{facility:0} Hatay mağaraları arasında en popüler olan Beşikli Mağara, Samandağ’da Roma döneminden kalma en önemli tarihi kalıntılardan biri olarak nitelendiriliyor. Adını ise bünyesinde barındırdığı mezarların tasarımından alıyor. Gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edinilen ipuçları ışığında, mezar kompleksinin yapımının tıpkı 100 metre batısındaki Titus Tüneli gibi M.S. 1. yüzyılda gerçekleştirildiği düşünülüyor.
Mağara, Roma döneminde Akdeniz’in doğusundaki iki büyük limandan birine ev sahipliği yapan Seleucia Pieria Antik Kenti’nin sınırları içerisinde yer alıyor. Ancak gerek konumu gerekse de bünyesinde barındırdığı mezarların sayısı göz önüne alındığında bu mekanın kentin önde gelenlerine ayrıldığı fikri ağır basıyor.
Mimari bakımdan Helenistik dönemden de izler taşıyan Beşikli Mağara’da, 250’ye yakın mezar yatağı keşfedilmiş. Adeta bir beşiği andıran bu yatakların fazlalığına rağmen üzerine yerleştirilmiş lahitlerin sayısı yüzü bulmuyor. Peki bu herkesin ziyaret etmek için kuyruğa girdiği Beşikli Mağara ne amaçla yapılmış? Bu mağara Roma İmparatoru Vespasian’ın emri ile dağlardan inen sel ve su taşkınlarından korunmak amacıyla yapılmış. Tünelin inşasında Roma lejyonları ve köleler çalıştırılmış ve tam 12 yıl sürmüş.
{ad:0}Beşikli Mağara, insanoğlunun istediğinde ne kadar yaratıcı olabileceğini fazlasıyla kanıtlıyor. Ne yazık ki mezar hırsızlığı gibi kötü niyetli olaylar nedeniyle mağaranın girişindeki kimi sütunlar kesilmiş. Hatta define bulma ümidiyle bazı mezarlar epey tahrip edilmiş. Ama onca tahribata rağmen mağarayı eşsiz kılan taş oyması süslemeler güzelliklerini bir nebze bile olsa kaybetmemiş.
1938 yılından beri devam eden kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda ziyarete uygun hale getirilen mezar alanının ön girişinde, birçok gezgin haç motifli İyon stili sütunları incelemeye ağırlık veriyor. Ancak siz bu bölüme ulaştığınızda, başınızı yukarı kaldırıp üç bölümden oluşan ve kabartmalarla görselliği zenginleştirilmiş tavanı incelemeye öncelik verebilirsiniz.
Yapının giriş kısmındaki detayları inceledikten sonraysa doğrudan doğu odaya yönelmenizi tavsiye ederiz. Zira buradaki taş işçiliği de en az girişteki kadar güzel. Özellikle tavanında yer alan istiridye motifli süsleme, büyüleyici güzelliğiyle dikkatleri hemen üzerine çekiyor. Odanın güneydoğusundaki mezarın hemen üzerinde yer alan bu motife ek olarak, çeşitli kabartmalarla bezenmiş bant kuşağını da incelemeyi sakın unutmayın. Zira yapımının üzerinden asırlar geçmesine rağmen sahip olduğu estetik özellikler hayranlık uyandırmaya devam ediyor.
Samandağ, Beşikli Mağara haricinde de gezilecek yerler bakımından zengin oluşuyla ziyaretçileri kendisine çekmeye devam ediyor. Mimari detaylarıyla dikkat çeken Beşikli Mağara’ya yönelik ziyaretinizi tamamladıktan sonra birkaç dakikalık mesafedeki Titus Tüneli’ne gidebilirsiniz. İmparator Vespasian döneminde su taşkınlarını engellemek amacıyla yapımına başlanan tünel, oğlu Titus zamanında tamamlanmış. Yalnız tünele gitmeden önce ayakkabı seçimi konusunda dikkatli olmanızı öneririz. Çünkü yerler genelde nemli ve kaygan oluyor.
Tünelden sonraysa civardaki bir diğer ilgi çekici nokta olan antik kenti ziyaret edebilirsiniz. Tarihi boyunca sıkça düşman saldırılarına maruz kalan kent, arka arkaya yaşadığı iki büyük deprem felaketi sonrasında kaderine terk edilmiş. Ancak nekropol alanının üst kısmındaki çalışma odaları gibi detaylar hala daha gezginler tarafından yoğun ilgi görüyor. Dini inanışı simgeleyen 3000 yıllık Musa Ağacı da, heybetli görünüşü ile tarihe ve doğaya ilgi duyanları kendisine hayran bırakıyor.
Tarihe ilgi duyanlar demişken, Hatay Arkeoloji Müzesinden bahsetmezsek olmaz. Antik döneme ait eserlerin sergilendiği bu sanat müzesinde dünyanın en büyük mozaik sergileme alanı bulunuyor. Bir buçuk iki saatinizi ayırarak gezmeniz gereken bu büyük ve tarihi müzeye giriş ücretli. Müzekartın da geçerli olduğu arkeolojik müzeye giriş ücreti ise 65 TL. Neolitik dönemden Demir Çağının sonuna kadar izlere rastlayacağınız Hatay Arkeoloji Müzesi, sizi geçmiş çağların içindeymişsiniz gibi hissettirecek.
Beşikli Mağara ve Titus Tüneli’nin bulunduğu Çevlik Ören Yeri’nden Kapısuyu Köyü’ne doğru 2 kilometre gittiğinizde, bölgedeki bir diğer dikkat çekici mekan olan Dor Mabedi’ne ulaşabilirsiniz. Mimari stil bakımından Anadolu’da benzerinin çok az bulunması M.Ö. 300 yılı civarında inşa edildiği düşünülen yapıyı bir hayli özel kılıyor. Tabii hazır bu kadar yakınına gelmişken, köyün içerisindeki şık-Maşuk’a zaman ayırmayı da ihmal etmeyin.
Beşikli Mağara, Samandağ ilçesine aşağı yukarı 5 kilometre uzaklıkta ziyaret edilmeyi bekliyor. Hatay’ın en dikkat çekici turistik noktaları arasında haklı bir yere sahip olan bu olağanüstü yapıya gitmek için ilçeden kalkan toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz. Konaklama açısından tercihini kent merkezinden yana kullananlar içinse araç kiralamak en iyi yöntem.
Beşikli Mağara için giriş ücreti bulunuyor. Mağarayı bünyesinde barındıran Çevlik Ören Yeri’ne girişte ziyaretçilerden kişi başı 15 TL talep ediliyor. Ücret ödemeden giriş yapmanın tek yoluysa Müzekart edinmek.
Beşikli Mağara’yı ziyaret etmek için Hatay’a gelirseniz konaklayabileceğiniz yerleri Hatay Otelleri sayfamızda bulabilirsiniz!
{search:hatay-otelleri,Hatay Otelleri}