Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Batum'a giriş harç pulu ne kadar (2024), Batum'a gitmek için hangi evraklar gerekli, araçla gitmek için evrak gerekir mi?

Batum'a giriş harç pulu ne kadar (2024), Batum'a gitmek için hangi evraklar gerekli, araçla gitmek için evrak gerekir mi?

Paylaş
Tuğçe Gülçiçek  
Eklenme: 09 Temmuz 2024 - 18:41
 • Son Güncellenme: 09 Temmuz 2024 - 18:41
Batum'a giriş harç pulu ne kadar (2024), Batum'a gitmek için hangi evraklar gerekli, araçla gitmek için evrak gerekir mi?

Karadeniz’in gözde destinasyonlarından biri olan Batum, Türkiye’ye olan yakınlığı ve vizesiz ve kimlikle seyahat imkanıyla dikkat çekiyor. Batum, T.C. vatandaşlarının doğrudan çipli kimlik kartı ile pasaportsuz ve vizesiz seyahat edebilecekleri nadir yurt dışı lokasyonlarından biri. Peki, Batum’a kimlikle seyahat etmek için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor? Araçla geçiş nasıl yapılır? Bu yazıda, Batum’a yapacağınız seyahatin her aşamasında dikkat etmeniz gereken detayları bulacaksınız. Hazırsanız, Batum’a kimlikle seyahat rehberine başlayalım.

{ad:0}

 

Batum’a Pasaportsuz ve Vizesiz Girilir mi?

Batum'a Sadece Kimlikle Girilir mi?

 Türkiye ile Gürcistan arasında mevcut vize rejimine göre, iki ülke vatandaşları her girişte 90 günü aşmamak şartı ile turistik amaçlı seyahatleri için Gürcistan’a vizesiz olarak girebiliyor. Türk vatandaşları Gürcistan'a, Gürcistan vatandaşları da Türkiye'ye kimlik kartlarıyla seyahat edebiliyor. Üçüncü ülkelere seyahatler için geçerli ulusal pasaportların kullanılması gerekiyor.

Türkiye veya Gürcistan’da herhangi bir sebeple 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecekler ise ülkeye giriş-çıkışlar, seyahatleri ve ülkede kalışları esnasında geçerli pasaport kullanmakla yükümlü. 

Batum’a Pasaportsuz Seyahat İçin Şartlar

Batum'a Giriş

  • Yeni çipli kimlik kartı: Seyahat için pasaporta ihtiyacınız yok. Hava veya kara yoluyla Batum’a seyahat etmek için yalnızca yeni tip çipli kimlik kartınız yeterli. Yeni kimliklerin seyahat belgesi olarak kullanımı iki ülke arasında yapılan doğrudan seyahatlerde mümkün. Yurt dışına yapılacak seyahatlerde yeni çipli kimlik kartlarının seyahat belgesi olarak kullanılabilmesi için bebek ve çocuk yolcular dahil olmak üzere, kimlik üzerinde fotoğraf zorunluluğu bulunuyor. Resmi otoritelerin kararı doğrultusunda, fotoğraf bulunmayan kimlik kartına sahip kişiler ülkeye kabul edilmiyor. Eğer üçüncü bir ülkeden giriş yapacaksanız pasaport kullanmanız gerekiyor. Vize muafiyetine bağlı olarak iki ülke vatandaşları 90 günü aşmamak kaydıyla pasaportsuz giriş-çıkış yapabilirler. 90 günü aşan durumlarda ise ikamet izni başvurusu zorunlu.
  • Giriş Çıkış Formu: Seyahat sırasında her iki ülke vatandaşlarına giriş ve çıkışlarda iki dilli "Giriş-Çıkış Formu" verilecektir. Batum’a indiğinizde iki dilli bir Giriş-Çıkış formu doldurmanız gerekiyor. Bu formu seyahatiniz boyunca yanınızda bulundurmanız ve ülkeden çıkarken ibraz etmek zorunlu. Böylece kimlik kartınızla 90 güne kadar pasaportsuz seyahat edebilirsiniz.

Sıfırdan pasaport çıkarmak ile ilgili bilgi almak için yazımıza göz atın.

Batum’a Arabayla Girilir mi?

Batum'a Arabayla Girilir mi?

Batum’a araç ile giriş yapmak için ehliyet, ruhsat ve tüm yolcuların kimlikleri yeterli. Yalnızca Batum’a giriş şartları arasında arabayla geçiş yapacaklar için trafik sigortası var. Bunun yanı sıra araç sahibinin de bu yolculukta size eşlik etmesi ya da yurt dışına çıkış için vekalet vermesi gerekiyor. Kiralık araç ile yurt dışına çıkamıyorsunuz.  Bu kurallara uyduğunuz takdirde hiçbir sorun yaşamadan keyifli bir gezinin tadını çıkarabilirsiniz. Arabayla girişler sırasında ehliyetiniz, ruhsatınız da tabii ki yanınızda olmalıdır. 

Batum’a Toplu Taşıma Araçları ve Taksilerle Giriş 

Batum'a Giriş

Sarp Sınır Kapısından kalkan otobüs, dolmuş ve taksiler; sizi Batum’a ulaştırıyor. Aynı zamanda Artvin, Trabzon ve Rize’den doğrudan Batum’a ulaşım imkânı da var. Bu vasıtaları tercih ettiğiniz takdirde sınırda bekleme süreniz de kısalacaktır. Doğrudan sınır kapısından ulaşımda, mesafe çok fazla olmadığı için yüksek ücret ödemenize gerek kalmayacaktır. 

Batum’a Giriş Harç Pulu Ne Kadar 2024?

Batum'a Giriş

İstisnai durumlar haricinde yurt dışına çıkan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından talep edilen yurtdışı çıkış harcı, kara, hava ve deniz yolu çıkışlarında alınıyor. Yurt dışı çıkış harcı 2024 itibariyle 150 TL olarak belirlenmiştir. Yeşil pasaport dahil olmak üzere tüm pasaport sahiplerinin ödemeleri gereken yurt dışı çıkış harcının ödenmesi ve muafiyetine ilişkin denetim, yurt dışı çıkış kapılarında görevli olan emniyet mensupları tarafından yapılıyor. Yurt dışı çıkış harcı hakkında daha detaylı bilgi için içeriğimizi okuyabilirsiniz.