Neredekal Turizm Seyahat Acentesi Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Paylaş
Seyhan Ahen  
Eklenme: 15 Ağustos 2022 - 14:05
 • Son Güncellenme: 17 Mart 2023 - 20:58
Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaz tatillerine ailecek çıkmak hiç şüphesiz benzersiz bir keyif. Ailenizle beraber vakit geçirmek ve yeni yerler keşfetmek, kısa süreliğine de olsa evinizden uzaklaşmak ve farklı maceralara yelken açmak insanın kendine yapabileceği en güzel yatırımlardan. Eğer ailenize yeni bir üye katıldıysa, tatil konusu biraz kafanızı kurcalıyor olabilir. Bebeğinizin sağlığı için önemli olan şeyleri araştırabilirsiniz fakat edindiğiniz bilgiler yine de endişelerinizi gidermeyebilir. Peki bu sorunu nasıl çözeceğiz? Tabi konuyu daha basit ele alarak. Bu yazımızda bebekle uzun araba yolculuğu hakkındaki sık sorulan soruları elimizden geldiğince cevapladık. Eğer bu tür yazılar dikkatinizi çekiyorsa ve arabadan ziyade uçakla seyahat edecekseniz, Bebekle Uçak Yolculuğu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Bebekler Uzun Yolculuk Yapabilir mi?

Sorunun kısa cevabı evet. Bebekler elbette uzun araba yolculukları yapabilirler, bunda ciddi anlamda hayati risk taşıyan hiçbir sorun yok. Fakat bebeklerin uzun yol hazırlıklarını yapmak ve önemli bilgilere sahip olmak, ebeveynlerin üzerine düşen en önemli sorumluluk. Bazı etmenler göz önüne alınınca, karşılaşabileceğiniz bazı sorunlar hakkında önceden bilgi sahibi olduğunuzda ve uygun malzemeleri edindiğinizde gönül rahatlığıyla bebeğinizle seyahatlere çıkabilirsiniz. Bebek kaç aylıkken uzun araba yolculuğu yapılır diye soracak olursanız da bu konuyu şöyle özetleyebiliriz;
  • Aslında doğumdan sonra bebeğinizi kucağınıza alır almaz seyahate çıkabilirsiniz. Fakat uzman hekimler, bebeklerin bağışıklık sistemi geliştikten sonra bu tür yolculuklar yapmayı daha uygun buluyorlar. Bu da sağlıklı bir bebeğin doğduktan 1 ay sonra uzun yolculuk yapabileceği anlamına geliyor. Fakat hekimlerin bu süreyi 3-6 ay olarak tavsiye ettiklerini ekleyelim. Bu sürenin uzamasındaki amaç da bağışıklık sisteminin tamamen devreye girmesini beklemek. Yani acil bir işiniz yoksa ve bebeğiniz 3-6 aylık ise seyahat edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz bu yaş aralıklarının altında ise, yine endişelenmenize gerek yok. Sadece vitamin destekli mamalarla bağışıklık sistemine takviye yapmanız ve rüzgar, güneş gibi etmenlerden bebeğinizi özenle korumanız gerekiyor. Kırılgan bir metabolizmaya sahip olacakları için çok çabuk hastalanabilirler.
{ad:0}

Bebekle Seyahat Ederken Yanınıza Almanız Gerekenler

Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

{facility:0}
  • Bebek Bezi: Bebek bezi sadece uzun seyahatlerde değil, kısa yolculuklarda da yanınızda bulundurmanız gereken en önemli şey. Alışveriş Merkezine gidiyor olsanız bile çantanızda yedek bez mutlaka olmalı
  • Emzik: Çoğu bebek araba yolculuğu esnasında emzikle daha rahat uyuyabiliyor. Ayrıca rakım olarak yükselmenizi sağlayan yokuşlar çıktığınızda bebeğin basınçtan korunmasını kolaylaştırır. Emzik kullanımını sakız çiğnemek ve esnemekle benzer şekilde düşünebilirsiniz.
  • Biberon: Bebeğinizin yolda gazının sıkışmaması için iyi bir biberon da önemli. Gündelik hayatta kullandığınızın yanında seyahatler için bir de yedek bulundurabilirsiniz.
  • Pişik Kremi/Bebek Pudrası: Uzun süre oturacak olduğu düşünülünce pişik kremi ve bebek pudrası da unutulmaması gereken eşyalar arasında. Özellikle sıcak havalarda seyahat ediyorsanız daha çok ihtiyacınız olabilir.
  • Yedek Kıyafetler: Bebeğinizin yol boyunca sarsıntılardan normal olarak midesi bulanabilir. Bu bulantılar da kusmayla sonuçlanabilir. Endişelenmeyin çünkü bu gayet normal. Sadece bebeğinizin tam olarak kustuğundan emin olun ve elbiselerini değiştirin.
  • Güneş Kremi: Bebek ciltleri bir hayli kırılgan olabiliyor. Bu yüzden bebekler için üretilen uygun güneş kremlerini yolculuğunuz boyunca yanınızdan eksik etmemenizi tavsiye ederiz. Güneş yanığı hem bebeğinizin canını yakar hem de iyileşmesi uzun süre alabilir.
  • Oyuncaklar: Bebeğinizin yolda elinde sallayabileceği veya oynayabileceği oyuncakları olursa uğraş bulması açısından iyi olabilir. Hele oyuncaklara dalıp gittiğinde bir görün; yolun nasıl geçtiğini anlamayacaktır bile. Bu yüzden hali hazırda sevdiği oyuncakları götürmenizi tavsiye ederiz.

