İskele bitiminden biraz ilerleyince, büyük çarşı meydanı kucaklar sizi. Yolun bir kısmında ünlü balık lokantaları, diğer kısmında ise balıkçı barınakları sıralanmıştır. Meydanda sıcak bir çay içerek güne başlayabilirsiniz. Saat kulesinin yanında fayton durakları bulunur. Buraya gidip, büyük tur ya da küçük tur satın alarak adayı faytonlar üzerinde turlayarak gününüze devam edebilirsiniz. Ancak ada sakinlerinin tam da bu noktada bir uyarısı var! Arabacı faytona binmeden, siz sakın ondan önce davranmayın!
Faytonlar en fazla 4 kişi alabiliyor, ücret ise turun fiyatına göre değişiyor. Küçük tur 50 TL iken, büyük turun fiyatı 60 TL. Fayton ile gezerken kaptan size, ünlü yazarların, mor salkımlı begonviller içindeki evlerini tanıtıyor. Adeta, eski dönemleri hatırlatan bir film sahnesinin içinde yer almış gibi hissediyorsunuz kendinizi.
{facility:0}Motorlu araçların bulunmadığı bu sessiz yerde yürüyerek de bu adayı gezmeniz mümkün. Ancak adanın tamamını dolaşmanız, 14 kilometre yürümeniz demek. Tabii, adanın tarihi dokusu ve doğayla iç içe oluşu sayesinde bu sağlıklı yürüyüşün nasıl geçtiğini anlamayacaksınız bile. Büyükada otellerinde ya da Büyükada butik otellerinde konaklayarak, akşama bu gezi yorgunluğunu manzara eşliğinde atmanız mümkün.
Yürüyüş yerine, pedal çevirerek adayı turlamak isterseniz eğer, faytoncuların bulunduğu sokakta bulunan bisiklet kiralama yerlerine uğramanız yeterli olacaktır. Bir günlük bisiklet kirasının ücreti ise 5 - 10 TL civarında değişiyor.
Büyükada'ya en çok ziyaretçi akımı, 23 nisan ve 23 eylül tarihlerinde gerçekleşiyor. Bu tarihlerde otel rezervasyonunuzu 1 hafta önceden yaptırmalısınız. Bu yoğunluğun nedeni ise, Aya Yorgi Kilisesi. Bu kilise, Hıristiyanların 2 hac noktasından biri kabul edilir ve bu günlerde ziyaretçi akınına uğrar; öyle ki, ne vapurlarda, ne kiliseye çıkan yolda, ne de kilisede adım atacak yer bulamazsınız. Hristiyan inanışına göre, Aya Yorgi'ye yürüyerek çıkan insanlar yarı hacı sayılırlar, tam hacılık ise Efes'deki Meryem Ana Kilisesi'nin ziyareti ile gerçekleşir.
Bu kiliseye uğrarsanız eğer, şarapların tadına bakmadan geri dönmeyin. Çünkü bu şaraplar, kilise rahipleri tarafından özel olarak yapılıyor. Büyükada'ya ister günübirlik, isterseniz de bir dönem için gidip oradaki Büyükada pansiyonlarında ve Büyükada otellerinde konaklayabilirsiniz. Resmi olmadığı sürece, ulaşım faytonlarla sağlandığından dolayı, şehrin araç gürültüsünden ve trafiğinden bıkmış olanlar için özellikle tavsiye ediyoruz.
29 Ekim'de 3 günlük tatilinizi burada doyasıya geçirebilirsiniz. Otel fiyatlarının pek uygun olduğunu söyleyemesek de, yol ücretinin lehinize olduğunu düşünürsek eğer, konaklamanızı bütçenize uygun gerçekleştirebileceğinizi belirtebiliriz. 3 günlük programınızda, doğa ile iç içe yürüyüşler yapabilir, bisiklet kiralayıp gezi yapabilirsiniz. Akşamları sahilde balık lokantalarında, fasıl eşliğinde güzel bir yemek ile günlerinizi sonlandırabilirsiniz.