık Otelleri}
Hem deniz hem de kültür rotası olan Ayvalık, yediden yetmişe herkese hitap eden bir yer. Gündüzleri plajlarda keyif yaparken, akşamları sahilde yürüyüş yapabilir, dondurma yiyerek gün batımını izleyebilir, arkadaşlarınız ve ailenizle uzun akşam yemekleri yiyebilirsiniz. Yaz demek eğlence ve huzur demek, bu huzuru da Ayvalık her anlamda ziyaretçilerine aşılıyor.