Karadeniz’in gözde destinasyonlarından biri olan Batum, Türkiye’ye olan yakınlığı ve vizesiz ve kimlikle seyahat imkanıyla dikkat çekiyor. Batum, T.C. vatandaşlarının doğrudan çipli kimlik kartı ile pasaportsuz ve vizesiz seyahat edebilecekleri nadir yurt dışı lokasyonlarından biri. Peki, Batum’a kimlikle seyahat etmek için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor? Araçla geçiş nasıl yapılır? Bu yazıda, Batum’a yapacağınız seyahatin her aşamasında dikkat etmeniz gereken detayları bulacaksınız. Hazırsanız, Batum’a kimlikle seyahat rehberine başlayalım.
{facility:0}
Türkiye ile Gürcistan arasında mevcut vize rejimine göre, iki ülke vatandaşları her girişte 90 günü aşmamak şartı ile turistik amaçlı seyahatleri için Gürcistan’a vizesiz olarak girebiliyor. Türk vatandaşları Gürcistan'a, Gürcistan vatandaşları da Türkiye'ye kimlik kartlarıyla seyahat edebiliyor. Üçüncü ülkelere seyahatler için geçerli ulusal pasaportların kullanılması gerekiyor.
Türkiye veya Gürcistan’da herhangi bir sebeple 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecekler ise ülkeye giriş-çıkışlar, seyahatleri ve ülkede kalışları esnasında geçerli pasaport kullanmakla yükümlü.
Sıfırdan pasaport çıkarmak ile ilgili bilgi almak için yazımıza göz atın.
{ad:0}Batum’a araç ile giriş yapmak için ehliyet, ruhsat ve tüm yolcuların kimlikleri yeterli. Yalnızca Batum’a giriş şartları arasında arabayla geçiş yapacaklar için trafik sigortası var. Bunun yanı sıra araç sahibinin de bu yolculukta size eşlik etmesi ya da yurt dışına çıkış için vekalet vermesi gerekiyor. Kiralık araç ile yurt dışına çıkamıyorsunuz. Bu kurallara uyduğunuz takdirde hiçbir sorun yaşamadan keyifli bir gezinin tadını çıkarabilirsiniz. Arabayla girişler sırasında ehliyetiniz, ruhsatınız da tabii ki yanınızda olmalıdır.
Sarp Sınır Kapısından kalkan otobüs, dolmuş ve taksiler; sizi Batum’a ulaştırıyor. Aynı zamanda Artvin, Trabzon ve Rize’den doğrudan Batum’a ulaşım imkânı da var. Bu vasıtaları tercih ettiğiniz takdirde sınırda bekleme süreniz de kısalacaktır. Doğrudan sınır kapısından ulaşımda, mesafe çok fazla olmadığı için yüksek ücret ödemenize gerek kalmayacaktır.
İstisnai durumlar haricinde yurt dışına çıkan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından talep edilen yurtdışı çıkış harcı, kara, hava ve deniz yolu çıkışlarında alınıyor. Yurt dışı çıkış harcı 2024 itibariyle 150 TL olarak belirlenmiştir. Yeşil pasaport dahil olmak üzere tüm pasaport sahiplerinin ödemeleri gereken yurt dışı çıkış harcının ödenmesi ve muafiyetine ilişkin denetim, yurt dışı çıkış kapılarında görevli olan emniyet mensupları tarafından yapılıyor. Yurt dışı çıkış harcı hakkında daha detaylı bilgi için içeriğimizi okuyabilirsiniz.