Bebekle Araba Yolculuğunda Klima

Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebekle yolculuk yaparken klima konusunda daha özenli olmalıyız. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi bebekler, kırılgan bağışıklık sistemlerine sahip oluyorlar. Bir öte yandan da ülkemizde havalar gerçekten bunaltıcı sıcaklıklara ulaşabiliyor. Böyle bir durumda ne yapmalıyız?

Aslında cevabı çok basit, klimayı dozunda açmalıyız. Bebeğiniz arka koltukta oturacağından arka koltuğun hava çıkışlarını tamamen kapatabilir, önünüzdekileri de arabanın tavanına çevirebilirsiniz. Böylelikle bebeğin üzerine doğrudan bir soğuk hava gelmez ve arabanın içindeki sıcaklık kırılmış olur. Yeterli soğukluğa ulaştığını düşündüğünüzde ise klimanın derecesini yükseltebilirsiniz.

Bebek Araba Koltuğu Seçimi

Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araba koltuğu bebeğinizin güvenliği için en önemli etmenlerden biri. Araba koltuğunuz yoksa bir tane edinene kadar gerekirse yolculuğunuzu ertelemenizi öneririz. Bebeğin sabit durması, rahat etmesi ve güvende olması için koltuk seçiminizde dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var.

Koltuğun yaş aralığı bunlardan biri. Eğer uygun yaş aralığındaki bir koltuk tercih edilmezse kemerlerin işlevlerini yitirmesi ve rahatsızlık gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Kullanım ve temizlik pratikliği de önemli. Yazımızda önceden de değindiğimiz gibi bebeğiniz yolda normal olarak kusabilir. Ayrıca mama yerken de küçük dökülmeler olabilir. Bunların koltuk üzerinde kalıcı bir leke bırakmasını istemezsiniz.

Yatış Pozisyonu da dikkat etmeniz gereken husus. Sonuçta bebek uyumak istediğinde de koltuğunda olması lazım. Normal araba koltuğunda uyuması son derece tehlikeli olabilir. Bu yüzden koltuğun arkaya kolay bir şekilde yattığından emin olun.

Bebekle Yolculuk Esnasında Yeme-İçme

Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu konuda aslında kendinize gösterdiğiniz özeni bebeğinize de göstermeniz yeterli. Sadece bir aylıktan ufaksa bağışıklık sistemini destekleyen mamalardan tercih edebilirsiniz. Bunun haricinde arabanın içinde, yolculuk esnasında yemek yedirmemenizi tavsiye ederiz. Bunun yerine bir mola verebilirsiniz, hem sizin için de iyi olur. Yemekten sonra hemen yola çıkmak yerine bir 15-20 dakika bebeğin gazını çıkarmasını beklemekte de fayda var.

Oyun İhtiyacı

Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğiniz yol boyunca sıkılabilir, bu gayet normal. Bazen elindeki oyuncakları fırlatmaya başlayabilir. Buna önlem olarak yapılabilecek bir şey pek yok. Her bebek sıkılır, bazen biz bile uzun yolculuklardan sıkılırız. Yine de en büyük ilgi çekici olan radyoya bir şans verebilirsiniz. Belki güzel bir müzik açarsanız, özellikle bebeğinizin de sevdiği bir müziği, eğlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Fakat bunu yaparken lütfen araba hakimiyetinize dikkat edin. Eğer bebeğiniz çok sıkılmışsa ve dikkatini ne oyuncak ne de müzik çekiyorsa bir mola vermeyi deneyebilirsiniz. Belki gaz veya tuvalet gibi başka bir ihtiyacı vardır. Belki de sadece biraz durmak iyi gelir.

İhtiyaç Molaları

İhtiyaç molalarını bir çeşit acil durum düğmesi olarak düşünebilirsiniz. Belki otelinize giriş yapmak için belirli bir saatte yolculuğunuzu bitirmeniz gerekiyordur ama acele etmeyin. Sonuçta bebekle yola çıkmanın en önemli yanlarından biri de bu, planlarınızın esnek olabilmesi.

İhtiyaç molaları bebeğinizin araba sarsılmalarından kurtulması için güzel bir çözüm. Bu yüzden eğer çok ağlamaya, sıkılmaya veya başka rahatsızlık belirtileri göstermeye başlamışsa durup bir mola verin. Böylelikle hem kendinizin hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını giderebilirsiniz.

Önemli Bir Hatırlatma: Doktorunuza Danışın

Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm yazımız boyunca elimizden geldiğince size mantıklı ve güvenilir bilgiler vermeye çalıştık. Fakat biz de dahil internetten araştırdığınız tüm bilgiler bir kenara, güvenilir bir doktordan edindiğiniz bilgiler bir kenara. Sonuçta herkesin farklı olduğu gibi her bebek de farklı. Belki sizin değerli küçüğünüzün hassas olduğu veya kendini daha iyi hissettiği şartlar vardır. Tüm bunları bire bir danışmak için uzun yola çıkmadan bir doktora uğramayı ihmal etmeyin. Ailenizle birlikte nice güzel anılar biriktirmeniz dileklerimizle.