Balıkesir birçok ulusa ev sahipliği yapması nedeniyle tarih ve kültürünün yanında, gastronomi konusunda da emin adımlar atan bir yer. UNESCO'nun "Yaratıcı Şehir Ağı" projesinde yer almak istemesi nedeniyle de çalışmalar başlatan Balıkesir, yakın gelecekte "Gastronomi Şehri" ünvanını elde edecek gibi görünüyor.
{facility:0}Balıkesir hayvancılık faaliyetleri ile ünlü, hayvan çiftliklerine ev sahipliği yapan, et ve süt ürünleri bakımından Türkiye’nin önde gelen illerinden biri. Hal böyle olunca şehirde bulunan üniversitelerin Gastronomi bölümleriyle ortak çalışmalar yapan, sürdürülebilir turizm potansiyelini kullanmak isteyen ve yakın gelecekte özellikle gastronomi alanında turizm faaliyetlerinden söz ettirmeyi planlayan Balıkesir’in yemek kültürüne bu yazımızda yakından bakmak istedik. Balıkesir’in meşhur yemekleri nelerdir, günümüzde farklı yorumlanan Balıkesir yöresel yemekleri nelerdir, diye merak ediyorsanız, gelin bu yazımızda Balıkesir lezzetlerine hep beraber yakından bakalım.
Anadolu’nun birçok yerinde yöresel bir lezzet olan Keşkek, Balıkesir’in en ünlü yöresel yemekleri arasında. Buğday ve kırmızı etten yapılan keşkek, tüm kalabalık sofralarda baş tacı olan oldukça doyurucu bir lezzet.
{ad:0}Aslında Anadolu’nun birçok şehrinde yapılan bu çorba, adı üzerinde geleneksel düğünlerde misafirlere ikram edilmek üzere koyun eti ve tereyağ ağırlıklı olarak yapılan ve sonrasında terbiye edilen geleneksel bir çorba olarak Balıkesir’de de tüketiliyor.
Balıkesir’in yöresel yemekleri arasında ilk sıralarda yer alan Sura, kaburga eti ve pilavın birleşmesiyle oluşan bir yemek. Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde de oldukça tüketilen bu yemek, Balıkesir’de farklı bir tatta yapılıyor.
Balıkesir’in Bigadiç ilçesinin adını alan bu güveç, oğlaktan yapılan bir et yemeği. Bazı yerler hem oğlak hem kuzu etinden yapılıyor. Yumuşacık et yemek isteyenler için önerilen bir yemek.
İmam bayıldının farklı yorumlanması sonucu yapılan Peynirli patlıcan, patlıcanın oyularak içine kıyma harcı yerine tavuk, lor peyniri ve kaşar karışımının konulması ile ana yemek olarak tüketilen geleneksel bir Balıkesir yemeği.
Balıkesir’in Ege Bölgesine yakın olması nedeniyle mutfağında Ege otlarını, Ege sebzelerinin birçoğunu görebilirsiniz. Zeytinyağlı ve etli bir yemek olarak yapılan Şevketi bostan, hafif yemek severler için güzel bir alternatif.
Balıkesir denilince akla ilk gelen tatlılardan birisi Höşmerim Tatlısı. Peynir Tatlısı olarak bilinen Höşmerim oldukça hafif ve güzel bir tatlı olarak Balıkesir’de tüketiliyor.
Yolu Balıkesir’den geçen herkesin Susurluk civarında sadece tostu ve ayranı için mola verdiğini herkes bilir. Balıkesir’in lezzetli peynirleriyle hazırlanan ve özellikle salçalı tostu ile meşhur olan Susurluk, taptaze bol köpüklü ayranı ile de Balıkesir lezzetleri arasına girmiş durumda.
Hemen hemen Türkiye’nin her yerinde yiyebileceğiniz, özellikle tatil beldeleri ile özdeşleşen Ayvalık tostunu kim sevmez? Peynir, sucuk, salam gibi malzemelerin bolca kullanıldığı, kocaman ekmeği ile lezzetli bir ürüne dönüşen Ayvalık tostunu mutlaka Balıkesir’in herhangi bir yerinde denemelisiniz.
Yazımızın başında hayvancılığın Balıkesir’de önemli bir geçim ve endüstri kaynağı olduğunu belirtmiştik. Mandıracılığın hakim olduğu Balıkesir’de seyahatiniz sırasında çeşit çeşit peynirler alabilir, et ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.
Ege Bölgesine yakın olması nedeniyle ikliminde yetişebilen Zeytin ağaçları nedeniyle zeytincilik ve zeytinyağı endüstrisi Balıkesir’de gelişmiş durumda. Çeşit çeşit zeytin bulabilir, en lezzetli zeytinyağlarını bu bölgede tadabilirsiniz.
{search:balikesir-otelleri,Balıkesir Otelleri}