Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Bahara Merhaba: Türkiye’nin Bahar Çiçekleri

Bahara Merhaba: Türkiye’nin Bahar Çiçekleri

Paylaş
Kübra Ulutaş  
Eklenme: 16 Mart 2021 - 15:22
 • Son Güncellenme: 21 Mart 2024 - 08:17
Bahara Merhaba: Türkiye’nin Bahar Çiçekleri

Gününüze renk katacak bahar çiçeklerini sizin için derledik.

{ad:0}

Erguvan, Ekinezya, Çiğdem ve diğerleri… Türkiye’nin dört bir yanında Bahar ayları boyunca görebileceğiniz rengarenk çiçekler burada. Sizin yaşadığınız bölgede hangi çiçekler var, hangilerini daha çok seviyorsunuz? Görüşleriniz bizim için değerli, yorum bırakmayı unutmayın!

Bizimle doğanın uyanışının habercisi bahar çiçeklerini keşfetmeye var mısınız? from neredekalcom

1- Anemon

Düğün çiçeğigiller familyasından olan bu güzel çiçek nemli topraklar, yarı güneşli veya güneşli yerlerde yetişiyor. Şubat- Mayıs aylarında çiçek açan bu bitki Türkiye’de Adana sınırları içerisinde yetişiyor. Batı Yunan Mitolojisi’ne göre aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’in yaraları sevgilisinin kanının aktığı yerde oluşmuştur ve buradan Dünya’ya yayılmıştır.

2- Çiğdem Çiçeği

Süsengiller familyasına ait olan bir bitki olan Çiğdemin ana yurdu Akdeniz’dir. Bir çiçek olmasının yanı sıra ülkemizde çiğ olarak ya da külde pişirilerek besin kaynağı olarak kullanılıyor. Hatta bu bitkiden Çiğdem Pilavi, Çiğdem Aşı, Çiğdem sütlüsü gibi yemekler bile yapılıyor.

3- Ekinezya

Kirpi otu olarak da adlandırılan Ekinezya papatyagiller familyasına ait bir bitki türüdür. Geçmişten günümüze kadar ilaç olarak kullanılan şifalı bir bitkidir. Ekinezya faydaları için kullanılan bir bitki türüdür. Özellikle Kuzey Amerika yerlileri tarafından öksürüğe, boğaz ağrıları ve iltihaplanmaya karşı kullanılmıştır.. Türkiye’de Aydın sınırları içerisinde yetişen bu bitki talebe bağlı olarak yetiştiriliyor.

4- Erguvan

Baklagiller familyasına ait olan bu Erguvan 10 metreye kadar uzayabiliyor. Güzel şehrimiz İstanbul’u bahar aylarında kendine has mor renge bürümesiyle şehrin güzelliğine güzellik katıyor. Aynı zamanda yıllarca Bursa’nın simgesi olmuştur.

5- Frezya

“Baharın habercisi hangi çiçek?” diye soranlar için işte o nadide güzelliğiyle Frezya diyebiliriz. Frezya çiçeğinin anlamı tıpkı kendisi gibi güzel. Dostluğu simgeleyen bu hoş kokulu çiçek genellikle düğünlerde kullanılıyor. Süs bitkileri arasında en sevilen türlerden biri olan Frezya Güney Afrika yerlisi bir çiçek olarak biliniyor. Fazla sıcağı sevmeyen bu çiçek bahar ve kış aylarının gözdesi diyebiliriz.

6- İris

Süsen adıyla da bilinen, çiçek tek ya da salkımlı bir yapıdadır. 260 ila 300 arası türü vardır ve bunların 51 tanesi Türkiye’dedir. Genel olarak yarı çöl, çayır, kayalık, yamaç, bataklık ve sulak alanlarda bulunurlar.

7- Karahindiba

Baharın gelişiyle etrafta sapsarı gördüğünüz o çiçekler, Karahindiba işte… Papatyagiller familyasına ait olan bu bitki türü Nisan ve Mayıs aylarında yetişiyor. Mısır ve Kıpçak Türkleri tarafından “saçratku” olarak adlandırılan bu bitki günümüze Karahindiba adıyla gelmiştir.

7- Lale

Zambakgiller familyasına ait olan bu güzel çiçek, süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Özellikle Doğu Kültür ve mitolojilerinde önemli bir yere sahiptir. Anavatanı Hindikuş, Pamir ve Tanrı Dağları’dır. Türkler göçleri sırasında bu bitkinin soğanlarını Anadolu’ya getirmişlerdir.

8- Lavanta

Mor renkli bahar çiçekleri arasında yerini alan Lavanta yapraklarının üzerine yansıyan akşam güneşi ışıltılarıyla adeta görsel şölen yaşatan bu güzel çiçek ballıbabagiller familyasına ait Akdeniz kökenli bir bitki türüdür. Hatta ülkemizde güzel şehri olan Isparta’da bahçesi bile var. Isparta’da Keşfedilmesi Gereken Bir Güzellik: Lavanta Vadisi adlı yazımızı okuyabilir, dilerseniz buradaki harika vadiyi keşfedebilirsiniz.

9- Ortanca

Baharın gelişiyle evlerin bahçelerini rengarenk pastel renklerle süsleyen bu harika bitkinin anayurdu Japonya’dır. Türkiye’de ise Karadeniz’de yetişiyor. Ayrıca kış soğuklarına karşı korunduğu sürece Akdeniz’de de yetişebilir.

Çiçek Nasıl Yetiştirilir?

Her çiçeğin yetiştirilmesi için farklı adımlar olsa da belli noktalara dikkat etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer bir saksı çiçeği yetiştiriyorsanız delikli saksı kullanmaya özen gösterin ve çiçeğinizin gerekli su, vitamin ve ışığı alması konusunda doğru adımları uygulayın. Sonucunda adeta bir görsel şölen yaşayacağınızdan eminiz.

Hangi Çiçek Hangi Dönem Çıkar?

Her ay belli dönemde çiçekler açar. Bizler de bu çiçeklerin bir kısmını sizler için derledik. Haydi beraber bakalım.

  • Şubat: Güller
  • Mart: Deliotu(Kuduz Otu) Peygamber Çiçeği, Gayret Çiçeği, Calliopsis, Hüsnüyusuf, Floş Çiçeği, Kadife Çiçeği, Latin Çiçeği, Itırşahi, Zinya Çiçeği, Pembe-Beyaz Karanfil, Çan Çiçeği, Mavi İğne Çiçeği, İberide (Hünkarbeğendi), Karanfil, Kır Karanfili (Cottage Pinks), Papatya, Lavanta, Kurt Çiçeği, Rüzgar Çiçeği, Gül, Beyaz Koni Çiçeği, Civanperçemi, Çiğdem, Nergis, Glayöl, Sümbül, İris, Zambak, Lale
  • Nisan: Kaktüsler
  • Mayıs: İnci Çiçeği
  • Haziran: Güller
  • Temmuz: Düğün Çiçeği
  • Ağustos: Glayöl
  • Eylül: Yıldız Çiçeği
  • Ekim: Şamdan Çiçeği
  • Kasım: Kasımpatı
  • Aralık: Atatürk Çiçeği

Baharın gelişini hissettiren bu güzel çiçekler adeta insanın ruhunu ısıtıyor. Her bahar ağaçların çiçek açmasından, rengarenk olmuş çevreye varana kadar, şöyle bir bakınca insanın yüzünde masum bir tebessüm oluşuyor. Çiçek kadar güzel geçen günleriniz olsun isterseniz sizler de bu çiçeklerden yetiştirebilirsiniz.

Benzer Yazılar